A Magyar Gazdaság Kilátásai: Optimizmustól a Realitásig
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

A Magyar Gazdaság Kilátásai: Optimizmustól a Realitásig

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

Gazdasági Remények és Keserű Realitások - Csaba László Elemzése

Az elmúlt időszak gazdasági folyamatait végignézve nem meglepő, hogy szakértők és elemzők egyaránt visszafogottabb növekedési prognózisokat állítanak fel. Csaba László akadémikus, meghatározó gazdasági autoritás, nem kímélte kritikájával a hazai gazdaság aktuális helyzetét és a kormány előrejelzéseit. Íme, miért lát szomorúbb jövőt a gazdaság számára, mint amit hivatalosan várnak.

Mélyülő Recesszió és Téves Inflációs Kép

Kritikája középpontjában a keresletcsökkenés áll, ami egyértelműen jelzi, hogy nemcsak technikai recesszióval, hanem valós visszaeséssel kell szembenéznünk. A kormány ugyanakkor egy számjegyű inflációval büszkélkedik - egy, a múltban elankadó összehasonlításra építve. A valóságban viszont a számok közel sem enyhék: a hozzáértő szerint az éves inflációs ráta a 17-17,5 százalékot is elérheti.

A Gazdasági Növekedést Őrlő Tényezők

Ami a GDP-növekedést illeti, a kormányzat 4-5 százalékos célkitűzése vajmi kevesek szerint realisztikus. Csaba László kiemeli: azok a keleti piacok, amelyekre számítottunk, nem hozták a remélt eredményt, a belső piac stimulálása pedig korlátozott lehetőségekkel bír. A közgazdász szerint a valós gazdasági növekedés akár már 2,5 százalékos szint elérését is említi kivételes teljesítményként, figyelmeztetve, hogy egyre többen tartanak a stagfláció rémétől, noha egyelőre úgy tűnik, még elkerül minket ez a veszély.

Elmaradozó Bevételek és a Költségvetési Hiány

Rávilágított továbbá arra is, hogy a kormányzat nem tudja költögetni a még meg nem termelt jövedelmet súlyos következmények nélkül. Ezt alátámasztja Varga Mihály pénzügyminiszter megjegyzése is, aki a fogyasztás beszakadásából fakadó pénzforgalmi hiányra reflektálva inkább a lakosság alkalmazkodóképességét emeli ki, miközben elismeri: a tavalyi költségvetés nem érte el a hiánycélt, ami azért reménykeltő, mert legalább csökkent az előző évihez képest.

A Magyar Gazdaság Kilátásai

A történet tanulsága, hogy bármennyire is szeretnénk bízni a kormányzati optimizmusban, a gazdasági adatok és előrejelzések egy gyakorlatiasabb, földhözragadtabb hozzáállást igényelnek. Csaba László közgazdász szemével nézve a magyar gazdasági növekedés prognózisa nem feltétlenül rózsás, megítélése az infláció trendjéről pedig még kevésbé biztató.

facebookMegosztás Facebook-on