Infláció vs Minimálbér: Harc a vásárlóerőért Magyarországon
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Infláció vs Minimálbér: Harc a vásárlóerőért Magyarországon

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

Infláció okozta életszínvonal csökkenés

A magyar munkavállalóknak nekik kell megküzdeniük az infláció okozta életszínvonal csökkenéssel. Ennek ellenére egyre evidensebbé válik, hogy a legalsó bérkategóriákban dolgozók vásárlóereje egyre inkább leromlik. Ez a pszichés és gazdasági nyomás érzékenyen érinti a hazánkban dolgozó emberek széles rétegeit.

Megdöbbentő Bérveszteség

Magyarországon a legalacsonyabb garantált bér tavaly januártól idén júliusig több mint 10 százalékkal esett vissza. Az Európai Unió tagállamai között hazánkban a legjelentősebb a vásárlóérték csökkenése, Csehország mellett. Elemzők szerint a jelentős infláció a fő ok, ami a makrogazdasági mutatók befolyásolásával hozta magával a fizetések vásárlóerejének megcsappanását.

A Kereseti Olló

A KSH adatok rávilágítanak, hogy a munkaerőpiac két szélén lévő tábor bérkülönbsége nagymértékű. A statisztikák szerint a dolgozók alacsony kereseti szintű ötöde mintegy negyedmillió forintért dolgozik hónapokon keresztül, míg a legmagasabb keresetű ötöd akár egymillió forint fölött is kaphat.

A Béremelések Ígérete

Az elmúlt években a minimálbér mértéke emelésen esett át, többek között jelentős, választás előtti növekedéssel. A jelenlegi minimálbér 232 ezer forintos szintje azonban nem képes kompenzálni az előző év 167 ezer forintos vásárlóértékét. A kormány válasza a helyzetre további béremelési ígéret.

A Szakszervezetek Véleménye

A Magyar Szakszervezeti Szövetség kiállása szerint a friss statisztikák igazolják az ő nézeteiket, miszerint az alacsony fogyasztást csak jelentős béremelésekkel lehet ösztönözni. Ők egy markáns, 2024-re vonatkozó béremelést szorgalmaznak.

Európai Összkép

Bár az Unióban változó mutatók figyelhetők meg, vannak országok, ahol a minimálbér vásárlóértéke nőtt, ilyenek például Belgium, Luxemburg és Hollandia.

Következtetés

A magyar minimálbér drámai zuhanása ébresztő jel lehet a gazdasági döntéshozók számára, amely arra ösztönözheti őket, hogy sürgős intézkedésekkel reagáljanak a munkavállalói életszínvonal fenntartása érdekében. Az egyenlő munkáért járó egyenlő javadalmazás elve csorbul, s a kereseti távolságok egyre szélesebbé válnak, kérdésként vetve fel a társadalmi igazságosság és a gazdasági stabilitás témáját egyaránt.

facebookMegosztás Facebook-on