Lakáshitel 2024-ben - Csökken a THM-Plafon: Kedvezőbb Lakáshitel Kamatok a Láthatáron
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Lakáshitel 2024-ben - Csökken a THM-Plafon: Kedvezőbb Lakáshitel Kamatok a Láthatáron

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

A Nagy Kamatplafon Lépés: Két Bank Már Előkészítette Válaszát

A pénzügyi világ izgatottan várja, és most történelmi bejelentés született: a lakáshiteleknél alkalmazott önkéntes kamatplafon mértéke 2024 januárjában 7,30 százalékra süllyed. A hírek szerint két piaci szereplő, a Gránit Bank és az OTP Bank, már mozgásba is lendült e tekintetben, előnyösebb feltételeket kínálva ügyfeleinek.

A kezdeményezés valójában egy teljes hiteldíj mutató (THM) korlát, melynek értelmezésében a hitel teljes költségét – beleértve a kamatokat és egyéb költségeket is – figyelembe veszik, így segítve a választást a fogyasztók számára. Az új kamatplafon miatt a bankok nem nyújthatnak a megállapított mértéknél magasabb THM-val rendelkező lakáshitelt.

Ez pedig mindenképp jó hír a lakás vásárlóknak, hisz jelentős összegeket takaríthatnak meg hosszú távon.

Gránit Bank: Úttörő a Kamatcsökkentés Útvesztőjében

Elöljáróban, a Gránit Bank már meg is hozta a maga lépését az új kamatkorlátozás hatálya alá eső lakáshiteleknél, december 15-től érvényesítve a csökkentést. A 10 évre rögzített kamatozású hiteleknél kilátásba helyezett 6,80 százalékos kamatszint valódi előrelépés az ügyfelek számára, és ezen felül különleges jóváírási előírások nélkül érhető el.

Példának okáért, egy 20 éves lejáratú, 12 millió forintos lakáshitelnél a havi törlesztő részlet már csak 92 277 forint, összességében pedig több mint kétezer forintos megtakarítás érhető el havonta, ha ezen új feltételek mellett valósítjuk meg a hitelszerzést a régi, immár elavult, 7,50 százalékos THM-es kölcsönhöz képest.

OTP Bank: Kamatösvényen a Spórolás Felé

Az OTP Bank sem maradt le a versenyben, és a jövő évtől kezdődően új, csökkentett kamatokat hirdetett a lakáshiteleire. Az új konstrukciók, például a "Végig Fix Lakáshitel Egyszeri Kamatcsökkentéssel" vagy az "OTP Zöld Lakáshitel" kamata 6,97 százalékot mutat a hirdetmény alapján, de akár 0,1 százalékos kamatkedvezménynek is örülhetnek az ügyfelek bizonyos feltételek teljesítése esetén.

Ebben az esetben is figyelemre méltó a potenciális megtakarítás, egy 20 éves maturitási idejű, 12 millió forintos hitelnél már 6,77 százalékos kamattal számolhatunk, ha minimum 700 ezer forintot vállalunk jóváírni havonta. Ez által a havi törlesztőrészlet mértéke jelentős, körülbelül hatezer forintos csökkenést mutat a régi, 7,60 százalékos kamathoz képest.

A SAMPLING CÍMKE ÉS A KEZDŐ MANÓ TÖRLÉSE UTÁN AZ ALÁBBI KÓDDAL FOLYTATÓDIK A CIKK: A SAMPLING CÍMKE ÉS A KEZDŐ MANÓ TÖRLÉSE UTÁN AZ ALÁBBI KÓDDAL FOLYTATÓDIK A CIKK:

Lakáshitel 2024 - A Csökkentett THM-Plafon Hatásai

2024 év eleje új korszakot indít a hitelvállalásban, aminek eredményeként mind a meglévő, mind az új hitelfelvevők részesülhetnek a kedvezőbb kamatokból. Az összehasonlítások alapján mindkét bank kiemelkedően kedvező ajánlatot tár elénk, mely kétségtelenül vonzóbbá teszi a hitelfelvételt és növeli a vásárlói hajlandóságot az ingatlanpiacon.

Egy ilyen látványos kamatcsökkenés nem csak a lakáshitelekre, hanem a családi költségvetés jövőképére is erős hatást gyakorolhat, tekintettel arra, hogy a hosszú távú megtakarítások jelentősége felbecsülhetetlen.

A fentiek mellett pedig ki kell emelni, hogy a kondíciók enyhülése az első ingatlan megvásárlása előtt álló egyéneknek és családoknak új távlatokat nyithat. Az összegek több tízezres nagyságrendű csökkenése évente jelentős ösztönző lehet a döntési folyamat során.

A Bankmonitor és egyéb pénzügyi elemzők egyetértenek abban, hogy a kamatplafon csökkentése jelentősen hozzájárulhat a piac élénküléséhez, ami a gazdaság egész számára ígéretes lehet. Az ideális hitelállapot eléréséhez továbbra is ajánlott az átfogó piackutatás és személyre szabott tanácsadás, amivel maximalizálhatjuk a megtakarításainkat, és növelhetjük tárgyalási pozíciónkat.

facebookMegosztás Facebook-on