Külföldi Munkavállalók a Munkanélküliség Tükrében: A Magyar Munkaerőpiac Színes Szőnyege:
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Külföldi Munkavállalók a Munkanélküliség Tükrében: A Magyar Munkaerőpiac Színes Szőnyege:

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

A Külföldi Munkavállalók Szerepe Magyarországon

Magyarország gazdasági és társadalmi életében fontos szerepet töltenek be a vendégmunkásként hozzánk látogató külföldiek. Az elmúlt időszakban főként ukrán, vietnámi és Fülöp-szigeteki állampolgárok választották hazánkat, mint célpontot, ahol munkájukat végezhetik. Az említett nemzetiségek mintegy 66 ezer fővel képviseltetik magukat a magyar munkaerőpiacon, ezzel együttesen domináns szegmenst alkotva.

A foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár, Czomba Sándor azonban hangsúlyozza, hogy ezen munkaerő jelenléte nem jelent fenyegetést a hazai munkavállalók számára. A statisztikák azt támasztják alá, hogy vendégmunkások csak az összes foglalkoztatott néhány százalékát teszik ki, ami jelentősen alatta marad a környező országok mutatóinak.

Munkanélküliség Helyzete és Kihívásai

A munkanélküliség kezelése továbbra is kiemelt figyelmet követel a döntéshozóktól. A munkanélküliséggel küzdők közül jelentős hányad, mintegy 23%-uk azok, akik hosszú távon vannak munka nélkül vagy még sosem dolgoztak. Az államtitkár szerint ennek a csoportnak az integrációját nem lehet rövid távon megoldani, és a munkaerőpiacra való visszatérésüket számos eszköz bevetése elősegítheti.

A Képzési Rendszer Szerepe a Munkaerőpiaci helyzet Javításában

A munkaerőpiac és a képzési rendszer szorosan összekapcsolódik. Ennek megfelelően a felnőttképzések és a nappali rendszerben folytatott oktatások struktúrájának felülvizsgálata kritikus fontosságú. A cél, hogy a gazdaság igényeire gyorsan és hatékonyan válaszoló képzési lehetőségeket biztosítsunk. Czomba Sándor szerint ez az út vezet el a gazdaság sikeres átalakítására és a foglalkoztatottság fenntartásának biztosítására.

Külföldi Munkavállalók

A magyar munkaerőpiac újfajta szemléletmódot igényel, hogy mind a befogadott vendégmunkások, mind a munkaerőpiacra nehezen integrálható munkanélküliek számára optimális környezetet teremtsen. Az államtitkár üzenete világos: a munkaerőpiac stabilizálása és a munkaerő megfelelő kihasználása közös feladataink része a magyar gazdasági és társadalmi fejlődés útján.

facebookMegosztás Facebook-on