A Kormány Intézkedései a Zsugorfláció Ellen: Kiút a Láthatatlan Áremelkedés Labirintusából
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

A Kormány Intézkedései a Zsugorfláció Ellen: Kiút a Láthatatlan Áremelkedés Labirintusából

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

A Kormány Védelmező Pajzsa a Zsugorfláció Támadásaival Szemben

Kevés jelenség zavarja meg annyira a tudatos vásárlókat, mint amikor egy megszokott termék egyszer csak "összemegy" – természetesen nem fizikailag, de mennyiségében bizony megfogyatkozik, miközben az ár változatlan marad. Ez a taktika, ismertebb nevén a "zsugorfláció", most kormányzati szintű figyelmet kapott a Magyar Közlönybe írott rendeletnek köszönhetően, melynek egyetlen célja: az élelmiszer-infláció mérséklése.

Mit Mond a Rendelet?

Nostradamus sem jósolta volna meg jobban: 2023 februára virradóra a kereskedőknek egy teljesen új szabályrendszer szerint kell eljárniuk. A négy fal között megalkotott jogszabály értelmében ha egy termék kiszerelése átmenetileg megcsappan, a vásárlókat világosan és érthetően tájékoztatni kell, mégpedig a rendeletben meghatározott módon.

Kire vonatkozik a rendelet hatálya?

A figyelmeztetés nem várhat: az üzleteknek, különösen a bevásárlóközpontokban fellelhető élelmiszer-kereskedőknek – akiknek éves árbevétele meghaladja az egymilliárd forintos álomhatárt – fel kell világosítaniuk a fogyasztókat. A rendelet a 2020 és 2023 közötti időszakra vonatkozik, így a kereskedőknek hatvan nap áll a rendelkezésükre, hogy cselekedjenek.

A Gyártók és Nagykereskedők Kötelezettségei

Nem csak a kereskedőkön van a teher, a gyártóknak és első forgalomba hozóknak is fontos szerepük van a tájékoztatásban. Ők felelnek azért, hogy írásban értesítsék a kereskedőket és a Nébih-et a csökkenő kiszerelésekről.

Szankciók és Következmények

Aki figyelmen kívül hagyja az előírásokat – legyen az tájékoztatás elmulasztása vagy kötelezettség megsértése –, annak a fogyasztóvédelmi hatóság akár egy egymillió forintos közigazgatási bírságot is kilátásba helyezhet termékenként.

Átláthatóság a Fogyasztókért

Kormányunk nem áll meg a szankcióknál: egy új, nyilvános adatbázist is létrehoz, mely a Nébih honlapján lesz elérhető, hogy mindenki megtekinthesse az érintett termékek listáját.

A közelmúlt intézkedései mind egy közösen vallot érték mentén alakulnak: a fogyasztók megvédése és a piaci játékok leplezett manővereinek feltárása. Az átláthatóság növelése és a tudatos vásárlás támogatása ma már nem csupán jelszavak, hanem törvénybe iktatott kötelezettségek keretei között mozognak. Az állam így nem csupán szabályozóként, hanem a jogkövető, tájékozott fogyasztás hírvivőjeként is megjelenik a piacon.

facebookMegosztás Facebook-on