Adóbevétel-emelkedés kontra Költségvetési Hiány: Az Elmúlt Év Gazdasági Ellenmondásai
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Adóbevétel-emelkedés kontra Költségvetési Hiány: Az Elmúlt Év Gazdasági Ellenmondásai

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

Adóbevétel Növekedés: A Tavalyi Év Számokban

Az elmúlt év gazdálkodását vizsgálva nem kerülheti el a figyelmet az adó- és járulékbevételek számottevő, több mint 15 százalékos bővülése. Számok tükrében ez azt jelenti, hogy a pénzügyi teljesítmény pozitív tendenciát mutatott a korábbi évi adatokhoz képest.

Költségvetési Hiány: Tervek és Valóság

Miközben az adóbevételek emelkedése bizakodásra ad okot, a hiány mértéke mégsem tükrözi a várt eredményeket. A Pénzügyminisztérium által közzétett adatok szerint a 2023-as költségvetési hiány ténylegesen 4593,4 milliárd forintot ért el, ezzel csak valamivel maradt el a megelőző évértéktől. Ennek különösen az adagja súlyos, hogy az eredeti, felére tervezett hiányduplája valósult meg a valóságban.

Árnyalt Központi Költségvetés

Az államháztartási alszegmensek elemzésével tovább bonyolítja a képet, hogy a központi költségvetés, az elkülönített állami pénzalapok és a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai különböző mértékben járultak hozzá a hiány összegéhez. Példának okáért, a társadalombiztosítás jelentősen rontotta a mérleget 412,3 milliárd forintos hiánnyal.

Hosszú Távú Növekedést Szolgáló Egyszeri Kiadások

A költségvetés egyik érdekes aspektusa az egyszeri kiadások sorozata, mely az állami vagyon gyarapításával hosszú távon a növekedést hivatott szolgálni. E kiadások egy része, mint például a telekommunikációs és biztosítási szektorkövetkezik be állami tulajdonszerzések formájában.

Rezsivédelem és Közlekedési Költségek: Terhek és Támogatások

A lakossági rezsivédelem mellett a tömegközlekedés költségei is jelentős pozíciót foglalnak el. Az előzburgos költségek majdnem megduplázódtak tavaly, míg a közlekedési támogatások közel 150 milliárd forinttal haladták meg az előző év adatát.

Uniós Kifizetések és Juttatások

Nem maradhat figyelmen kívül az uniós programok kiadásainak és bevételi előrejelzéseknek az eltérése. Több ezer milliárd forintos kiadások mellett, a bevételek nem érték el a várt szintet. Ez komoly kihívást jelenthet a következő év költségvetési tervezésében.

Nyugellátások és Egészségügy: A Legnagyobb Tételek

Végezetül, a nyugellátások és az egészségügyi kiadások mutatják a legnagyobb tételeket a költségvetésben. Ezek a kiadások alapvetően meghatározóak az államháztartásban és érintik a társadalom széles rétegeit. Az egészségügyi szektorra szánt összeg a kormány kiemelt prioritásai közé tartozik.

Az elmúlt év költségvetésének elemzése alapján egyértelmű, hogy miközben jelentős bevételi növekedést regisztrálhatunk, a hiány és a kiadások terén is figyelemre méltó mértékű változások történtek, melyek tartós hatást gyakorolnak a gazdasági környezetre.

facebookMegosztás Facebook-on