Bérkalkulátor 2013

Nettó bér 2013

fizetési felmérés

Tegnapelőtti névnap 10-25 : Salamon
Tegnapi névnap 10-26 : Blanka, Bianka
Mai névnap 10-27 : Dömötör
Holnapi névnap 10-28 : Szabina
Holnaputáni névnap 10-29 : Simon, Szimonetta

Külföldi munka - Külföldi munkavállalás - Információk és a buktatók!

Külföldön kíván dolgozni? Külföldi állást keres? Nálunk megtalálhatja apró részletességgel kidolgozva azt, hogy mely országban pontosan milyen feltételekkel lehet munkát vállalni, mi szükséges a külföldi elhelyezkedéshez.

 

Külföldi munkavállalás előnyei és hátrányai

E-mail


külföldi munkavállalásA külföldi munkavállalás előnyei és hátrányai - Szabad munkavállalás

Az Európai Unióhoz való csatlakozás után hat évvel sem csökkent a külföldi munkavállalás népszerűsége. Továbbra is sokan tervezik, hogy megélhetésüket egy másik országban próbálják meg biztosítani. Vannak, akiknek keresni sem kell a lehetőséget, mivel munkáltatójuk dönt kiküldetésükről. Az esetek többségében azonban a munkavállaló saját magának szerez állást – ügynökség, esetleg ismeretségrévén, vagy magánúton.

A 2004-es uniós csatlakozás jelentősen megkönnyítette a magyarok uniós munkavállalását, annak ellenére, hogy nem minden tagállam nyitotta meg azonnal a határait. Míg Írország, Nagy-Britannia vagy Svédország rögtön fogadta a dolgozni vágyókat, sok régi tagállam kért átmeneti mentességet a szabad munkavállalás alól. Voltak olyan országok is, ahol csak bizonyos szakmák esetén volt szabad vagy korlátozott a munkavállalás. A szabad munkavállalás azt jelenti, hogy a munkavállalóknak a kiutazáskor nincs szüksége sem munkavállalási, sem tartózkodási vagy egyéb engedélyre ahhoz, hogy kiutazzon és munkát vállaljon. Egyes országok esetében azonban mégis kérhetik ezeket a dokumentumokat. 2009. május elsejétől a magyar állampolgároknak az uniós országok közül már csak Ausztriában és Németországban kell munkavállalási engedély, a többi tagállam időközben feloldotta a munkaerő-piaci korlátozásokat.

Külföldi munkalehetőségek 2012 - Külföldi munkák 2012-ben

E-mail


Külföldi munkalehetőségek 2012Külföldi munkalehetőségek 2012 - 6. Nemzetközi Állásbörze

Az idén magyar munkaadók és közvetítők is részt vesznek a Nemzetközi Állásbörzén a brit, holland, máltai, német, norvég, osztrák és svájci cégek mellett. Az EURES határmenti partnerségei (az EURES-T Pannónia és az EURES-T Danubius) is standdal várják a látogatókat, ők elsősorban az osztrák–magyar, illetve a szlovák-magyar határmenti régióban élő, illetve dolgozni kívánó álláskeresőknek tudnak segíteni.

A 6. Nemzetközi Információs és Állásbörzén meghallgathatók a kiállító szervezetek előadásai, valamint a magyarok külföldi munkavállalásáról szóló tapasztalatok is megismerhetők. Az EURES (Európai Foglalkoztatási Szolgálat) tanulmánya kitér a magyarok európai munkavállalásának jellemzőire, a külföldi munkavállalás főbb trendjeire, de képet kaphatunk a válság hatásáról és a külföldi munkavállalók hazatérésének jellemző körülményeiről is. A tanácsadók prezentációt tartanak az egyes országok foglalkoztatási feltételeiről, munkaerő-piaci helyzetéről.

Nyugdíj külföldi munkavállalás esetén

E-mail


Nyugdíj külföldi munkavállalás eseténNyugdíj külföldi munkavállalás esetén: 2011. május elsején megnyílt a lehetőség több Európai országban, hogy bárki munkát vállalhat. A szabad munkaerő-piac sok embernek nyitott új lehetőségeket. Azonban több esetlegesen munkát vállalni kívánó részéről merült fel majdani nyugdíjjogosultságának kérdése.

A legnagyobb gond ebben a témakörben, hogy Európa egyes tagállamaiban igen csak eltérő nyugdíjrendszerek működnek, azaz nincs ideális nyugdíjrendszer.

Külföldi munka - kettős adózás elkerülése 2011

E-mail

Néhány nap múlva, 2011. január 31-ig kell a munkáltatóknak az elmúlt évről szóló összesítő adatokat tartalmazó igazolásokat kibocsátaniuk a személyi jövedelemadó (szja) bevallás készítéséhez. A külföldön foglalkoztatott magyar munkavállalók esetében ez különös figyelmet igényelhet, hiszen a munkáltatóknak a jövedelem adószabályoknak megfelelő adózása és a kettős adóztatás elkerülése érdekében számos feltételt kell tisztázni az igazolás kiadása előtt.

Gyuricsku Eszter, a Deloitte Zrt. adóosztályának igazgatója a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közlemény szerint elmondta: külföldön foglalkoztatott munkavállalók esetében a kettős adóztatás elkerülése érdekében számos tényezőt kell figyelembe venniük a munkáltatóknak. Összetett folyamatról van szó, amelynek során fontos megjegyezni, hogy bár a magyar állampolgárok az Szja tv. értelmében alapvetően belföldi illetőségűnek számítanak, ha külföldön dolgoznak, felmerülhet, hogy Magyarországon kívül (például a munkavégzés országának szabályai alapján) is illetőséggel bírónak minősülnek. Az ilyen esetekben el kell kerülni azt, hogy mindkét ország - az összes jövedelme után - megadóztassa a munkavállalót, ehhez viszont már a nemzetközi egyezmények összetett illetőségi szabályait kell alapul venni. Az illetőség megállapítása munkavállalónként egyedi megközelítést igényel.

You are here: