Családi adókedvezmény 2018-ban, szociális kedvezmények
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Családi adókedvezmény 2018-ban, szociális kedvezmények

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

Családi- és szociális kedvezmények 2018-ban

családi adókedvezmény változások 2018-ban

Figyelem! Ez egy régebbi cikk, az adatok lehetséges, hogy már nem aktuálisak!

A kétgyermekes szülők családi adókedvezménye növekszik, a családi pótlék összege azonban változatlan marad. A kamatcsökkentésen átesett diákhitel feltételei továbbenyhülnek, és ezen kívül is új kedvezmények kerülhetnek bevezetésre. Aktuális cikkünkben igyekszünk megvizsgálni, mire számíthatnak a családok 2018-ban.

A családokat 2018-ban is segíti a kormány

A 2018-as költségvetésből, illetve az azzal kapcsolatos nyilatkozatokból kiderül, hogy jövőre minden korábban bevezetett családtámogatás megmarad. Sőt, az intézkedések köre tovább bővül, a magyar családoknak ugyanis kiszámíthatóságra van szüksége. Ezt Novák Katalin család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár nyilatkozta.

A kormány a korábbi évek kedvezményei mellé újabbakat is bevezet, hogy ezzel is segítse a magyar családok boldogulását. Ezt pedig nem csupán családi adókedvezményekkel kívánják elérni.

A családi adókedvezmény változásai 2018-ban

A 2016-ban bevezetett jogszabályok értelmében, a kedvezmény mértéke egy eltartott esetén 66 670 forint volt. Ez az összeg 2017-ben sem változott, és előreláthatólag 2018-ban sem fog. A két- vagy többgyermekes családoknál viszont már más a helyzet. Két eltartott esetén 2018-ban 116 670 forintos összeggel számolhatnak a családok. Három és minden további eltartott esetén pedig 220 000 forinttal. Ez utóbbi összeg szintén nem változott 2016 óta.

Ha ezt átszámítjuk nettó fizetésbe, megkapjuk, hogy 2017-ben 10 000 forint járt egy eltartott esetén, 15 000 forint két eltartott esetén, három vagy több eltartott esetén pedig 33 000 forint tényleges adókedvezményt kaptak a családok, minden eltartott után. Ez 2018-ban sem változik, kivéve a kétgyermekes családok kedvezményeit. Az ő nettó adókedvezményük mértéke ugyanis 20 000 forinttal nő az idei évhez képest, azaz 2018-ban már 35 000 forint lesz az adómegtakarításuk.

Amennyiben hihetünk az előzetes terveknek, 2019-ben további növekedésre számíthatnak a kétgyermekes családok, ugyanis 40 000 forintra nő majd az irányukba meghatározott támogatás összege. Ezek az összegek ráadásul az előzetes bejelentések alapján akár tovább is emelkedhetnek.

A jelenlegi állás szerint a családi pótlék nem változik

A kormány üzenete a lakosság felé, hogy inkább a munkát kívánják támogatni. Legalábbis ezt sejteti, hogy 2018-ban a családi pótlék összege nem emelkedik. A 2018-as összegek tehát előreláthatólag megegyeznek majd a 2018-as számokkal. A családi pótlék összegének meghatározásakor három dolgot vesznek figyelembe, a gyermekek számát, egészségi állapotát, illetve azt, hogy a gyermekeket család vagy egyedülálló szülő neveli-e.

A családi pótlék összege egészséges gyermekek után:
  • 1 gyermeket nevelő család esetében: 12.200 forint;
  • 1 gyermeket nevelő egyedülálló szülő esetében: 13.700 forint;
  • 2 gyermeket nevelő család esetében: 13.300 forint;
  • 2 gyermeket egyedül nevelő szülő esetében: 14.800 forint;
  • 3 vagy több gyermeket nevelő család esetében: 16.000 forint;
  • 3 vagy több gyermeket egyedül nevelő szülő esetében: 17.000 forint.
A családi pótlék összege tartósan beteg vagy egyéb módon károsodott gyermek után:
  • 1 gyermeket nevelő család esetében: 23.300 forint;
  • 1 gyermeket nevelő egyedülálló szülő esetében: 25.900 forint.

Az 1500 grammnál kisebb születési súlyú gyermek után 3 éves korig emelt összegű pótlékra jogosultak a szülők, kivéve ha a gyermek után fogyatékossági támogatást kapnak. Az emelt összegű pótlék tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos nagykorú gyermek esetén 20.300 forint.

Tudnivalók és változások a GYED-del és GYES-sel kapcsolatban

Fontos tisztázni, hogy a GYED és a GYES nem együtt járnak, bár a megnevezésük hasonló. A gyermekgondozási díjra (GYED) kizárólag akkor vagyunk jogosultak, ha a szülést megelőző 2 évben (minimum 365 naptári napon keresztül) biztosított jogviszonyban álltunk - tehát a TB-nk rendben van.

A GYED-re jogosultak azonban nem a TB befizetéseikkel, hanem a vizsgált időszakban folyósított jövedelmeikkel arányos kifizetésben részesülnek. A támogatás mértékének van maximuma, amely nem lehet magasabb a minimálbér kétszeresének 70 százalékánál, amelyből még levonásra kerül 10 százalék nyugdíjjárulék és szja-előleg is. 

A gyermekgondozási segély (GYES) alanyi jogon jár. Vagyis a szülő a gyermek születése napjától annak 3 éves koráig jogosult a támogatás alapösszegére, bruttó 28 500 forintra. Ikergyermekek esetén a 3 éves korhatár a tankötelezettség-keletkezés évének végéig, de legfeljebb 10 éves korig tolódik. Tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermek esetén pedig fixen 10 év a korhatár.

Egyszerre azonban nincs GYED és GYES, akkor sem, ha mindkettőre jogosult a szülő. Ebben az esetben érdemes a GYED-et igényelni, feltéve, hogy a bérének köszönhetően magasabb összegű támogatásban részesül.

A GYED-re és GYES-re vonatkozó 2018-as változások

Jövőre 173 502 forintra emelkedik a GYED maximuma, idén ez az összeg 160 650 forint volt. A GYES összege mellett a neve is megváltozik, 2018-tól GYESE-ként hivatkozhatunk rá. Arról azonban még nincs információnk, hogy pontosan mennyivel is emelkedik jövőre a GYES. Ez ugyanis a mindenkori öregségi nyugdíjminimumtól függ, amelynek összegét a kormány feltehetőleg újratárgyalja. Előzetesen emelkedésre számítunk.

További szociális kedvezmények

A szociális hozzájárulási adó 2018-ban 20%-ra, ha pedig 2017 első kilenc hónapjában a bruttó bérnövekedés a versenyszférában meghaladja a 11%-ot, 19,5 százalékra csökken.

A kormány a harmadik és minden további gyermek születésénél gyermekenként 1 millió forintot vállal át a jelzáloghitelesek tartozásából.

Ezenfelül az első gyermeküket vállaló édesanyák diákhitel-törlesztését felfüggesztik. Valamint a második gyermeküket vállalók tartozásának felét, a harmadik gyermeküket vállalók tartozásának pedig a teljes összegét átvállalják. Továbbá a korábbi évekhez képest több évfolyam kaphat ingyen tankönyvet, hiszen 2018-tól már az 1-9. évfolyam lesz erre jogosult, míg 2017-ben csak az első 6 volt.

Jelenleg ezekre a változásokra számíthatnak a családok, természetesen a későbbiekben is minden egyéb változásról beszámolunk.
facebookMegosztás Facebook-on