Az EU-támogatásokért folyó küzdelem és a védelmi stratégiák
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Az EU-támogatásokért folyó küzdelem és a védelmi stratégiák

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

Új Korszak Kezdete: Az EU Támogatások Szigorított Felhasználása

A hatalmi karok szorításában újval vylő fegyelem uralkodik az uniós támogatások kezelésében. A magyar irányító hatóságok szinte szellemi precízséggel hajtanak végre minden szerződéses pontot, mely a pályázati megállapodásokat illeti. A korábbi évekhez képest jelentős változás, hogy az előírásokat szigorúan veszik, és az erre vonatkozó tételes követelések betartása ma már nem tűr halasztást.

Essősy Zsombor, a MAPI vezetőjének elemzése szerint a hatósági rigorózus hozzáállás egyenlően érinti a kormányhoz közel álló és távolabb lévő szervezeteket is. Ami egykor könnyen korrigálható számviteli botlás volt, mára súlyos következményekkel járhat, legyen szó akár projekt határidejének csúszásáról vagy a támogatott létszám változásáról.

Pénzügyi Felelősségvállalás Húrópróbája

A fiskális felelősségvállalás növekedését tükrözi az igényelt támogatások csökkenése az operatív programoknál: a tavaly év végi 1100 milliárd forintról a nyár végére már csak 1010 milliárd forint maradt. Ez a tendencia világos jelzése annak, hogy a szorosabbra húzott hurok visszatartó erőként működik a pazarlás és a szabálytalanságok ellen.

A Helyreállítási Alap Hatása és a Gazdasági Kilátások

A helyreállítási alapok, valamint a zárolt kohéziós támogatások olyan jelentős összegekről szólhatnak, amelyek Magyarország számára létfontosságúak lehetnek a következő években. Míg egyes operatív programok korrupciós kockázatait magasnak ítéli az Európai Bizottság, addig a kiutalások a versenyszférára várnak, amelyek a kiemelt tisztaságuk révén alacsony kockázatú projekteknek tekinthetők.

Az Uniós Források Hatása a Magyar Jelenre és Jövőre

Az efféle prefinanszírozás segített a magyar kormánynak átvészelni a támogatások késlekedését, bár az eddig megtett lépések nem generáltak közvetlen gazdasági fellendülést. A központi költségvetés várható javulása ugyan pozitív hír, azonban ez önmagában nem hoz javulást a GDP-ben.

Korrupcióellenes Intézkedések és Hosszútávú Következmények

Magyarországon a jogállami rend konszolidálása és a korrupciós kockázatok csökkentése elengedhetetlen, ha valóban számottevő változást szeretnénk elérni. Az Európai Unió által végzett ellenőrzések szigorúbbak lesznek, és a szabályok betartására való fókuszált odafigyelés várhatóan csökkenti a korrupciós esetek számát, ám a rendszerszintű problémák megoldásához több szükséges: idő, energia és politikai akarat.

Az EU-támogatásokért folyó küzdelem

Az EU-támogatásokért folyó harc egy új dimenzióját tapasztaljuk meg, révén, hogy a szabályok szigorítása és a felügyelet növekedése átalakítja a korábbi pályázati kultúrát. A változások várhatóan mélyebb, strukturális fejlődést vonnak majd maguk után, azonban a közvetlen társadalmi és gazdasági hatások még váratnak magukra.

facebookMegosztás Facebook-on