50 milliós családi forrás kockázata: A CSOK Plusz buktatói
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

50 milliós családi forrás kockázata: A CSOK Plusz buktatói

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

A CSOK Plusz követelményrendszerének pénzügyi következményei

Számos fiatal család tervezi jövőjét az állami támogatások, mint a CSOK Plusz segítségével. De mi történik, ha a gyermekvállalás váratlanul elmarad? Tény, hogy a CSOK Plusz körültekintésre int, hiszen jelentős pénzügyi következményekkel járhat, ha nem születik meg az ígért utódnak szánt gyermek. Figyelemre méltó, hogy egy sikertelen gyermekvállalás esetén akár 16 millió forintos többletterhet is jelenthet adott esetekben a 20 éves futamidőre felvett maximális 50 milliós kölcsön.

A gyermekvállalás elmaradásának pénzügyi hatásai

A gyermekvállalás kudarca nemcsak érzelmi, de anyagi oldalról is megterhelővé válhat. Az első, magasabb hozamkörnyezetben bekövetkező büntetés a kamatok emelkedésében mutatkozik, amely a fix 3%-os kamatozástól számítva akár a havi törlesztőrészlet 62%-os megugrását is eredményezheti. Nem elhanyagolható továbbá a kamattámogatás visszafizetése is, amely a határidő utáni 120 napon belül válik esedékessé, a jegybanki alapkamat plusz 5 százalékpontos felárral számolva. Emellett fontos tudnivaló, hogy a kamattámogatás összege csökken az idő előrehaladtával, ami kedvezőbb helyzetet teremthet a második vagy harmadik gyermeket vállalóknak.

A CSOK Plusz és a lakáspiac kapcsolata

A CSOK Plusz nem csak az egyéni családi életben, de a lakáspiacon is szerepet játszik. Megfigyelhető volt, hogy a program bejelentése óta megállt az eladó lakóingatlanok iránti kereslet csökkenése, ami a támogatás piacmozgatásra gyakorolt képeségeit bizonyítja.

A támogatás lehetséges buktatói

Nyilvánvaló, hogy a CSOK Plusz jelentős hatással bír a családok életére. Ezért minden érintettnek alaposan át kell gondolnia, hogy milyen kötelezettségekkel és következményekkel jár, ha a tervezett gyermekvállalás elmarad. A jogosultsági feltételek szigorú betartása elengedhetetlen, hiszen a nemteljesítés komoly anyagi kötelezettséget vonhat maga után.


Az iparági elemzéseket figyelembe véve a CSOK Plusz mindössze egy a sok lehetőség közül, amelyet a fiatal családok felhasználhatnak jövőtervük megvalósításához. De érdemes minden kockázati tényezőt alaposan mérlegelni, mielőtt döntést hoznánk ennek az ambiciózus támogatási programnak az igénybevételéről.

facebookMegosztás Facebook-on