Bérkalkulátor 2013

Nettó bér 2013

fizetési felmérés

Tegnapelőtti névnap 10-30 : Nárcisz
Tegnapi névnap 10-31 : Alfonz
Mai névnap 11-01 : Farkas
Holnapi névnap 11-02 : Marianna
Holnaputáni névnap 11-03 : Achilles

Jogsértő a külföldi rendszámú autók kiszűrésének jogszabálya

E-mail

Az alapvető jogok biztosának ma közzé tett jelentése szerint az illegálisan használt külföldi rendszámú autók kiszűrésére alkotott jogszabály sértheti az uniós alapjogokat, és talán alkotmányellenes is. Dr. Szabó Máté azzal a kéréssel fordult a kormányhoz, hogy módosítsa a jogszabályt A törvény nehezen betarthatónak látszik, a benne foglalt bírság pedig irreálisan magasnak. A legalacsonyabb bírság összege 100 ezer forint, de a büntetés akár 800 ezer forintra is rúghat. Ez abban az esetben érhető el a törvény szerint, ha a gépkocsi 2000 köbcentisnél nagyobb, valamint a tulajdonosa nem magánszemély, hanem egy Magyarországon kívül működő vállalkozás. Annak ellenére, hogy az új szabályozás bevezetésével kevesebb magyar tulajdonban lévő osztrák, amerikai és szlovák rendszámú autó fut a hazai utakon, nem oldódtak meg egészen a külföldi rendszámmal kapcsolatos visszaélési problémák. 2011. szeptembertől ez év januárig összesen 248 eljárást indítottak külföldi rendszámok illegális használatával összefüggésben. A büntetés eltúlzottnak tűnik a közlekedési szabálysértésekkor általánosságban megállapított bírságokhoz képest, ezen kívül nehézkesnek tűnik a betarthatósága is. 

Azt persze nem könnyű megállapítani, hogy mik a szabálysértés kritériumai. Minden esetre felmerült az esélye annak, hogy a Közúti Közlekedésről szóló törvény sérti a tartózkodási hely szabad megválasztásához, a szabad mozgáshoz, a tulajdonhoz, valamint a tisztességes eljáráshoz való jogot. A jogszabállyal érintett nagy értékű gépkocsikat korábban azért helyeztették forgalomba más országban, mert a magyarországi honosítás jóval drágább és nagyon hosszú ideig tart. Szabó Máté 2008-ban egy jelentésében már rávilágított arra, hogy a külföldi rendszámú gépjárművek fokozott ellenőrzése nem végleges megoldás a problémára. A rendszámcsalások egyik oka igazából az, hogy egy külföldről behozott jármű hazai honosításához nyolc-tíz hatóságnál kell eljárni és többnyire hosszú hetekig tart az ügyintézés. Ez a probléma ma is jelen van annak ellenére, hogy csökkent a regisztrációs adó. Ugyan ilyen nehezen véghezvihető a külföldi autókkal elkövetett szabálysértések felgöngyölítése, ugyan úgy, mint az autópálya használati díjjal összefüggő családok is, mivel ezek megoldására nem létezik egyelőre egy egységes uniós kommunikációs rendszer. Ennek hiányában pedig a hatóságok nem férnek hozzá az igazoltatott gépjármű származási országbeli nyilvántartási adataihoz, így pedig a bírságok behajtása szinte lehetetlen.

Úgy tűnik, hogy jogsértő a külföldi rendszámú autók kiszűrésének jogszabálya, hiszen a tavaly bevezetett szigorítás kormányrendelete sem tisztázza egyáltalán, hogy milyen eszközöket használhat az állam a szabálysértőkkel szemben. A Közúti Közlekedésről szóló törvény legújabb változata előírja, hogy ha a külföldi rendszámú autónak nem a magyar vezetője egyben a tulajdonosa is, akkor maximum egy napig közlekedhet az országban. Egy igazoltatás során a vezetőnek bizonyítania kell, hogy valóban ennyi időt tölt Magyarországon az autóval. Aki itthoni lakcímmel rendelkezik és saját, külföldi rendszámú autójával állítják meg, annak pedig azt kell igazolnia, hogy életvitel szerűen tartózkodik a rendszámot kiállító országban. Ebben az esetben nem elég a bejelentett lakcímmel ezt igazolni, e mellett a rendszeres külföldi munkavégzést is bizonyítani kell. Mindezek mellett – az ombudsman állítása szerint – az igazoltató rendőrök még a hiteles fordítás meglétéhez is ragaszkodnak, sőt azt utólag nem fogadják el még abban az esetben sem, ha az illető munkaszüneti napon érkezik az országba. Amennyiben a bizonyítás nem történik meg, az autó okmányait a rendőr elveheti és ha a forgalmi engedély bevonásáról, valamint a rendszám leszereléséről megszületik a jogerős határozat, és ezt követően 15 napon belül a magyar üzembentartó nem kezdi el intézni a magyarországi forgalomba helyezést, az elvett okiratokat a magyar hatóság visszaküldi a kiállító országnak. Mindezek mellett az érvényben lévő jogszabály azt sem engedi meg, hogy ha az autós nem kívánja itthon forgalomba helyeztetni gépkocsiját, abban az esetben elhagyja vele az országot.

Sem a rendőrség, sem a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium nem ad ki adatokat a jogszabállyal kapcsolatban, de annyit tudni lehet, hogy a tavalyi évben hozzávetőlegesen 10 ezer olyan autó fordult meg hazánkban, amely kimondotta a jogszabály kijátszása miatt nem lett forgalomba helyezve. Ez azonban csak egy becsült adat, a lényeg az, hogy hiába jogsértő a külföldi rendszámú autók kiszűrésének jogszabálya, ezt minden magyar állampolgárnak tiszteletben kell tartani. Távol áll bárki részéről arra gondolni, hogy bármely üzleti háttér állna a törvény mögött, mégis érdekes, hogy épp a törvény hatálybalépésével egy időben a regisztrációs adót megfelezték azoknak, akik a tavalyi év végéig honosították külföldi rendszámú autójukat abban az esetben, ha azt 2011. első félévében vásárolták. Az ombudsman jelentésében számos olyan panaszos esete  olvasható, melyből nem tűnik ki egyértelműen, hogy a külföldi rendszámú autó vezetője követett-e el szabálysértést. Ilyen tisztázatlan eset például, amikor a gépjármű tulajdonosa bizonyítottan külföldön él és ott munkavállaló, az autó ottani rendszámmal rendelkezik, de azt a tulajdonos Magyarországon élő felesége is rendszeresen használja. Egy ilyen eset kapcsán az ORFK olyan véleményt adott, hogy a külföldi rendszámú autók magyarországi használatát érintő jogszabály véleményezésére nem volt lehetőségük. A tavaly megjelent, most hatályos szóban forgó jogszabályhoz minden egyes rendőr értelmező útmutatót kap, így igazoltatáskor ezt előveszik (!) és ezt értelmezve meg tudják ítélni, hogy történt-e jogszabálysértés vagy sem.

Hozzászólás


Biztonsági kód
Frissítés

You are here: