A magyar családok otthonszerzésének új trendjei: dinamikus növekedés a lakásbirtokosok között
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

A magyar családok otthonszerzésének új trendjei: dinamikus növekedés a lakásbirtokosok között

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

Töretlen Növekedés a Lakáspiacon: Lakástulajdonosok Növekvő Száma

A K&H legújabb kutatása rámutatott, hogy az elmúlt négy év során a saját otthonnal rendelkezők százalékaránya számottevően, egy tizeddel emelkedett a 30 és 59 éves korosztályon belül Magyarországon.

Hogyan Élünk? A Lakások Típusai és Méretei

Az adatok alapján hazánkban a társadalmi szövet egy rendkívül változatos képet tár elénk lakhatási szokásokat illetően. Ötvenhat százaléknyian a hagyományos családi házakban találtak otthonra, míg a panelproletariatust a válaszadók közel ötöde képviseli. Társasházak és új építésű lakóparkok szintén szerepet kapnak ebben a sokszínű mozaikban, míg néhányan sorházakban vagy ikerházakban találták meg álmaik otthonát.

A merítésből kiderül, hogy a lakóterek mérete viszonylag stabil maradt az évek során, az átlagos otthonok nagysága 82 négyzetméter körül mozog. Felkapottak a fővárosi kicsiny 62 négyzetméteres apró lakások, miközben a vidéki életterek lényegesen tágasabbak, átlagban 92 négyzetméter nagyságúak.

A Saját Otthon Melege és a Bérleti Piaci Tendenciák

Egyre több magyar család dönthet úgy, hogy saját háztartást hoz létre, azonban emellett továbbra is létezik egy számottevő népcsoport, akik valamilyen oknál fogva bérleményben töltik mindennapjaikat. Érdekes módon a fiatalabb generáció esetében csökkent az az arány, amely a szülői házban marad, mely idén mindössze 12 százalékot tesz ki.

A Lakásvásárlás Koronkénti Szokásai

A lakásvásárlók beosztása nem csupán a lakás méreten és típuson múlik, hanem a koron is. Ami a harmincasokat illeti, több mint fele, 52 százalékuk vásárolt saját lakást az elmúlt öt évben. Ezzel szemben a negyvenesek közül csupán mindössze harmaduk, az ötvenesek pedig a válaszadók alig 13 százalékának van hasonló tapasztalata.

A felmérés hangsúlyozza, hogy a fővárosban és vidéken élők között jelentős eltérések találhatók a lakhatási szokásokban és lehetőségekben. Nem csoda, hogy az ingatlanpiac érdeklődése folyamatosan változó és egyre dinamikusabb képet mutat. Ez a kutatás 500 személy bevonásával készült és reprezentatív mintát vett figyelembe a nem, kor, régió és településtípusok alapján.

A magyar otthonszerzés trendjei egyértelműen pozitív irányt mutatnak, de marad még néhány kérdés a levegőben a lakáspiac jövőjével kapcsolatban. Mindenesetre a lakástulajdon aránya jelentős emelkedése optimizmust kelt, és előrejelzi, hogy a lakhatási vágyak egyre többek számára válhatnak valósággá.

facebookMegosztás Facebook-on