Családbarát munkahely 2024-ben: Mit mondanak a magyar munkavállalók és munkáltatók?
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Családbarát munkahely 2024-ben: Mit mondanak a magyar munkavállalók és munkáltatók?

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

A munkavállalók véleménye a családbarát megoldásokról

A modern munkahelyeken a családbarát megoldások egyre nagyobb jelentőséggel bírnak. Egy reprezentatív kutatásban a Családbarát Magyarország Központ feltárta a munkáltatók és munkavállalók véleményét.

A részmunkaidő dominanciája

A felmérés szerint a vállalatok mindennapjaiban kiemelkedő helyet foglal el a részmunkaidő, 33 százalékos elterjedtséggel, a rugalmas munkaidőt követően. Annak ellenére, hogy a rugalmasság nyújtotta előnyök egyre ismertebbek, csak a válaszadók 8,5 százalékának van lehetősége függetlenül beosztani kezdési idejét.

Tavasz és rugalmasság

Jóllehet a többség nem végezheti munkáját távmunkában vagy otthonról, a változatosságra való igény egyértelmű: több mint fele értékeli, ha a munkaadó erőfeszítéseket tesz a munka és magánélet egyensúlya érdekében. Sajnálatos módon csak mintegy fele elégedett az elért eredményekkel, a többiek szerint van még hova fejlődni ezen a téren.

Home office realitása

Home office esetében érdekes visszaesést figyelhetünk meg: a válaszadók 95 százaléka jelezte, hogy egyáltalán nem dolgozik ebben a formában, így közelítünk vissza a járvány előtti szintekhez.

Gyermekbarát munkahelyek: A ritkaság száma

Amennyire a családbarát megközelítések előnye kitűnik, olyannyira ritkák azok a megoldások, mint a munkahelyi gyermekmegőrzés. Mindössze 2,5 százalék számára állnak rendelkezésre ilyen szolgáltatások.

A munkaadók gyakorlatai és akadályok

Konzervatív foglalkoztatási modellek

A munkaadói oldalon szintén a részmunkaidőt és a rugalmas munkaidőt emeltek ki leginkább, azonban az atipikus foglalkoztatási formák a többségnél még mindig hiányoznak, főleg a vezetők és a felsővezetők körében jelennek meg.

A munkavégzés informális területei

A válaszadók jelentős része kihasználja a munkaidő végén az informális, rugalmas megoldásokat sürgős ügyek intézésére, az elmaradt munkát később pótolva.

Az akadályok sokfélesége

A munkaadók véleménye szerint a rugalmas foglalkoztatási formák nem az információhiány miatt lassúak a térnyerésben. Az ágazat sajátosságai, a munkavállalók igénytelensége, vagy a megoldhatatlan szervezési problémák jelennek meg fő impedimentumként.

A munkavállalói igények

A munkavállalói igények és a vállalati gyakorlatok közt továbbra is látható egy hiányosság a magyar munkaerő piacon. Bár a távmunka és home office már kezd elterjedni, a munkáltatók részéről még további előrelépésre van szükség a munkavállalók elvárásainak teljes kielégítése érdekében. Az eredmények rámutatnak arra, hogy a munkáltatók és munkavállalók közös erőfeszítésekkel, a magánélet és munka egyensúlyát szem előtt tartva dolgozhatnak jobb munkakörnyezeten.

facebookMegosztás Facebook-on