2024: A Gazdasági Növekedés Éve - Kihívások és Lehetőségek a Magyar Munkaerőpiacon
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

2024: A Gazdasági Növekedés Éve - Kihívások és Lehetőségek a Magyar Munkaerőpiacon

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

Jelentős Gazdasági Növekedésre Számíthatunk 2024-ben

A GKI Gazdaságkutató legfrissebb adatai alapján a magyar gazdaság 2024-es kilábalását várjuk, az előző év stagnálása után. Az előrejelzések 2-2,5 százalékos növekedéssel kecsegtetnek, ami a foglalkoztatáson is érzékelhető lesz: a munkanélküliség csökkenése várhatóan folytatódik, azaz 3,8 százalékra mérséklődik.

Megállíthatatlannak tűnik az IT szakma dominanciája, mely továbbra is a munkaerőpiac krónikus fénypontjának ígérkezik. Az országos átlagot meghaladó foglalkoztatási szándékokról számol be a Dél-Alföld és az Észak Alföld, valamint Budapest és Észak-Magyarország, míg a Dél-Dunántúl cégei tartózkodóbb kilátásokkal rendelkeznek.

Alvó Óriások: Szektorális Bővülési Kilátások

Az ágazati búvárkodás során kirajzolódik a különbség a szektorok között: az IT és a pénzügyek mellett több terület is számottevő aknamunkát végez. Ezek közé tartozik a kommunikációs-, logisztikai-, autóipari-, és természetesen az alapanyagipar is.

Bérverseny és Munkaerő-hiány – Ki áll nyerésre?

A hazai vállalatok körében egyre inkább érvényesül a bérharc, ahol csaknem felük aktív résztvevő. A vállalatok többsége csúszik a képzett munkaerő megszerzését illetően, csaknem minden harmadik cég pedig bevezetett valamilyen jelentős kezdeményezést a munkaerő megtartása érdekében, például rugalmas munkaidő vagy home office rendszerbe.

Ázsiai Vendégmunkások Hatása a Magyar Gyárakban

Érdekes trend, hogy a gyárakban tapasztalható munkaerőhiányt egyre több cég külföldi – különösen ázsiai – vendégmunkásokkal igyekszik ellensúlyozni. Kitérünk arra is, hogy a filippínói munkavállalók jelentőségük miatt már nem hagyhatók figyelmen kívül a magyar gazdaságban.

Digitális Középpontban – Hová Tart a Magyarországi Munkaerőpiac?

A digitális gazdaságnak továbbra is komoly akadályt jelent a szakértő munkaerő hiánya. Éles kontrasztot mutat a digitális készséggel rendelkezők nélküli képzési piac és az elérhető munkavállalók száma között. Különösen súlyos ütés a szektornak egy népszerű bootcamp bezárása, ami nagy lyukat üt a munkaerőpiac kínálatán.

A Megoldás Nyomában – Hogyan Kezelik a Vállalatok a Kihívást?

Bár a munkaerőhiány több vállalatnak is gátat szab, vannak, akik a digitalizáció és az automatizálás útját választják. A Videoton Holding példája illusztrálja, hogy a fluktuáció csökkenése, valamint a hatékonyságnövelő projektek bevezetése sikerre viheti a vállalatokat ebben az új munkaerőpiaci paradigma idején.

Mi Várható a Következő Években?

Bár a hazai munkaerőpiac egyre dinamikusabban mozog, és a vállalatok a növekvő munkaerői igényeiket különböző stratégiákkal igyekeznek kielégíteni, az átfogó gazdasági trendek jót ígérnek. Az elkövetkező évek hozhatnak változást, de lesznek kihívások is, amelyekre proaktív megoldásokkal kell válaszolniuk a munkaadóknak és a kormányzatnak egyaránt.

facebookMegosztás Facebook-on