Forradalmi változás a szülői pótszabadság kezelésében
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Forradalmi változás a szülői pótszabadság kezelésében

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

Pótszabadság a munkavállaló kezében: A Kereszténydemokrata Néppárt kezdeményezésére várhatóan nagyobb szabadság a szülőknek

Az új év több mint egyszerű dátumváltást hoz a családos munkavállalók életében, hiszen a Kereszténydemokrata Néppárt kezdeményezésére készülő törvényjavaslat értelmében radikális változások következhetnek a pótszabadság igénybevételének módjában. Czomba Sándor, a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár hangsúlyozta, a parlament által megerősített változtatás hálás lehetőséget teremt a munkavállaló szülők számára, hogy maguk határozhassanak meg egy, a család igényeit sokkal inkább tükröző szabadságbeosztást.

Változások a szabadságolás szabályzatában

Az eddigi eljárásrend szerint a munkavállalóknak két hetes előzetes bejelentési kötelezettségük volt a gyermeknevelési céllal kapcsolatos pótszabadság igényléséhez. A friss törvénytervezet szerint ez a korlát megszűnne, és a dolgozók szabadabb kezet kapnának: amennyiben a parlament rábólint, a munkáltatóknak kötelező lesz a megjelölt időpontban tiszteletben tartani a pótszabadság iránti kérelmet.

Különleges kivételek maradnak

Bár a törvény a munkavállalók szabadságkezelésében jelentős függetlenséget hozna, fontos kiemelni, hogy a munkáltatók bizonyos esetekben - például súlyos gazdasági kockázatok vagy a működésük zavarával érvelve - legfeljebb 60 napos várakozási időt állapíthatnak meg, lehalasztva vagy felfüggesztve ezzel a kérés teljesítését.

A lehetőség sokakat érint

Magyarországon több mint másfél millió szülő részesülhet az új törvénymódosítás nyújtotta előnyökből. A jelenlegi szabályok szerint 16 éven aluli gyermek esetében két nap pótszabadság, két gyerek után négy nap, három vagy annál több gyermek esetén pedig hét nap áll a családok rendelkezésére. Az államtitkár szerint ennek fényében indokolt az a változás, hogy a döntés jogát a szülők kapják meg ezen fontos kérdésben.

Az előttünk álló hónapokban minden szülő és munkavállaló, aki ezen a változáson érintett lehet, szorosan figyelheti az Országgyűlés döntéseit, hiszen ahogy egyre közeledünk 2023 elejéhez, a munka és családi élet dinamikusabb egyesítése egyre kézzelfoghatóbb valósággá válik.

facebookMegosztás Facebook-on