A Zsebpénztől a Költségvetésig: A Pénzügyi Tudatosság Útja a Fiatalok Körében
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

A Zsebpénztől a Költségvetésig: A Pénzügyi Tudatosság Útja a Fiatalok Körében

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

A Fiatalok Pénzügyi Forrásai: Több mint Csak Zsebpénz

Egy friss kutatásból kiderült, hogy hazánk 14-18 év közötti ifjúságának elképesztő mértékű, 94%-a rendelkezik saját jövedelemmel. Leggyakrabban zsebpénzről vagy ösztöndíjról van szó, ahol az utóbbinak közel 30 ezer forintos átlagösszegét emelik ki. Ezzel átlépünk egy új korszak küszöbére, ahol a gyermeki pénzügyi önállóság holnaptól nem csupán ábránd, hanem már-már mindennapi valóság.

A Költségvetési Ismeretek Bevezetése: Gyermek és Szülő Együttműködésében

A K&H szakértői arra hívták fel a figyelmet, hogy a pénzügyi nevelés legjobban akkor kezdődhet és gyökerezhet meg a gyermekekben, ha már korán bevesszük őket a családi költségvetés kialakításába. Ennek első, kézzel fogható lépése lehet a bevételek - legyen az a rendszeres zsebpénz vagy az alkalmi juttatások - tudatos felsorolása. A második, egytől-egyig fontos lépés pedig a kiadások szemérebbenés nélküli papírra vetése, melyet a múltbéli banki tranzakciók böngészésével tehetünk még alaposabbá. A művelet végeredményeként egyértelműen láthatóvá válik jövedelmeink és kiadásaink mérlege.

"Vigyázz, Kész, Pénz!" - Játékosan a Pénzügyi Tudatosságért

A játékos pénzügyi oktatás kiváló példája a K&H "Vigyázz, kész, pénz!" vetélkedősorozat, amely nem véletlenül vált az egyik legnépszerűbb pénzügyi oktatási formává a diákok körében. A kezdeményezés célja, hogy a résztvevő fiatalok már korán megismerjék a pénz értékét és annak útját a szülői zsebtől a saját kiadásaikig. Az idei évadban is izgalmas feladatok és tartalmas oktatási anyag segíti a gyerekek és szülők közös tanulását. Az online forduló már javában zajlik, amely során a tehetséges fiatalok 2024 januárjáig nyújthatják be a felkészültségüket tükröző feladatokat. Az elmúlt évtizedben a versenynek közel 80 ezer ifjú adta már át magát a pénzügyi játék szenvedélyének.

A mai fiatalok pénzügyi világa: Zsebpénztől az ösztöndíjig

A fiatal korosztály anyagi helyzete nagyban befolyásolja későbbi gazdasági szemléletmódját. Egy friss kutatás felfedte, hogy hazánk 14-18 év közötti ifjúságának túlnyomó többsége, pontosan 94%-a rendelkezik saját bevételel. Ez az adat áll közel azoknak az ösztöndíjaknak a nagyságához, amelyekre ugyanezen korcsoport tagjai jogosultak lehetnek.

A vizsgálatból megtudhattuk, hogy az átlagos havi zsebpénz összege, amit ez a korosztály zsebre tesz, körülbelül 22 ezer forint. Ezt összehasonlítva az ösztöndíjak átlagos összegével, amely jelen tanulmány szerint 29 122 forint, a különbség valóban nem jelentős. Ez a statisztika nemcsak a szülők és pedagógusok számára nyújt értékes betekintést, de érdekes képet ad a fiatalok gazdasági szocializációjáról is.

A zsebpénz mint felelősségre nevelés eszköze

A család egyik első és legfontosabb feladata a pénzügyi tudatosság és felelősségteljes döntéshozatal kialakítása. A K&H Bank által elvégzett kutatás fényében, ajánlatos lehet a zsebpénzt feladatokhoz kötni. Például küldetéssé válhat a házi munkák elvégzése, vagy hosszú távú tervként egy nagyobb kiadást igénylő tárgy, mondjuk egy új kerékpár megtakarítása.

A nyílt pénzügyi kommunikáció fontossága a családban

A legmegfelelőbb módszer a pénzügyi nevelésben a nyílt és őszinte kommunikáció bevezetése lehet, amely a gyerekeket is bevoni a költségvetés tervezésébe és a gazdálkodásba. Mindezt szépen meg lehet kezdeni egy közös családi költségvetés összeállításával, amely által a fiatalok megismerhetik a pénz egész útját: hogyan kerül pénz a családhoz és miként osztják el azt.

A gazdasági ismeretek korai elsajátítása döntő fontosságú lehet a gyerekek későbbi életminőségének alakításában, és olyan eszköztárat biztosíthat számukra, amely hosszú távon előnyöket biztosít majd számukra a pénzügyek világában.

facebookMegosztás Facebook-on