Bérkalkulátor 2013

Nettó bér 2013

fizetési felmérés

Tegnapelőtti névnap 10-31 : Alfonz
Tegnapi névnap 11-01 : Farkas
Mai névnap 11-02 : Marianna
Holnapi névnap 11-03 : Achilles
Holnaputáni névnap 11-04 : Győző

Adójóváírás 2012

E-mail

Az adójóváírás 2012. évi eltörlése a munkavállalók minden rétegét érinti. Több ezer forinttal csökkenhet többek között az alacsonyabb jövedelműek számára folyósított gyermekgondozási díj (gyed) összege az adójóváírás 2012. évi eltörlése miatt. A jobban kereső szülők ellátása azonban több ezer forinttal megnő a minimálbér idei jelentős emelése révén. Megszűnt az adójóváírás 2012. január elsejétől, ez pedig az alacsony keresetűeket igen érzékenyen érinti. Ezzel egy időben a a nettó munkabérek csökkenésének ellensúlyozását is rendeletben szabályozták.

Tovább: Adó 2012


A kormánynak több elvárása is van a munkaadókkal szemben, hiszen el kell végezni a kötelező minimálbérre való emelést, de e mellett a nettó bérek szinten tartását is meg kell valósítani. Az adójóváírás kivezetése nyomán már több, mint tízezer forint kár éri a dolgozókat, ezt még megfejeli a vállalkozások részéről, hogy elvégezzék a minimálbér törvényi szintre emelését. Igaz, a törvénymódosítás mellékleteként a kormány segíti a számítások elvégzését. Eszerint abban az esetben, ha a 2011-es átlagos havi munkabér nem haladta meg az 59600 forintot, akkor az elvárt munkabéremelés mértéke 26 százalék. Az adójóváírás megszüntetése már nem az első olyan intézkedés, mely miatt a munkavállalók és a munkáltatók is rosszul járnak, hiszen az egykulcsos személyi jövedelemadó bevezetésétől a dolgozók 80 százaléka már eleve rosszabbul jár.

Az adójóváírás 2012. évben történő megszüntetése miatt az idei évben legalább 216805 forint bruttó kereset szükséges ahhoz, hogy a nettó jövedelem ne csökkenjen a 2011. évihez képet. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy szintén ez év elejétől a minimálbér 93 ezer forintra emelkedett. A munkavállalókat ért többszörös kár ellensúlyozására született meg a bérkompenzációs rendelet, mely megmagyarázza, hogy nagyon egyszerűen végrehajtható ez a vállalkozások részéről azzal, ha a munkabérek nettó értékének megőrzéséhez szükséges munkabéremelést elvégzik a 2012. évi elvárt mértékben, valamint és a béren kívüli juttatásokkal is lehet kompenzálható például az adójóváírás 2012.-ben.

Hozzászólások  

 
+5 #2 siralmas jövőkép 2012-01-30 04:24
Az egész adőzási rendszer ilyen hátrányos és radikális megváltoztatása csak a fekete munkát segíti elő! Pont azokkal a rétegekkel szúrt ki, akik még megfoghatóak voltak adózás szempontjából!
Idézés
 
 
+4 #1 felháborító jövőkép 2012-01-30 04:19
A jutalékos, teljesítménybér ben dolgozóknak nincs még minimálbér fix bérük sem! Ezt hogy nézheti el az állam???Miért nem figyelik ezt központilag???Ezeket az embereket érinti igazán hátrányosan az adójóváírás beszüntetése, és a 16%-os adókulcs mindenkire érvényes bevezetése! A gazdagok még gazdagabbak lesznek. A szegények meg teljesen elszegényednek még jobban!!!
Idézés
 

Hozzászólás


Biztonsági kód
Frissítés

You are here: