Bérkalkulátor 2013

Nettó bér 2013

fizetési felmérés

Tegnapelőtti névnap 10-29 : Simon, Szimonetta
Tegnapi névnap 10-30 : Nárcisz
Mai névnap 10-31 : Alfonz
Holnapi névnap 11-01 : Farkas
Holnaputáni névnap 11-02 : Marianna

Járulékok 2012 - Figyelem, fontos változások!

E-mail

Megszűntek a társadalombiztosítási járulékok 2012. január elsejétől, helyébe a szociális hozzájárulási adó lépett. Abból a szempontból nem történik változás, hogy a járulékok fizetése ugyan úgy a foglalkoztatót, valamint az egyéni és társas vállalkozót terhelik mint eddig, valamint a szociális hozzájárulás adóalapja megegyezik az eddigi társadalombiztosítási járulék adóalapjával, a mértéke  27 százalék. Az új törvény alapján a munkáltató a munkavállaló után a társadalombiztosítási járulékalapot figyelembe véve a minimálbér kétszeresének megfelelő járulékalapig 1 százalék, a járulékalap minimálbér kétszeresét meghaladó része után pedig 3 százalék munkaadói járulékot kell megfizessen.


 

Az egyéni járulékok 2012. januártól a következő képen alakulnak: 10 százalék nyugdíjjárulék, 3 százalék pénzbeli egészségbiztosítási járulék, 4 százalék természetbeni egészségbiztosítási járulék és 1,5 százalék munkaerő-piaci járulék fizetendő. Az egyéni járulék alapja a biztosítási kötelezettséggel járó jogviszony szerint kifizetett járuléklapot képező jövedelem, de úgy, hogy a nyugdíjjárulék alapjának van megszabott felső határa, mégpedig a költségvetési törvény szerint napi 21.700 forint, illetve nem kell pénzbeli egészségbiztosítási járulékot fizetni a különleges foglalkoztatási állományból származó jövedelem után, valamint a Prémiumévek Program alapján kapott jövedelem után sem. Ugyanakkor azonban megszűnt a végkielégítés, a jubileumi jutalom, a szabadságmegváltás, az újrakezdési támogatás egészségbiztosítási és munkaerő-pici járulék alóli mentessége. Az egyéni járulékfizetést érintő változás az is, hogy az egyidejűleg fennálló többes jogviszony esetén valamennyi jogviszonyban meg kell fizetni január 1-jétől a pénzbeli egészségbiztosítási járulékot és a munkaerő piaci járulékot. Ez az egyéni és társas vállalkozó esetében azt jelenti, hogy: a többes jogviszonyban nem álló főfoglalkozású egyéni-, illetve társasvállalkozó minimum járulékfizetésének alapja megemelkedik, a  járulékfizetés módja pedig igen csak bonyolult lesz: a 10 százalékos nyugdíjjárulék alapja a minimálbér, a 27 százalékos szociális hozzájárulási adó minimális alapja a minimálbér 112,5 százaléka, a 8,5 (4 + 3 +1,5) százalékos egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulék minimális alapja pedig a minimálbér 150 százaléka lesz.

A változások miatt a járulékok 2012. évi alakulása szerint az egyéni és a társas vállalkozó az egészségbiztosítási járulékalap után a minimálbér kétszeresének megfelelő járulékalapig 2,5 százalék, a járulékalap minimálbér kétszeresét meghaladó része után 4 százalék vállalkozói járulékot kell  megfizessen. Ez alól a rendelkezés alól kivétel az a személy, aki öregségi, baleseti rokkantsági, rokkantsági nyugdíjban részesül, illetve jogosulttá vált arra. Mentesül a vállalkozói járulék megfizetése alól az az egyéni és társas vállalkozó, aki a vállalkozói tevékenysége folytatásával egy időben munkaviszonyban is áll, illetve aki oktatási intézmény nappali tagozatán folytatja tanulmányait.

Egészségügyi szolgáltatási járulékok 2012. évben az alábbiak szerint fizetendők: a kiegészítő tevékenységet folytató magánszemélyek, valamint az egyéni-, illetve társas vállalkozók által fizetendő egészségügyi szolgáltatási járulék napi összege 213 forintra, egy havi összege pedig 6.390 forintra növekszik. Változatlan marad a 27 és 14 százalékos egészségügyi hozzájárulás mértéke, azonban a béren kívüli juttatás adóalapként meghatározott összege után 10 százalékos egészségügyi hozzájárulás terheli a kifizetőt. Szintén új kitétel, hogy az átalányadózó mezőgazdasági kistermelő az átalányban megállapított jövedelmének 15 százalékát kell egészségügyi hozzájárulásként megfizesse.

Hozzászólások  

 
0 #4 Stégner Tné 2012-04-17 12:25
Pest Megyében ott is Szigetszentmikl ósi Új Rendelő intézetében a vérvételre 1 hónapot kell várni.Fizetem magam után a TB költségeket minden hónapban és ráadásul azt hiszem még magyarállam polgárnak számitok akkor nekem miért nem jár az,mint Budapesten,hogy bemegy az ember és már le is veszika a vérét és másnapra kész a lelete?
Idézés
 
 
+7 #3 Nagy Béla 2012-02-09 14:00
Édesanyám munkanélküli,és hiába van neki több szakmája nem tud elhelyezkedni az életkora miatt,lassan betölti/???/ a nyugdijas életkorát.
lFix jövedelme nincs ,hisz munkanélküli.
Most felelmelték az egészségügyi járulékot 6390 forintra amit havonta kell kifizetni,hisz ha nem teszi végehajtás alá kerül a be nem fizetett összeg.
Ha az angol tudásom jobb lenne irnék Stephen Hawking-nak ,hogy segitsen megoldani ezt a paradoxont.
Ha valakinek NINCC állandó jövedelme akkor ,hogy fizessen ki kötelező alapon rendszeresen bármekkora összeget?
Idézés
 
 
+13 #2 Németh Jánosné 2012-01-11 15:51
Melyik törvény melyik paragrafusa írja elő a vállalkozói járulék, a munkaadói és munkavállalói járulék fizetési kötelezettséget és mértékeit 2012. évre?
Idézés
 
 
0 #1 Fehér Sándor 2012-01-10 21:05
Mennyi lesz 2012-ben a 4 órás munkaidő bruttó bér és jár-e egy gyermek után kedvezmény?
Idézés
 

Hozzászólás


Biztonsági kód
Frissítés

You are here: