A céltudatosság hiánya: Valódi oka-e a fiatalok depressziójának?
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

A céltudatosság hiánya: Valódi oka-e a fiatalok depressziójának?

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

A közösségi média szerepe a fiatalok mentális állapotában

Daniel Miessler amerikai információbiztonsági szakember és író megdöbbentő esszéjében taglalja, hogy a közösségi média nem egyszerűen médiumként, de okként is funkcionálhat a gyerekeink és tinédzserek depressziójának kialakulásában. Azonban nem a közvetlen hatásokra, hanem egy mélyebb, alattomosabb jelenségre irányítja a figyelmet: a céltalanság elterjedésére.

Az összehasonlítás csapdája

Mint Miessler rámutat, a fiatalok napi szintű konfrontálódása a siker, szépség és boldogság olyan felületes ábrázolásaival, amelyek közösségi média csatornákon jelennek meg, végül egy negatív önmegítélő spirál kialakulásához vezet. A legfőbb probléma gyökere azonban nem ez, hanem a mögötte lévő céltalanság, mely a depresszió valódi okaként tűnik fel.

A közösségi média és a célok összecsapása

A modern kor paradoxona, hogy bár a fiatalok korábban soha nem látott mennyiségű példaképpel és életmóddal találkoznak, ezek az ellenkező üzenetek végül csak zavarba ejtik őket. Ahelyett, hogy inspirálnának, inkább összezavarják a fiatal elméket arról, hogy milyen úton is kellene elindulniuk.

A szülői hatás csökkenése

A változások az otthoni életben is érezhetőek. Évtizedekkel ezelőtt a szülők és a közvetlen társadalmi környezet biztosította az alapvető életcélokat és irányelveket, ma viszont a gyerekek sokkal kevesebb meghatározott törekvést és sokkal több – gyakran ellentmondásos – impulzust kapnak.

Immunitás a digitális hatásokkal szemben

Daniel Miessler pozitív példákat is említ arra vonatkozólag, hogy bizonyos csoportok, mint például bizonyos bevándorló családok, erős céltudatossággal és a digitális világ korlátozott befolyásával képesek felnevelni gyerekeiket, akik így ellenállhatnak a külső zavaró tényezőknek.

A "bármi lehetek" nyomása

Manapság gyakori, hogy a fiataloknak azt mondják: "Bármi lehetsz, amit csak szeretnél". Habár ez pozitívnek tűnhet, valójában tehetetlenséget generálhat, ha nem párosul meghatározott iránnyal és célokkal.

A célok és identitás hiányának következményei

Miessler hangsúlyozza, hogy a hiányzó vagy túl sok elterelő cél miatt a gyerekek végül úgy érezhetik, hogy mindenki más megértette az élet rejtelmeit, kivéve őket. Ez az érzés az elszigeteltséghez vezethet, ami tovább súlyosbítja a mentális jólét kihívásait.

Az erős alapok újjáépítése

A megoldást nemcsak a közösségi média és a világ kaleidoszkópszerű üzeneteinek elkerülésében kell keresni, hanem abban is, hogy a gyerekek tudatos és erős célkitűzéseket fogalmazzanak meg az élet különböző területein.

Beszéljünk nyíltan: A depresszió igazi arca

Az esszé összefoglalója szerint azt a hibát követjük el, hogy a depressziót mint jelenséget a közösségi médiához kötjük, azonban a valóságban a fiatalok életében megjelenő, hamis és túlszaturált célok azok, amelyek a legtöbb kárt okozzák. A gyerekeknek szilárd célokra és identitásra van szükségük, hogy távol tartsák magukat az őket bombázó, félrevezető üzenetektől.

Az esszé megértéséhez nem szükséges hirdetésblokkolót kikapcsolni vagy bármilyen felületen tovább böngészni. A lényeg itt van, a szöveg mélyén, ahol a közösségi média mögötti valódi üzeneteket fedezhetjük fel.

facebookMegosztás Facebook-on