Helyi Munkások Helyett Vietnámi Dolgozók: Tömeges Elbocsátások Nógrád Megyében
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Helyi Munkások Helyett Vietnámi Dolgozók: Tömeges Elbocsátások Nógrád Megyében

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

A vállalat munkahelyteremtési ígéretei és a valóság

Úgy tűnik, a nógrád megyei Bumchun gyár dolgozóinak csendes karácsonya volt, amit az ünnepi időszak után kellemetlen fejlemények követtek. Ez a dél-koreai tulajdonban lévő gyár, amely elektromos autók akkumulátoraiból álló alkatrészeket gyárt, döntést hozott, hogy közel 60 helyi munkavállalót helyettesítsen belépő vietnámi munkaerővel.

Helyi és külföldi munkaerő csereje

Minden jel szerint a gyártósoron dolgozó magyar munkásoknak, akik nagyrészt erő-kölcsönző cégek segítségével lettek felvéve, be kellett tanítaniuk azon vietnámi munkavállalókat, akik végül ténylegesen átvették a munkakörüket. A helyzet még feszültebbé vált egy újabb vendégmunkás-csoport érkezésével és egy közelgő további leépítéssel, amely további 50 ember elbocsátását helyezte kilátásba.

Állami támogatás az ígéretek árnyékában

Ami ezt a forgatókönyvet még meglepőbbé teszi, az a tény, hogy a vállalatot a magyar kormány 2,65 milliárd forint összegben támogatta a munkahelyteremtés reményében. A kormányzati támogatásnak az volt a célja, hogy elősegítse az új üzem létrejöttét és az autóipari láncolatban kulcsszerepet betöltő új munkahelyek születését. Ennek ellenére a gyár mégis külföldi munkavállalókat preferált a helyiek helyett.

Felmerül a kérdés, hogy ezek a fejlemények hogyan illeszkednek az eredeti támogatási szerződéshez. Továbbá, az utóbbi években további támogatások is befolytak a Bumchun számára, ebben a két évben összesen további 3,32 milliárd forintnyi HIPA-támogatással gyarapodva, valamint kiegészülve egy 257 millió forintnyi költségvetési támogatással is. Ezek a számadatok azt a kérdést vetik fel, hogy a támogatások felhasználása megfelel-e a munkahelymegőrzéssel kapcsolatos vállalásoknak.

Jövőbeli perspektívák és döntések

Ebben a helyzetben fontos megemlítenünk a Bumchun és a magyar kormány közötti kezdeti megállapodást, amely szerint az üzemnek 200 munkahelyet kellene teremtenie, és ezt az ígéretét be kellene tartania. A közösség és a helyi munkaerő számára döntő kérdés, hogy egy nemzetközi vállalat miként balanszíroz a globális erőforrások és a helyi gazdaság támogatása között, és hogyan kezeli a támogatások adta lehetőségeket és felelősségeket.

facebookMegosztás Facebook-on