Digitális Átállás a Fókuszban: A Magyar Vállalatok Innovációs Kihívásai
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Digitális Átállás a Fókuszban: A Magyar Vállalatok Innovációs Kihívásai

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

Hazai Vállalatok Innovációs Lecsatolódása – Adatok és Trendek

A magyarországi vállalatok bár nem tündökölnek az innováció fényében, a digitális átállás területén megmutatják rátermettségüket. A K&H bank által publikált friss kutatások rávilágítanak, hogy a hazai közepes és nagyvállalati szektor digitális fejlődése a kitartás és dinamizmus jegyében zajlik. Ennek fényében a K&H innovációs indexe a 2023 második félévére 29 pontot ért el, ami bár csak csekély növekedést jelent az előző periódushoz képest, mégis bizakodásra ad okot.

A Digitális Átállás Frontjain

A digitális transzformáció említést érdemlő szelete az, hogy a vállalatok jelentős része – az adott felmérés szerint több mint a fele – folyamatosan keresi a technológiai fejlődés lehetőségeit. Bár a meglevő szoftverrendszerek integrációja már nem élvezi ugyanazt a népszerűséget, amit korábban, és a távoli munka infrastruktúrájának kiépítése is visszaesett, ennek oka nagyjából egyértelmű: a többség már betette a lábát az online munkavégzés világába.

Számításba vehetjük továbbá, hogy a munkavállalók több mint fele számítógéppel dolgozik, és az internethasználók aránya is éles ugrást mutat, 2023-ban már a 74 százalékot érinti. Nem maradhat szó nélkül a hordozható informatikai eszközök használóinak növekvő száma sem, jelentős mértékű a Big Data-elemzés melletti elköteleződés is.

Innovációk a Gyakorlatban: Mesterséges Intelligencia és Adatelemzés

Az új technológiák alkalmazása terén érdekes trendek figyelhetők meg. A mesterséges intelligencia alkalmazása már több mint tíz százalékban jelenik meg a vállalati gyakorlatban, különösen a folyamatautomatizálás terén tapasztalhatunk emelkedést. Az AI használata még inkább kísérleti stádiumban van, azonban már látni a felfelé ívelő trendet az előrejelzésben, optimalizálásban, valamint a vizuális adatok és gépi kommunikáció területén.

Ebben az összetett gazdasági környezetben a vállalatok inkább az efficient folyamatokra helyezik a hangsúlyt. A belső tartalékok feltárása és saját működésük racionalizálása kulcsfontosságú lehet, és ebben jelentős segítséget nyújthat a mesterséges intelligencia.

Digitális Átállás és Előretekintés

A magyar vállalatok innovációs és digitális átállási üteme mozgalmas időszakot él. A technológiai fejlődés és a mesterséges intelligencia terjedésének nyomon követése kiemelt jelentőségű a következő évek stratégiájának meghatározásában. Összefoglalva, bár az innovációs index nem mutatja a világvezető tendenciákat, a digitális átállás terén tanúsított adaptáció és a mesterséges intelligencia alkalmazása derűlátásra ad okot. Az eredményeket figyelembe véve a magyar cégek egyértelműen azonosítják és kiaknázzák a digitális kor adta lehetőségeket, miközben nyitott szemmel figyelnek a jövőbeli technológiai fejlődésekre.

facebookMegosztás Facebook-on