Bérkalkulátor 2013

Nettó bér 2013

fizetési felmérés

Tegnapelőtti névnap 10-22 : Orsolya
Tegnapi névnap 10-23 : Előd
Mai névnap 10-24 : Gyöngyi
Holnapi névnap 10-25 : Salamon
Holnaputáni névnap 10-26 : Blanka, Bianka

Erzsébet kártya elfogadóhelyek listája

E-mail

A korábbi cafeteria-rendszer többféle étkezési utalványát ez évtől egyféle kártya, az Erzsébet kártya váltotta fel. A munkaadók a dolgozók részére havi 30 ezer forintot is adhatnak étkezésre, ami állhat 12.500 forint munkahelyi étkeztetésből, 5.000 forint értékű Erzsébet utalványból és 12.500 forintos Szép kártyából. Az Erzsébet kártya kibocsátásra került papír-és elektronikus alapon is. Kezelője a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány. Az Erzsébet kártya elfogadóhelyek 5.000 forint értékben váltják be az utalványt  hideg- és meleg ételre.  A munkaadók által befizetett díjakból fedezi a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány az ú.n. Erzsébet-programot, amely kezdetben 2 milliárd forintos kerettel hátrányos helyzetűek számára biztosít üdülési lehetőséget.

Az Erzsébet kártya elfogadóhelyek körül nagy vita alakult ki. Nyilvánosságra került az a lista, amely a meleg ételt árusító helyek, éttermek, étkezdék felsorolását tartalmazza. A kártya beváltható a magyar áruházláncokban, szupermarketekben is, mint például CBA, Reál, Coop, Arzenál, de felhasználható a MOL-nál is. Ezzel szemben az Erzsébet kártya elfogadóhelyek között nem szerepelnek a nagy nemzetközi áruházláncok, mint például Tesco, Cora, Auchan, Spar stb. Ez a tény többféle problémát is élesen felvet. A vásárlók jelentős része, azaz az utalvánnyal rendelkező munkavállalók jelentős hányada vásárol a nemzetközi áruházláncokban, és e mindennapi vásárlások során szeretné elsősorban beváltani az utalványt. Jelentős kontrasztot okoz a vásárló szempontjából, hogy míg például a Tesco-ban nem válthatja be az utalványt, addig az elfogadóhelyek között szerepel diszkó, bowling-klub, kalandpark, yacht-klub, éjszakai bár, a Hilton és a Gellért Szálló.

Súlyos problémát vet fel, hogy az az üzleti magatartás, amely kizárja a nemzetközi láncokat nem minősül-e tisztességtelen piaci magatartásnak és versenykorlátozásnak. A nemzetközi kereskedelem és az Európai Unió előírásai ugyanis szigorúan tiltják mindkettőt. Amennyiben ez a magatartás azt célozná, hogy a hazai vállalkozások előnyhöz jussanak, ez a törekvés önmagában véve nagyon pozitív, de nem valósítható meg azáltal, hogy a nemzetközi cégek a rendszerből kizárásra kerüljenek. Ezt a kérdést az Európai Bizottság már vizsgálja. Hangsúlyozta a bizottság egyik tagja, hogy még a nemzeti érdekek figyelembe vételével sem lehet olyan intézkedéseket hozni, amelyek diszkriminatív hatásúak.

Hozzászólás


Biztonsági kód
Frissítés

You are here: