A Kormány Hiánycsökkentő Manővere: Közel a Célhoz, De Novemberben Rekord Növekedés
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

A Kormány Hiánycsökkentő Manővere: Közel a Célhoz, De Novemberben Rekord Növekedés

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

A Hiány és A Célszámok Útvesztőjében

Az elmúlt hónapok gazdasági viharai közepette, a Pénzügyminisztérium kiadott jelentése specifikus adatokat tárt elénk: a kamatokkal terhelt idei október maga után hozta azt a helyzetet, ahol az államháztartás központi alrendszerének deficitje 4074,3 milliárd forintra rúg. Ez a szám meglepő módon még mindig határon belül van, ha az október elején újra kalibrált éves hiánytervet vesszük alapul.

Novemberi Hiányhullám: Zúgó Ár-apály

Kinyílik az a Pandora szelencéje, amelyben a novemberi hónap költségvetési hiánya 586,7 milliárd forinttal gyarapodott. Hogyan összeegyeztethető ez a hirtelen növekedés a kormány csökkenteni törekvő stratégiájával? Átböngészve a számokat, több kulcsfontosságú terület is kiemelkedik, ahol a kiadások meredeken emelkedtek.

Kiadások, Ahol a Milliárdok Bújnak Meg: Egy Költségvetési Nagyítás

A rendkívül növekedő költekezéseket célszerű közelebbről is szemügyre venni. A kormány annak ellenére, hogy multiszázalékos növekedéssel büszkélkedhet az adó- és járulékbevételei területén, több olyan sektort is megterhelt, mint például:

Rezsivédelem: Egy elképesztő növekedés tapasztalható, ahol az idei költögetés az évre negyszerese a tavalyinak.

Közszolgáltatások Közteher: A tömegközlekedésen belüli kiadások mélyreható emelkedése szintén fejtörést okozhat.

Akkumulálódik ezenfelül az uniós programok előfinanszírozásának terhe is, ahol az EU-támogatások rekedezése jelentősen növeli a deficitet.

A Társadalmi Kötelezettségek Terhe – Nyugdíj, Egészségügy és Működése

A kötelező szociális költségek nem maradhatnak szó nélkül. A novemberi nyugdíjemelésnek és az egészségügyi költségeknek komoly hatása van a költségvetési balanszra, ahol az állam számos fronton megpróbálja megtartani a társadalmi infrastruktúra stabil működését.

Az Államháztartás Csengő Zsebei: Mi Várható Decemberben?

Bár a pénzügyi deficit közel áll a kitűzött határoknak, kétséges, hogyan fogja megvalósítani a kormány a novemberi robbanásszerű növekedés után a pénzügyi fegyelmet. A pozitívum az, hogy az államháztartás bevételei jól teljesítenek a tavalyi adatokhoz képest, azonban a tervezett hiánykeretet már most túllépte a tényleges deficit.

Vajon a decemberi hónap hozhat-e változást, vagy ez csak egy érdekes matematikai lábjegyzet marad? A válaszok mindannyiunkat érdekelnek, hiszen az államháztartás vízjelének alakulása meghatározóan befolyásolja a társadalom gazdasági jövőképét.

facebookMegosztás Facebook-on