Bérkalkulátor 2013

Nettó bér 2013

fizetési felmérés

Tegnapelőtti névnap 10-23 : Előd
Tegnapi névnap 10-24 : Gyöngyi
Mai névnap 10-25 : Salamon
Holnapi névnap 10-26 : Blanka, Bianka
Holnaputáni névnap 10-27 : Dömötör

Kamarai törvény 2012

E-mail

A gazdálkodó szervezetek kamarai nyilvántartásáról az 1999. évi CXXI. törvény rendelkezett. Ez a törvény most módosításra került; az új módosított törvény a 2011. évi CLVI.jelölést kapta. A kamarai törvény 2012 évben hatályba léptetett módosításának leglényegesebb két egymással összefüggő pontja a kamarai regisztráció és az ezáltal  megvalósítható cégnyilvántartás. 

A kamarai regisztráció azt jelenti, hogy valamennyi egyéni és társas vállalkozónak regisztráltatnia kell magát a területileg illetékes kereskedelmi- és iparkamaránál. Kivételt képeznek ez alól a mezőgazdasági tevékenységet főtevékenységként végző szervezetek és az őstermelők. A regisztrációs bejelentési kötelezettség határideje már működő vállalkozásoknál 2012. március 1., új vállalkozások esetében az egyéni vállalkozóknál a nyilvántartásba vételtől, a társas vállalkozásoknál a cégbejegyzéstől számított 5 munkanap. A kamarai regisztráció hozzájárulási kötelezettséggel jár; az éves díj összege 5.000 forint, a befizetés határideje március 31. A be nem fizetett hozzájárulás köztartozásnak minősül; az adóhatóság behajthatja. A gazdálkodó szervezetek kamarai nyilvántartásában szereplő adatok 2012. június 1-től nyilvánosak.
Ezek a következők:
– név
– székhely
– telephelyek
– fióktelepek
– főtevékenység
– ténylegesen végzett egyéb tevékenységek
– kis- és középvállalkozásokról, támogatásukról szóló törvény szerinti besorolás

A regisztrálástól azt várják, hogy a cégek gazdasági tevékenysége, helyzete nyomon követhető legyen. A kamarai törvény 2012. évi módosítása értelmében a kamara többféle szolgáltatást is köteles biztosítani az évi 5 ezer forintos díjért. Ezek az alapszolgáltatások a következők:
– tanácsadás gazdasági, jogi, pénzügyi és hitelhez jutási kérdésekben
– üzleti partnerkeresés
– pályázatfigyelés

A regisztrációs kötelezettség nem jelent tagsági viszonyt. Vannak olyan szakmák – mint pl. ügyvéd, orvos stb. – ahol kötelező a szakma szerinti tagság. Ez az illető szakemberre vonatkozik, aki a szakmája szerinti kamarai tagság nélkül nem gyakorolhatja foglalkozását. A fent részletezett kamarai regisztráció nem függ össze a szakmai kamarai tagsággal, egyrészt mert az előbbi nem tagsági viszony, másrészt mert az nem az egyénre, hanem a vállalkozásra vonatkozik. Amennyiben valaki tagja is akar lenni a területileg illetékes kereskedelmi – és iparkamarának, az a hozzájárulási költséget a kamarai tagdíjból levonhatja. A kamarai törvény 2012. évi módosítása rendelkezik a kamarai hozzájárulás felhasználásáról is. A befolyó összeg 10%-a az országos gazdasági kamarát, az összeg 90%-a a területi gazdasági kamarát illeti meg.

Hozzászólás


Biztonsági kód
Frissítés

You are here: