December 24. Munkaszüneti Nap? A Kérdés, Ami Megosztja Hazánkat
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

December 24. Munkaszüneti Nap? A Kérdés, Ami Megosztja Hazánkat

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

A Karácsonyi Kérdés: Pihenés vagy Munka Szenteste?

December 24. Munkaszünet?

A karácsony közeledtével ismét a figyelem középpontjába kerül egy régóta tartó vitatéma: legyen-e munkaszüneti nap december 24-e? A magyar parlamentben évek óta visszatérő elem ez a kérdés, amely osztja a közvéleményt - és az üzleti CÖF-sorokat is.

Kormány vs. Munkavállalók

Schanda Tamás, az egykori innovációs tárca államtitkárának szavai szerint a szabadnapok számának növelése hátrányosan érintené hazánk gazdaságát. A kormány körében továbbra is ellenállásra talál az ötlet, annak ellenére, hogy néhány nagyobb kiskereskedelmi lánc, mint a Lidl és a Rossmann, már saját kezdeményezésükre bejelentették, hogy zárva tartanak ezen a napon, tisztelettel elősegítve a békés ünnep atmoszféráját.

Európai Összehasonlítás

Magyarországon a jelenlegi tizenegy munkaszüneti nap kevesebben van, mint az Európai Unió átlaga, ahol a tagállamok többsége tizenkét szabadnapot élvezhet évente. Az EU-ban csak egy nap van, ami mindenhol szabadnap: karácsony első napja. Azonban nem csak a szabadnapok száma, hanem a gazdasági szempontok is fontosak, és ezek komplex elemzést kívánnak.

Gazdasági Elemzés

Az, hogy mennyibe kerülne az országnak egy plusz szabadnap, nem egyértelmű. Egyesek szerint a GDP-kiesés mellett az emberi pihenés előnyei is számításba vehetőek. Időnként a pihenés a teljesítményünkön javít - erre mutat rá például Voxi Heinrich Amavilah elemzése, mely szerint a szabadnapok összességében javíthatják egy ország gazdasági helyzetét.

A Közvélemény Hangja

A közvélemény-kutatások szerint a magyarok 64-83 százaléka támogatná, ha december 24-e munkaszüneti nap lenne, ami azt mutatja, hogy a többség támogatni tud egy mindenkire érvényes szünnapot - még ha ez életmódbeli változásokat is igényel.

Hatékony Munkavégzés és Nyugalmi Idő

Az emberek munkahelyi teljesítménye növekszik, ha többet pihenhetnek, ami a vállalkozások és az egész ország számára is előnyös lehet. A pihenés után visszatérve dolgozunk a leghatékonyabb és ezzel biztosítjuk a gazdasági növekedést.

December 24-e szabadságnak nyilvánítása

December 24-e szabadságnak nyilvánítása tehát nem egyértelműen csak gazdasági kérdés, emberi és társadalmi szempontokat is szem előtt tartva érdemes dönteni. A válaszadók többsége szerint érdemes lenne ezt a napot szünnapként kezelni, ami számottevő közösségi szolidaritást jelent. A váltás több előnnyel is járhat, melyek megfontolásra érdemesek lehetnek a jövőbeni döntések előtt.

facebookMegosztás Facebook-on