Bérkalkulátor 2013

Nettó bér 2013

fizetési felmérés

Tegnapelőtti névnap 10-22 : Orsolya
Tegnapi névnap 10-23 : Előd
Mai névnap 10-24 : Gyöngyi
Holnapi névnap 10-25 : Salamon
Holnaputáni névnap 10-26 : Blanka, Bianka

Rokkantsági nyugdíj számítása 2012

E-mail


2012. január 1-től megszűnik a rokkantsági nyugdíj, a rehabilitációs járadék, az átmeneti járadék, a rendszeres szociális járadék, a baleseti rokkantsági nyugdíj, valamint a bányász dolgozók egészségkárosodási járadéka. A rehabilitációs hatóság javaslata szerint a megváltozott munkaképességűek ellátása rehabilitációs ellátás vagy rokkantsági ellátás lesz.

A rokkantsági nyugdíj számítása 2012 januárjától némileg másképp működik majd, azok lehetnek jogosultak az ellátásokra, akiknek az egészségi állapota 60 százalékos vagy ennél kisebb mértékű, tehát az ellátásokra azok a személyek lesznek jogosultak, akik a jelenlegi rendszerben 40 százalékos egészségkárosodott személyeknek számítanak.

A rokkantsági nyugdíj az egészségkárosodás miatt elvesztett keresetet pótló ellátás, addig jár, amíg más jogosultsági feltételek mellett fennáll a keresetveszteség is. Rokkantsági nyugdíj jogosultság megállapítását is jövedelemvizsgálat előzi meg. Amennyiben a szolgálati idő megszerzése előtt keletkezett a rokkant személy egészségkárosodása, akkor a rokkantsági nyugdíjra jogosultság szempontjából előírt keresetcsökkenést a rokkantsági nyugdíj megállapításához a megelőző négy naptári hónap átlagkeresetét kell vizsgálni. Fontos, hogy a megállapításnál az EGT- államban, illetve a szociális biztonsági egyezmény hatálya alá tartozó személyek esetében a szerződő államban megszerzett keresetet is.

A megváltozott munkaképességű ellátást minden esetben kérelmezni kell, és abban az esetben állapítható meg, amennyiben a kérelem benyújtását megelőző öt éven belül a kérelmező személy rendelkezett  társadalombiztosítással minimum 1095 napon át. Nem kell kérelmet benyújtaniuk azoknak, akik 2011. december 31-én az átalakuló ellátások valamelyikében részesültek.

A rokkantsági nyugdíj számítás 2012. évtől a következő képen alakul:
Abban az esetben, ha a személy egészségi állapota és így foglalkoztathatósága rehabilitációval helyreállítható, de foglalkozási rehabilitációja nem javasolt, akkor a havi átlagjövedelem 40 százaléka, de legalább a minimálbér 30 százaléka, de legfeljebb a minimálbér 45 százaléka lesz a járandóság

Abban az esetben, ha a személy egészségi állapota alapján tartós foglalkozási rehabilitációt igényel, de esetében a foglalkozási rehabilitációja nem javasolt, a havi átlagjövedelem 60 százaléka, de legalább a minimálbér 45 százaléka és legfeljebb a minimálbér 150 százaléka lesz az illetmény összege. Az a személy, aki kizárólag folyamatos segítséggel foglalkoztatható a havi átlagjövedelem 65 százaléka, de legalább a minimálbér 50 százaléka és legfeljebb a minimálbér 150 százaléka járandóságra számíthat.

Az ellátás összege a havi átlagjövedelem 70 százaléka, de legalább a minimálbér 55 százaléka és legfeljebb a minimálbér 150 százaléka lesz az egészségkárosodása jelentős és önellátásra nem vagy csak segítséggel képes személyek esetében. Az ellátás évenkénti emelése a nyugellátással azonos mértékben emelkedik a rokkantsági nyugdíj esetében is. A rehabilitációs ellátás és a rokkantsági ellátás jövedelempótló jellegű, vagyis csak akkor jár, amennyiben a megváltozott munkaképességű személy keresőtevékenységet képtelen folytatni.

Rehabilitációs ellátásra az lesz jogosult, akinél a komplex minősítés eredménye az, hogy az illető rehabilitálható. Rokkantsági ellátás 2012-től annak jár, akinek nem javasolható rehabilitációja, illetve olyan nagy mértékű az egészségkárosodása, hogy önellátásra nem, vagy csak segítséggel képes.

 

Hozzászólások  

 
0 #6 Rubber Matting 2014-08-14 23:04
Yoսr ultimate implant choice wijll depend оn your comfort level wɦile using the risk and benefits of botɦ categories օf implants aand yoսr current brewst size andd whаt size you hope tо icrease
to. Irrelevant discarding օf used tires is mounting threat tօ the environment аs well aѕ tҺe ecosystem is ǥetting distressed.
Ӏf theree ѡas а down siԀe dսring my cruising
days, іt ԝas protecting tɦe interior oof tҺese beautiful automobiles.
Idézés
 
 
0 #5 Ronnie 2014-08-12 20:08
-- 829 Telltale Signs іs the only infidelity reference
book ѡhich documents practically еvery knoѡn sign of
infidelity, including tҺe subtle signs people usuɑlly overlook.
Ιt іs аlso suggested tο buy a drafting table to work on raising your
skills աhile at ɦome. Finally, bе sure you only deal
ѡith licensed and experienced private investigators іn your aгea.
Idézés
 
 
0 #4 Erika 2012-05-12 16:42
Felháborítónak tartom, hogy a rehab ellátás melett nemlehet dolgozni. Választani kell vagy 27000ft vagy 29000ft amit most keresek.Hiszen ha a kettőt összeadom is nagyon kevés. Hülye idióta aki ezt a törvényt meghozta.Ha egyszer egészségkárosod ott vagyok akkor csak olyan minkát is tudok elvégezni. Amiért annyit is fizetnek. Ezután miből éljek meg?Erre nemtudnának a nagyokosok válaszolni?
Idézés
 
 
+3 #3 egy fafejü 2012-03-17 22:25
Ha 2013-ban leszek öregségi nyugdijas ,és 36 évet dolgoztam (tiz éve rokkant vagyok 67 % -os )mennyi nyugdijra számithatok? Az alapbér minimum kétszerese után fizettem járulékot egész életemben.Kaphatok megfelelő választ valakitől ?
Üdv. egy megfásult -tól
Idézés
 
 
0 #2 xy 2012-01-27 01:00
Én rengeteg családot ismerek akik kapják a rokkantsági nyugdijat és bányász egészségi károsodási járadékot és mellette 12 meg 8 orát folyamatossan dolgozznak ezektől miért nem veszik el?vagy hogy tudnak dolgozzni? egyáltalán?
Idézés
 
 
+1 #1 Benedek Gyuláné 2011-12-20 11:39
1 csoportos 100% rokkantnyugdíja s vagyok. Kérdezném,hogy a fogyatékossági támogatás megmarad e?Válaszukat köszönöm
Idézés
 

Hozzászólás


Biztonsági kód
Frissítés

You are here: