A Vendégmunkások Magyarországon: Értékteremtők
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

A Vendégmunkások Magyarországon: Értékteremtők

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

A Magyarországon dolgozó vendégmunkások valós számai

Bár előzetesen 20 000 vendégmunkás érkezése volt előirányozva, végül a számuk jelentősen elmaradt a becslésektől. A becslések alapján jelenleg körülbelül 8000 Fülöp-szigeteki és vietnámi munkavállaló található az országban, akik vállalatok növekedési kilátásainak lassulása miatt érkeztek kevesebben.

Növekvő érdeklődés a munkaadók részéről

A magyar vállalatok egyre inkább nyitnak a harmadik országbeli munkaerő felé, amit a már dolgozó 10-20 fős létszámú külföldi munkavállalói csapatok megítélésén alapuló további nagyobb volumenű toborzások is alátámasztanak.

A magyar munkaerőpiac kihívásai

A magyar munkaerőpiac nem tudja kielégíteni az országba irányuló beruházások munkaerő-igényét, aminek következtében mintegy 100 000 új munkavállalóra lenne szükség a következő években. A munkaadók preferálnák a hazai munkaerőt, de szakképzett és betanított munkások hiányában külföldi munkavállalókra is szükség van, akiknek átképzését és továbbképzését támogatni kellene.

A közéleti diskurzus a vendégmunkásokról

A vendégmunkások sokszor összekeverednek az illegális migránsokkal a közbeszédben, pedig előbbiek törvényesen érkeznek és hozzájárulnak az ország gazdaságához. A vendégmunkásokat értékes munkavállalókként kellene kezelni, nem pedig puszta munkaeszközként, mivel a nemzetközi munkaerőpiac versenyében a vendégmunkások kezelésének módja közvetlen hatással van Magyarország megítélésére és a további munkaerő megszerzésének lehetőségére.

A munkaadók felelőssége a társadalmi integrációban

A vendégmunkások társadalmi integrációjában a munkaadóknak fontos szerep jut, hiszen ha tájékoztatják a település lakóit a munkavállalók érkezéséről, és gondoskodnak a munkavállalók jó közérzetéről és beilleszkedéséről, hosszú távon ez a cég és a vendégmunkások jólétére is pozitív hatással lehet.

Az új idegenrendészeti törvény kapcsán felmerülő aggodalmak

Az új idegenrendészeti törvénnyel kapcsolatban a munkaadói közösség aggályosnak találja, hogy őket is sújthatja felelősség, ha a vendégmunkások nem térnek vissza szabályszerűen hazájukba. Egyelőre a módosító javaslatok és a törvény tényleges szövege még változhat, így a foglalkoztatók szerepét és felelősségét is pontosítani kellene e téren.

A 2024-es célkitűzések a vendégmunkás-toborzásban

A következő évre vonatkozóan további toborzást terveznek a Fülöp-szigeteki és vietnámi piacról, valamint kulturális hasonlóságot figyelembe véve más országokból is szeretnének munkaerőt szerezni. Ez a törekvés mutatja, hogy a munkaadók igyekeznek a lehető legjobban kihasználni a nemzetközi munkaerőpiac adta lehetőségeket, mind a munkájukra, mind Magyarország gazdaságára nézve előnyös módon.

facebookMegosztás Facebook-on