Akár 20 ezerrel több ingatlanügylet várható jövőre a CSOK Plusz hatására
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Akár 20 ezerrel több ingatlanügylet várható jövőre a CSOK Plusz hatására

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

A CSOK Plusz hatásai: Ingatlanpiaci optimizmus és új feltételek

Az ingatlanpiac egyik meghatározó szereplője, a Duna House elemzése alapján komoly változások várhatóak a lakáspiacon a jövő évben, köszönhetően a januártól érvénybe lépő CSOK Plusz programnak. A vállalat várakozásai szerint a lakáscélú támogatás hatására 10-20 ezerrel több tranzakcióra számíthatunk, amit a kedvező hitelkamatok is támogatnak – legfeljebb háromszázalékos kamatrátával, sőt a bankok versengése akár még ennél is előnyösebb feltételeket eredményezhet az igénylők számára.

Azok, akik nem tervezik a gyermekvállalást vagy nem kívánnak több gyermeket vállalni, kizárólagosan nem vehetik igénybe a támogatást. Ugyanakkor a pozitív aspektusok közé tartozik, hogy a hitelösszeg megállapításánál a jövőbeni gyermekvállalási szándékon túl a már meglévő gyermekeket is figyelembe veszi a rendszer.

Fülöp Krisztián, a Credipass hitelközvetítő magyarországi vezetője szerint az igénybe vehető ingatlanok körében nem várható jelentős változás, viszont az első lakáshoz jutás feltételei kedvezőek lesznek. Azonban mivel sok részlet módosul, fontos, hogy az ügyfelek szakértő segítségét keressék a pénzügyi döntéseik során.

Három fontos változást emeltek ki a szakértők:

  1. A türelmi idő az első évben csak kamatfizetéseket tesz lehetővé, a tőkére vonatkozó fizetések a második évtől kezdődnek.

  2. Korlátozások vannak a bankok által felszámítható költségek terén: a kölcsönösszeg maximum 0,75%-a lehet a folyósítási díj, előtörlesztési díj pedig legfeljebb 1%.

  3. Változások történnek a büntetőkamatok terén is: ha nem teljesül a gyermekvállalás, megszűnik a kamattámogatás és az esetleges büntetés összegét 120 napon belül be kell fizetni.

A CSOK Plusz igényléséhez szükséges egy legalább két éves folyamatos társadalombiztosítási jogviszony megléte, 30 napnál rövidebb megszakítással. Új elemként pedig a hiányos kérelem esetén a hiánypótlásra 10 munkanap áll az ügyfelek rendelkezésére. Jó hír, hogy a még meg nem született, de legalább 12 hetes magzat már figyelembe vehető vállalt gyermekként, és ezáltal beleszámít a tartozáselengedésbe is.

facebookMegosztás Facebook-on