2024-es Üzleti Prognózis: Magyar Vállalkozások Lendülete a Billegő Piaci Tendenciák Tükrében
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

2024-es Üzleti Prognózis: Magyar Vállalkozások Lendülete a Billegő Piaci Tendenciák Tükrében

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

2024-es Üzleti Prognózis: Magyarországi Kilátások és Kihívások

Az üzleti jövőkép kibontakoztatása alapvető jelentőséggel bír bármely vállalat stratégiai tervezésében. A Randstad által végzett legújabb kutatási eredményei alapján 2024-es HR trendeket és piaci várakozásokat vizsgálva kiderült, hogy a hazai vállalati szektor fele bizalmatlan a nettó árbevételük növekedésével kapcsolatban. Mindazonáltal, némiképp fény derül az ösvény végén, hiszen a résztvevők 45%-a mégis bizakodó, ami 4%-os növekedést jelent az előző évhez képest.

Piaci optimizmus vagy inflációs aggodalmak?

A növekedést megjövendölők között sokan 4-10%-os mértékű bővülést remélnek, míg a valódi optimisták csupán a válaszadók egy negyedét teszik ki, és 11%-nál nagyobb növekedéssel kalkulálnak. Az FMCG szektor, az energetika és közműszolgáltatók, valamint az IT és telekommunikációs cégek a pesszimizmus homályából kiemelkedő szektorként számítanak a leginkább növekedésre. A felmérés azonban rámutat, hogy az ingatlan- és építőipari vállalatok között csak a megkérdezettek 15%-a vár fejlődésre, míg az autóipari szektor cégeinek harmada hasonlóan halogatja a reményeket.

Növekvő visszafogott várakozások és az elkerülhetetlen valóság

A változó üzleti körülmények közepette a kutatási résztvevők több mint harmada nem vár bevétel növekedést, közülük 5% bizonytalansága kiemelkedik, hiszen tele van kérdésekkel a jövőt illetően. Baja Sándor, a Randstad Hungary vezetője szerint az árbevétel növekedésétől elrugaszkodó cégek száma azt vetítheti előre, hogy a bérnövekedés trendje esetleges megállításra kerülhet.

Visszafogott munkaerőpiac és rejtegetett stratégiák

A munkaerővel kapcsolatos tervek is óvatosságot sugallnak. Ugyan a vállalkozások több mint egyharmada készül a meglévő állások fenntartására, egy jelentős részük terveiben nem szerepel a távozó alkalmazottak pótlása, ami diszkrét létszámbővítési stratégiára utal. A létszámbővítést azonban továbbra is az üzleti expanzió, a hazai vagy globális színtéren való kinövés indokolja.

Tehetségekért vívott csata: Növekvő HR kihívások

Az IT szakemberek továbbra is kiemelt célpontjai a toborzásnak, ezt követik a mérnökök, valamint a pénzügyi és számviteli szakemberek. A randalékok és az egyensúlyra törekvés összeütközése a jelöltnek mind jobban nehézséget okoz. A kompenzációs konfliktusok nem csak új munkaerők megtartását, hanem a meglévő alkalmazottak motiválását is hátráltatják, megkérdőjelezve a bérspirál hosszú távú fenntarthatóságát.

A toborzás akadályai és sikeres HR stratégiák

A vállalatok ütköznek jó néhány kihívással, leginkább az irracionális bérigényekkel, de az edukációs és tréningprogramok, a rugalmasabb munkalehetőségek, valamint az egyénre szabott juttatási csomagok üde színfoltként emelkednek ki a HR megoldásként körvonalazódó alternatívák közül.

Összegzés: A magyar vállalati szektor kihívásai és lehetőségei

A Randstad kutatása üzenetet küld a magyar vállalatok felé arról, hogy az üzleti jövőkép nem tekinthető kőbe vésettnek. A piaci változékonyság mellett a vállalatoknak folyamatosan alkalmazkodniuk kell, és a kihívásokra innovatív megoldásokkal kell válaszolniuk. Bár az előrejelzések vegyes érzelmeket keltenek, a magyar vállalkozások akár még a kihívások ellenére is előremozdulhatnak az üzleti sikerekhez vezető úton.

facebookMegosztás Facebook-on