Mire számíthatnak a munkanélküliek és álláskeresők 2018-ban?

a munkanélküliség csak átmeneti állapot
A legtöbbünk életében bekövetkezik egyszer az az időszak, amikor különböző okokból kifolyólag, de új munkahelyet kell keresnünk. Mindegy, hogy saját döntésünk alapján hagytuk el korábbi munkahelyünket, esetleg leépítés vagy csődeljárás áldozatai vagyunk, az álláskeresés kétségkívül stresszes időszak. Éppen ezért szeretnénk hasznos tanácsokkal és tudnivalókkal ellátni azokat, akik jelenleg álláskeresők, vagy belátható időn belül azzá válnak.
Egy korábbi írásunkban már részletesen beszéltünk a 2018-ban várható minimálbér-emelés hatásairól és a munkanélküliség helyzetéről Magyarországon. Aktuális anyagunkban részletesebben szeretnénk kitérni a munkanélküli segéllyel és álláskeresési járadékkal kapcsolatos általános tudnivalókra, illetve a 2018-ban várható változásokra.
Egyre több hír kering azzal kapcsolatosan, hogy kormányunk el szeretné törölni a munkanélküli segélyeket, helyette pedig minden álláskeresőt, aki bizonyos időn belül nem talál állást, a közmunkaprogramban helyezne el. Egyelőre azonban ezek az intézkedések nem történtek meg, a munkanélküliek bizonyos rétege tehát 2018-ban is jogosult lesz munkanélküli segély, más néven álláskeresési járadék igénylésére.
Először érdemes általánosságban megvizsgálni a munkanélküli segéllyel kapcsolatos tudnivalókat, majd ezt követően kitérni arra, mi változik 2018-ban.

Munkanélküli segély vagy álláskeresési járadék? Mi a különbség?

Lényegében semmi. A munkanélküli segély egy ma már hivatalosan nem használt kifejezés, mely a munkanélküliek által igényelhető támogatásokat foglalja magában. A munkanélküli segély új megnevezése az álláskeresési járadék. Magyarországon a munkanélküli ellátásnak négy fajtáját különböztetjük meg. Az álláskeresési járadékot, az álláskeresési segélyt, a költségtérítést és a vállalkozói járadékot.

Kik jogosultak álláskeresői járadékra?

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat igen pontosan meghatározza, kik jogosultak álláskeresési járadékra. Meghatározásuk szerint azon személyek, akik:
jogosultak álláskeresési járadékra.
Sokakban felmerül a kérdés, vajon akkor is jogosultak-e álláskeresési járadékra, ha saját döntésükből mondtak fel. A válasz természetesen: igen. Mivel a munkavállaló korábban fizette az ehhez szükséges járulékokat, a (régi nevén) munkanélküli segély neki is jár.

Milyen adatok szükségesek az álláskeresői járadék igényléséhez?

Az álláskeresői járadék igénylésének első lépése, bekerülni a munkakereső nyilvántartásba. Ehhez mindenképpen szükségesek az alábbi okiratok:
Fontos, hogy a fenti iratok csupán a nyilvántartásba való bekerüléshez elegendőek. Azok számára, akik jogosultak az ellátásra, a fent említettek mellett ezeket az okiratokat kell magukkal vinniük:
Nagyon fontos tudnivaló, hogy az álláskeresési járadék 90 napos folyósítását követően, a kedvezményezettek kötelesek a TB járulék egyénileg történő fizetésére, egészen addig, amíg új állást nem találnak. Ezt követően természetesen újfent a munkáltatóra hárul a munkaválló TB járulékainak fizetése.
találj melót 2018-ban
Az sem elhanyagolandó információ, hogy az álláskeresési járulék igénylését az álláskereső lakóhelye szerinti illetékes munkaügyi központban lehet kezdeményezni.

Mennyi idő alatt folyósítják az álláskeresési járadékot?

A folyósítást, ahogyan a korábbi években, 2018-ban is az igénylés napjától kezdik. A segély folyósításának időtartama sem változott 2017-hez képest, ez azt jelenti, hogy a munkanélküliek csupán 90 napig kaphatnak álláskeresési járadékot. Ez az intézkedés egyébként az álláskeresők munkaerőpiacra történő mielőbbi visszatérést célozza.

2018-ban emelkedik a munkanélküli segély összege

A tavalyi évhez hasonlóan ezúttal is nő a munkanélküliek és álláskeresők támogatása. A segély összege nem lehet több, mint az éppen aktuális minimálbér összege, azaz a 100 százaléka. Ebből kifolyólag a 2018-as minimálbér-emeléssel egyetemben jövőre bruttó 138 000 forintra fog nőni a jelenlegi 127 000 forintos álláskeresési járadék.
Összefoglalva tehát, a munkanélküli segély 2018-ban is igényelhető lesz, azt nem váltja fel az álláskeresők közmunkaprogramba való integrálása. Fontos azonban megjegyezni, hogy arra nincs garancia, hogy ez az elkövetkezendő években is így marad. Az álláskeresési járadékot (régi nevén munkanélküli segélyt) 2018-ban is ugyanolyan feltételekkel igényelhetünk, mint 2017-ben, csupán a segély összege növekedett.
Mottónk, hogy “Légy rendesen megfizetve!”, ennek alapján a jövőben is szeretnénk hasznos tanácsokkal és tudnivalókkal szolgálni, annak érdekében, hogy a magyar lakosság a lehető legtöbb pénzt tartsa a saját zsebében.