Bérkalkulátor 2013

Nettó bér 2013

fizetési felmérés

Tegnapelőtti névnap 10-30 : Nárcisz
Tegnapi névnap 10-31 : Alfonz
Mai névnap 11-01 : Farkas
Holnapi névnap 11-02 : Marianna
Holnaputáni névnap 11-03 : Achilles

Szolgálati idő nyugdíj 2013

E-mail

Hazánkban az állami nyugdíjellátás rendszeréről az 1997. évi LXXXI. törvény rendelkezik, mely az utóbbi években – így 2012. januárjában is - alapos változtatásokon ment át. Megszűnt többek között a korhatár előtti nyugdíj, mely korhatár előtti ellátássá alakult át és. 2012. január 1-től megszűnt a korhatár előtti öregségi nyugdíjba vonulás lehetősége is. Az nem változott, hogy az öregségi nyugdíj megállapításának feltétele a fennálló biztosítási jogviszony alapjául szolgáló jogviszony, munkaviszony megszüntetése. Az öregségi nyugdíj összegének alapja elsősorban a szolgálati idő nyugdíj 2013 tekintetében is, valamint fő meghatározó szempont az 1988-tól a szolgálati idő végéig elért jövedelem.



Ez határozza meg azt, hogy ki mikor és mekkora összegű teljes öregségi nyugdíjra válik jogosulttá. A jelen rendelkezések szerint az a személy kérheti a teljes öregségi nyugdíj megállapítását, aki legalább 20 év szolgálati idővel rendelkezik. Ebben az esetben a szolgálati időbe be kell számítani az 1998. január 1-je előtt felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán folytatott tanulmányok idejét. A mai állás szerint a szolgálati idő nyugdíj 2013-ban úgy számít a nők esetében, mint ma, tehát a nők életkortól függetlenül 40 év szolgálati idővel teljes öregségi nyugdíjra jogosultak. Nem minősül azonban semmilyen körülmények között szolgálati időnek az az időszak, amikor a személy mentesítve volt a munkavégzés alól és ez idő alatt nem kifizetett jövedelme, illetve nyugdíjjárulék alapját képező keresete. Nem számítható be a szolgálati időbe a fizetés nélküli szabadság időszaka,

A szolgálati idő nyugdíj 2013-at is befolyásolni fogja, sőt tovább változik a nyugdíjszámítás módja is, mivel nyugdíj összege az 1988-tól a szolgálati idő végéig elért bruttó jövedelem valorizációjával kerül kiszámításra. Az így kapott átlagkeresetnek az elismert szolgálati évektől függő százaléka adja majd a nyugdíj induló összegét, de jövőre ez a százalékos mérték sokkal alacsonyabb lesz az előző évekhez képest, ráadásul a százalékos mérték a magán nyugdíjpénztári tagság függvénye lesz.

Hozzászólások  

 
+6 #2 Csehné 2012-12-27 21:52
A kérdés az , hogy én kérhetem a nyugdíjazásomat vagy nem állásra nincs kilátásom sajnos .
Idézés
 
 
+9 #1 Csehné 2012-12-27 12:01
Érdekelne, hogy a munkaviszonyom, megszűnt 2010.02.10-én.
Én 1956.09.03-án születtem, a nyugdíjfolyósít ó Ig. megállapítása alapján összesen. 34 év 264 nap szolgálati időt szereztem, melyből. a nők kedvezményes öregségi nyugdíj jogosultsági idő 32 év 286 nap kereső tevékenységgel járó jogosultság a 32 évvel szemben 28 év 360 nap szolg. idő
Hát ez elég jól érthető csak én nem értem vagy ennyire hülye vagyok. Mit tudok ezzel kezdeni vajon munkát már nem kapok nincs munkahely, üzletkötéssel van tele Magyarország. Csak vagyok még , férjem dolgozik az ő fizetéséből tengődünk.
Le vagyok írva a többi sorstársammal egyetemben , aki így járt , mint én akár el is kaparhatom magam.

Kérdésem vajon mit tudok kezdeni , ezzel a határozattal.

Van e valami megoldás?

Válaszukat köszönöm

Csehné :-|
Idézés
 

Hozzászólás


Biztonsági kód
Frissítés

You are here: