Inflációs összhang? Az EU szintű harmonizáció célpontjában Magyarország
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Inflációs összhang? Az EU szintű harmonizáció célpontjában Magyarország

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

Az Eurostat és a KSH tárgyalásainak háttere

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat aktív párbeszéd keretében egyeztet a Központi Statisztikai Hivatallal (KSH) annak érdekében, hogy tovább finomítsa az inflációs statisztikák összehangolását. Ennek részeként a magyar energiainfláció számítási módja is terítékre került. A közelmúltban több szakértő is felhívta a figyelmet arra, hogy a hivatalos adatok feltehetően támogathatták a kormány által kitűzött inflációs célok elérését, melyek végül októberben az előrejelzéseknél alacsonyabb inflációt mutattak.

Vádak és ellenérvek: A KSH megbízhatósága kérdéses?

A KSH határozottan cáfolta azokat a vádakat, amelyek szerint manipulálnák az inflációs adatokat. A hivatal nyilatkozata szerint statisztikáik szigorúan megfelelnek az európai iránymutatásoknak. Az Eurostat szerint az adatok harmonizálása és validálása mellett rendszeresen végeznek metodológiai ellenőrzéseket, amelyek során megvizsgálják a fogyasztói árindexek kialakításának összehangoltságát az EU-tagállamok között.

Az MNB szerepe és az elemzői vélemények

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szintén hangsúlyozza, hogy a KSH statisztikai metodikai változásai az Eurostat által legitimáltak, így a hivatal közleményei megbízható forrásként szolgálhatnak a magyar infláció értelmezésében. Külföldi szakértők, mint Tatha Ghose a Commerzbanktól, azonban aggodalmukat fejezik ki az adatok politikai befolyásoltságával kapcsolatban, összehasonlítva olyan országokkal, mint Törökország vagy Oroszország, ahol a GDP és inflációs számok hitelessége vitatott.

Következtetések és lehetséges hatások

A tárgyalások jövője egyelőre bizonytalan, hiszen nem ismert, hogy mikor zárulnak le, és azok milyen konkrét eredménnyel érnek majd véget. Bár az Eurostat jelezte, hogy az inflációs statisztikák felülvizsgálata elvileg lehetséges, de ez rendkívül ritka esetnek számít. A magyarországi inflációs adatok értelmezése és azok hatása a piacra továbbra is számos kérdést vet fel mind a belföldi, mind a külföldi megfigyelők, elemzők és befektetők között.

facebookMegosztás Facebook-on