A Magyar Kormány Újabb Kihívása: A Hiánycél Megvalósításának Kérdőjelei
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

A Magyar Kormány Újabb Kihívása: A Hiánycél Megvalósításának Kérdőjelei

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

A Közelgő Határidő Nyomásában: Sikerül-e Tarthatónak Bizonyítani a Magyar Költségvetést?

Az utóbbi időszak gazdasági evolúciójának tükrében a kormányzati körökben meghirdetett idei hiánycél – melynek értéke jelenleg az optimizmus homályos vizein evez – egyre nehezebben tűnik elérhetőnek. Figyelemmel kísérve a pénzügyi számlák legutóbbi mozgását, adódik a kérdés: lesz-e historikus fordulat, vagy kénytelen lesz a hatalom lenyelni a békát, és a korábbiaknál pragmatikusabb megközelítést választani?

Kiváltképp figyelemre méltó az államháztartás legfrissebb számai, melyek az év zárásához közeledve fogékonyabbá teszik az elemzőket a költségvetés realitásával kapcsolatos spekulációkra. Az, hogy az áfa bevételek stagnálásának és a pénzügyi számlák szerinti államadósság 7,8%-os GDP-arányos hányadának fényében miként értelmezhetjük a közeli jövőt, döntő lesz a kormányzati stratégiák kialakításában.

A felkapott nyilatkozatok és adatok alapján a következő vázalható fel:

  1. Szokás szerint az év végi költekezés során akár maradhat is egy kevéske tartalék a Rezsivédelmi és Honvédelmi Alapokban, mely megkönnyíti az idei költségvetési hiány csökkentését.
  2. A negatív tendencia ismeretében pedig az sem elképzelhetetlen, hogy a kormány kénytelen lesz még karácsony előtt módosítani a költségvetést, legyen szó hiánycél kiigazításról vagy újabb adómódosításokról.

2024 kapujában állva, amit az államháztartás jelenlegi állása befolyásolhat, a jövőre vonatkozó 2,9%-os hiánycél esetleges megtartása is kérdésesnek tűnik. A pénzügyi környezet változékonyságával megfűszerezett előrejelzések azonban reménnyel töltik meg azokat, akik a költségvetés ügyes kezelésére esküsznek.

Az éves fiskális tervet bonyolító tényezők közötti lavírozás olyan kihívásokkal szembesíti a kormányt, melyek megoldása alapvető hatással lesz az ország pénzügyi egyensúlyára. Az optimizmus a helyzet megítélésekor ugyanolyan fontos, mint a határozott cselekvésre való készség, még ha az a cselekvés gyakran a már megszokott válságkezelési magatartást nélkülözi is.

facebookMegosztás Facebook-on