Vendégmunkások 2024: Korlátozások a Munkaerőpiacon - Vendégmunkások Maximális Létszáma Meghatározva
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Vendégmunkások 2024: Korlátozások a Munkaerőpiacon - Vendégmunkások Maximális Létszáma Meghatározva

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

Kormányzati Intézkedések a Vendégmunkások Foglalkoztatásának Szabályozására

A magyar kabinet, az állampolgárok érdekeit és a hazai munkaerőpiac védelmét szem előtt tartva, új határozatot hozott a vendégmunkások foglalkoztatását szabályozó körülmények illetően. Ebben az évben csupán 65 ezres maximális plafont határozott meg a vendégmunkások számára megadható tartózkodási és foglalkoztatási engedélyeknek.

Az Idegenrendészeti Törvények Szigorítása

A magyar Országgyűlés a munkaerőpiac integritásának megőrzése érdekében szigorúbb jogszabályokat alkotott. Idén nem több, mint 65 ezer harmadik országbeli állampolgár részesülhet vendégmunkás-tartózkodási engedélyben, ami figyelembe vehetően kevesebb az 81 ezer főt is meghaladó elméleti maximumnál.

A Magyar Családok és a Munkahelyek Védelme Alapvető Prioritás

A kormány álláspontjából kiindulva, a külföldi munkaerő alkalmazására kizárólag abban az esetben kerülhet sor, ha a rendelkezésre álló belföldi erőforrás már elégtelen. Ezt követő álláspont erősíti meg az a törvény, amely szerint a vendégmunkások csak meghatározott feltételek teljesülése mellett kaphatnak engedélyt a munkavállalásra Magyarországon.

Egy "Negatív Lista" Bevezetése

A magyar kormány nemrégiben egy úgynevezett "negatív listát" hozott létre, amely tartalmazza azokat a szakmákat, ahol harmadik országból érkező munkaavállalók nem kaphatnak engedélyt a foglalkoztatásra. E listán mintegy 300 foglalkozás szerepel, például a tetőfedők, az ipari alpinisták vagy a szőlő-és gyümölcstermesztők.

Vendégmunkások 2024: - A Gyakorlati Hatás

Egy friss esemény kapcsán Nógrád megyében felmerült a helyi munkanélküliségi problémák kérdése, mikor az egyik akkugyár több milliárdos állami támogatást kapott, majd elbocsátotta azokat a magyar alkalmazottait, akik vendégmunkásokat képeztek ki. A döntés mintegy 60 hazai munkavállalót érintett egy olyan városban, ahol a foglalkoztatottság már eddig is kihívásokkal küzdött.

Ennek fényében világossá válik, hogy a kormányzati döntések jelentősen befolyásolják a hazai munkaerőpiacot, és létfontosságúak a gazdaság egészséges működésének megőrzése szempontjából.

facebookMegosztás Facebook-on