Kinek jár a családi pótlék, és miben változik 2018-ban?

családi pótlék 2018-ban
Bizonyára sokakat érint a kérdés, hogyan módosul a családi pótlék 2018-ban? A családi pótlék összegét tíz éve, azaz 2008 óta nem emelték. Cikkünk részletesen foglalkozik azzal, hogyan módosul a magyar családok segítését szolgáló támogatás 2018-ban.

Kinek jár a családi pótlék?

A családi pótlék minden magyar állampolgárnak, Magyarországon állandó lakhellyel rendelkező európai uniós állampolgárnak vagy letelepedési engedéllyel rendelkező külföldinek alanyi jogon jár.
A családi pótlék (hivatalos nevén nevelési ellátás, iskoláztatási támogatás) a gyermek születésétől a tankötelezetté válása évének október 31-ig jár, a jogosult részére. Továbbá nevelési ellátásra saját jogán is jogosultságot szerezhet a kérelmező - amennyiben a meghatározott feltételeknek megfelel.

Családi pótlékra jogosult

még nem tanköteles gyermekre tekintettel.
Létezik azonban egy másik jogosultsági forma, mégpedig a saját jogon járó családi pótlék. Az a személy kérelmezheti a családi pótlék ezen formáját, aki a 18. életévét betöltötte, tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos és iskoláztatási támogatásra való jogosultsága megszűnt.

Családi pótlékra jogosult saját jogán

A közoktatási intézményben tanulmányokat folytató, nagykorú személy, annak a tanévnek a végéig, amelynek időtartama alatt betölti a 23. életévét,
Arra azonban mindenképpen érdemes odafigyelni, hogy vannak olyan esetek, amikor a családi pótlék nem jár saját jogon. Néhány példa a teljesség igénye nélkül:

Hogyan igényelhető a családi pótlék?

Korábban másképpen működött, de 2015. április 1-jétől a családi pótlék ügyintézése átkerült az ügyintézés a járási hivatalokhoz, a kormányhivatalokhoz, a kormányablakokhoz és a települési ügysegédekhez.

A családi pótlék igényléséhez szükséges dokumentumok

mire elég a családi pótlék 2018-ban

Hogyan változik a családi pótlék 2018-ban?

Bár korábban még arról szóltak a hírek, hogy a magyar népességfogyás megelőzésének érdekében a kormány 2018-ban emeli a családi pótlék összegét, most mégis úgy tűnik, hogy jövőre is a tíz éve stagnáló összegek kerülnek folyósításra.
Akadnak viszont változások. Például a családi pótlék ezentúl járna azon gyermekek után is, akiket súlyos fogyatékosságuk vagy tartós betegségük miatt 30 napot meghaladóan szociális intézményben helyeznek el. Ebben az esetben az intézmény által nyújtott iskolai oktatás vagy fejlesztő nevelési-oktatás támogatására lehet fordítani.
Ezenkívül egy új családtámogatás is bevezetésre kerül, mégpedig az örökbefogadó díj. Ennek összege még nem tisztázott, de feltehetően a 2018-as minimálbér összege szolgál majd alapul a kiszámításához.