Könyvelők a digitális kor hajnalán: Megpróbáltatások és Vágyakozások
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Könyvelők a digitális kor hajnalán: Megpróbáltatások és Vágyakozások

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

Profi Könyvelők Napi Realitása: Többmint Tizenkét Órás Műszakok és Pénzügyi El nem ismertség

A könyvelői szakma mindennapos valóságát egy nemrégiben végzett online felmérés tárta fel, melynek célja a könyvelők munkaóráinak, kihívásainak és a digitalizációtól való elvárásainak feltérképezése volt. A felmérésből kiderült, hogy a könyvelők közel háromnegyede (72%) szabadúszóként tevékenykedik, míg a megkérdezettek közel egyharmada saját ügyfelekkel rendelkező alkalmazott.

Munkaórák és Állandó Rendelkezésre Állás: Könyvelők Elhivatottsága Vagy Kényszerpálya?

Meglepő adatokra derült fény a könyvelők munkaóráit illetően: 59%-uk naponta 8-12 órát tölt feladataival, ezen belül közel negyedük akár 10-12 órás munkanapokat is beiktat. Az ügyfelek igénye sokszor a hétvégeken és ünnepek alatt sem változik, aminek eredményeként a válaszadók jelentős része (78%) szinte folyamatosan készenlétben van.

A Megélhetési Kérdések és Pénzügyi Anerkennung Hiánya

A szakma anyagi elismerése sajnos nem áll szinkronban a könyvelők elvárásaival: zöme (72%) nem érzi jól megbecsülve fáradozásait. Mindössze egy negyedük elégedett anyagi helyzetével, aminek megfelelően a kereseti elégedettség téren is nagy a hiányosság.

Év végi Hajsza és Adózási Káosz: Mikor Forrnak Fel Igazán a Könyvelők?

A felmérésből kiderül, hogy az év egyes időszakai kimagaslóan megterhelőek a könyvelők számára, 78%-uk számára május áll a lista élén, a beszámolók leadási határideje miatt. A januári évkezdet és a negyedéves zárások is porondra tereként szolgálnak, nem beszélve a decemberi évzárásról. A 2022-es KATA változások is kiemelt kihívást jelentettek.

Digitalizált Könyvelés – A Könyvelők Utopiája?

A felmérés ugyanakkor pozitív kilátást is felvázolt a könyvelői munka jövőbeli könnyítésére a digitalizáció kapcsán. A könyvelők többsége a digitalizációban látja a megoldást a munka könnyítésére és a hibamentes adminisztrációra. Gyorsabb információáramlás és hatékonyabb munkavégzés – ezek az online számlázási és adminisztrációs programok ígéretei.

Meglepetés helyett Megtervezett Munka és Kevesebb Stressz – Könyvelők Kívánságlistája

A válaszadók közel kétharmada szeretne előrelátóbbá tenni munkáját, kevesebb ad-hoc szabálymódosítással küzdeni, valamint vágynak az adminisztrációs terhek csökkenésére és az ügyfelektől való hatékonyabb együttműködésre. Javítani szeretnének a munka-magánélet egyensúlyon is, csökkentve ezzel a mindennapi stresszt.

Tehát Könyvelők, Merre tovább?

A könyvelők szembesülnek a szakmai megpróbáltatásokkal, miközben a digitalizáció által kínált lehetőségektől várnak enyhülést és a munkaterhek csökkenését. A felmérés feltárta a könyvelők igényeit és kihívásait, miközben a szakmában rejlő potenciál nyújt bizakodó perspektívát a jövő irányába.

facebookMegosztás Facebook-on