Jósol a szakértő: A politikai szezon hozhat rezsicsökkentést 2024-ben?
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Jósol a szakértő: A politikai szezon hozhat rezsicsökkentést 2024-ben?

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

A rezsicsökkentés valósága: Tények és tévhitek

Évek óta vitatéma a közbeszédben a rezsicsökkentés kérdése, ám Holoda Attila energiaszakértő szemével nézve a rendszer több kellemetlen meglepetést is rejt magában az elmúlt évtizedben. Bevezetésének pillanatában kétségkívül érzékelhető kedvezményt jelentett a lakosság számára, azonban az intervallum során a nemzetközi piacokon észlelhető áramár-csökkenés nem tükröződött vissza a hazai számlákon.

Az ukrajnai konfliktus és annak hatása a hazai energiaárakra

Az Energia Menedzsment Világától való egyensúly felborulása - például az ukrajnai háború következtében - rendkívüli megugrással sújtotta az energiaárakat. Ebben a helyzetben az államnak lépnia kellett, hogy megóvja a fogyasztókat a hirtelen és éles áremelkedésektől, így az MVM-nél jelentős veszteségek keletkeztek pedig - éppen az állami beavatkozások eredményeként.

Mi az igazság a rezsi és a tőzsdei árak összehasonlításában?

Holoda Attila cáfolja azt a nézetet, hogy a tőzsdei árak alacsonyabbak lennének, mint a rezsicsökkentéssel csökkentett díjak. Az energiaárak piacos változásait befolyásoló tényezők - mint az ukrajnai konfliktus - drasztikus átalakulást idéznek elő, de az évek során normalizálódnak. Lényeges megemlíteni, hogy a hazai árak hosszú távú szerződések által meghatározottak, amelyek függenek a nemzetközi gázpiaci áraktól is, szem előtt tartva azt, hogy az áram ára jellemzően a gázárak követi.

A földgáz szerepe az energiatermelésben

A földgáz kritikus szereplője a modern energiagazdaságnak; stabilizáló hatása miatt elengedhetetlen az időjárásfüggő megújuló energiaforrásokat kiegészítve. Nem csupán a szolgáltatások zökkenmentességének biztosítója, hanem az áramtermelésben is központi szerepet tölt be – különösen a nap alacsonyabb aktivitású időszakaiban.

Politika és az energiaárak: Lehet-e rezsicsökkentésre számítani?

A politikai szelek változásával és a közelgő EU-s valamint önkormányzati választások hatására Holoda Attila prognózisa szerint várhatóan csökkenés következhet be a lakossági energiaárak terén. A szakértő kiemeli, hogy annak ellenére, hogy a globális helyzet folyamatosan változik és a háborús cselekmények békeidőben is fenyegetésnek tekinthetők, a politikai szándék alakíthatja az árpolitikát - különös tekintettel a választási időszakra.

Hogyan reagálhat a lakosság a változó energiaárakra?

A jelenlegi helyzet elemzése alapján fontos felismerni a háztartások és a kormányzati politikák közötti összefüggést. Bár a rövid távú előrejelzések bizakodásra adnak okot, a hosszú távú tervezéshez a piaci trendek és a politikai döntések által kijelölt útvonalak egyaránt figyelembe vétele szükséges.

facebookMegosztás Facebook-on