A Magasabb Végzettségű Férfiak Jelentősen Hosszabb Életre Számíthatnak Magyarországon
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

A Magasabb Végzettségű Férfiak Jelentősen Hosszabb Életre Számíthatnak Magyarországon

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

A Tanulás Hosszabb Életet Ígérhet?

Magyarországon a felsőfokú tanulmányokat befejezett férfiak élettartama jelentősen hosszabb, mint az alacsonyabb iskolai végzettséggel rendelkező társaiké. Az első csoport tagjai várhatóan mintegy 78,4 évig élhetnek, míg az utóbbi csoportéi átlagosan csak 67,2 éves korukat érik meg. Ez a számottevő, több mint 11 éves különbség tükrözi a társadalmunkban meglévő ollószélesedést nemcsak a végzettség, de az életkilátások terén is.

A felvilágosító jelentés, melyet a Telex ismertetett, Kollányi Zsófiától származik, és "Az egészségi állapot egyenlőtlenségei Magyarországon" címet viseli. A dokumentum a "Munkaerőpiaci Tükör" – a Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont által évente kiadott – kutatási sorozat része.

Az Egészségügyi Egyenlőtlenség Gyökerei

A vizsgálat rámutat, hogy a magyar lakosság egészségi állapotának általános rossz volta jelentős részben az egészségügyi ellátórendszerhez való egyenlőtlen hozzáférés eredménye. A kevésbé kedvező anyagi körülmények között élők egészségi állapota hajlamosabb a romlásra, ami kihatással van a munkavégzésre és végső soron a jövedelemre is. Szomorú következtetésként levonható: amennyiben egy ország népessége egészségügyi hátrányokkal küzd, az az ország gazdasági szempontból is hátrányos helyzetbe kerülhet.

A Végzettség és az Egészségi Állapot Lélektani Összefüggése

A jelentésen túlmutatva fontos megjegyezni, hogy az oktatás és az egészség közötti kapcsolat nem csupán közvetlenül érinti a hozzáférhető orvosi ellátást vagy az életmód-orientált tudatosságot, hanem a társadalmi kohézió és a pszichológiai jóllét szempontjából is értékkel bírhat. Egy társadalomban, ahol az egyesülés érdekében egyenlő esélyeket biztosítanak minden polgárnak, megfigyelhető, hogy általában az egészségügyi mutatók is javulnak.

Társadalmi Változás - Egészségesebb Jóvőért

A tanulmány eredményei nem csupán statisztikai adatokkal szolgálnak; hívásnak is tekinthetők a társadalmi változás és a jövőbeli politikák formálása szempontjából. Egy olyan tér, ahol előtérbe kerülnek az oktatás és az egészségügyi ellátás terén mutatkozó egyenlőtlenségek, erős alapot biztosít az egészségesebb és így gazdaságilag is stabilabb társadalom megteremtésére.

Mindannyian felelősek vagyunk azért, hogy társadalmi szinten felismerjük ezeket az egyenlőtlenségeket és közösen dolgozzunk egy jobb, mindenki számára elérhető egészségügyi rendszer létrehozásán. Az információ és tudás hatalom - és ebben az esetben hosszabb és teljesebb élet ígéretével is kecsegtet.

facebookMegosztás Facebook-on