Bérkalkulátor 2013

Nettó bér 2013

fizetési felmérés

Tegnapelőtti névnap 07-28 : Olga, Liliána
Tegnapi névnap 07-29 : Szabolcs
Mai névnap 07-30 : Márta, Flóra
Holnapi névnap 07-31 : Judit, Xénia
Holnaputáni névnap 08-01 : Oszkár

Rokkantsági nyugdíj számítása 2012

E-mail


2012. január 1-től megszűnik a rokkantsági nyugdíj, a rehabilitációs járadék, az átmeneti járadék, a rendszeres szociális járadék, a baleseti rokkantsági nyugdíj, valamint a bányász dolgozók egészségkárosodási járadéka. A rehabilitációs hatóság javaslata szerint a megváltozott munkaképességűek ellátása rehabilitációs ellátás vagy rokkantsági ellátás lesz.

A rokkantsági nyugdíj számítása 2012 januárjától némileg másképp működik majd, azok lehetnek jogosultak az ellátásokra, akiknek az egészségi állapota 60 százalékos vagy ennél kisebb mértékű, tehát az ellátásokra azok a személyek lesznek jogosultak, akik a jelenlegi rendszerben 40 százalékos egészségkárosodott személyeknek számítanak.

A rokkantsági nyugdíj az egészségkárosodás miatt elvesztett keresetet pótló ellátás, addig jár, amíg más jogosultsági feltételek mellett fennáll a keresetveszteség is. Rokkantsági nyugdíj jogosultság megállapítását is jövedelemvizsgálat előzi meg. Amennyiben a szolgálati idő megszerzése előtt keletkezett a rokkant személy egészségkárosodása, akkor a rokkantsági nyugdíjra jogosultság szempontjából előírt keresetcsökkenést a rokkantsági nyugdíj megállapításához a megelőző négy naptári hónap átlagkeresetét kell vizsgálni. Fontos, hogy a megállapításnál az EGT- államban, illetve a szociális biztonsági egyezmény hatálya alá tartozó személyek esetében a szerződő államban megszerzett keresetet is.

A megváltozott munkaképességű ellátást minden esetben kérelmezni kell, és abban az esetben állapítható meg, amennyiben a kérelem benyújtását megelőző öt éven belül a kérelmező személy rendelkezett  társadalombiztosítással minimum 1095 napon át. Nem kell kérelmet benyújtaniuk azoknak, akik 2011. december 31-én az átalakuló ellátások valamelyikében részesültek.

A rokkantsági nyugdíj számítás 2012. évtől a következő képen alakul:
Abban az esetben, ha a személy egészségi állapota és így foglalkoztathatósága rehabilitációval helyreállítható, de foglalkozási rehabilitációja nem javasolt, akkor a havi átlagjövedelem 40 százaléka, de legalább a minimálbér 30 százaléka, de legfeljebb a minimálbér 45 százaléka lesz a járandóság

Abban az esetben, ha a személy egészségi állapota alapján tartós foglalkozási rehabilitációt igényel, de esetében a foglalkozási rehabilitációja nem javasolt, a havi átlagjövedelem 60 százaléka, de legalább a minimálbér 45 százaléka és legfeljebb a minimálbér 150 százaléka lesz az illetmény összege. Az a személy, aki kizárólag folyamatos segítséggel foglalkoztatható a havi átlagjövedelem 65 százaléka, de legalább a minimálbér 50 százaléka és legfeljebb a minimálbér 150 százaléka járandóságra számíthat.

Az ellátás összege a havi átlagjövedelem 70 százaléka, de legalább a minimálbér 55 százaléka és legfeljebb a minimálbér 150 százaléka lesz az egészségkárosodása jelentős és önellátásra nem vagy csak segítséggel képes személyek esetében. Az ellátás évenkénti emelése a nyugellátással azonos mértékben emelkedik a rokkantsági nyugdíj esetében is. A rehabilitációs ellátás és a rokkantsági ellátás jövedelempótló jellegű, vagyis csak akkor jár, amennyiben a megváltozott munkaképességű személy keresőtevékenységet képtelen folytatni.

Rehabilitációs ellátásra az lesz jogosult, akinél a komplex minősítés eredménye az, hogy az illető rehabilitálható. Rokkantsági ellátás 2012-től annak jár, akinek nem javasolható rehabilitációja, illetve olyan nagy mértékű az egészségkárosodása, hogy önellátásra nem, vagy csak segítséggel képes.

 

Hozzászólások  

 
0 #4 Erika 2012-05-12 16:42
Felháborítónak tartom, hogy a rehab ellátás melett nemlehet dolgozni. Választani kell vagy 27000ft vagy 29000ft amit most keresek.Hiszen ha a kettőt összeadom is nagyon kevés. Hülye idióta aki ezt a törvényt meghozta.Ha egyszer egészségkárosod ott vagyok akkor csak olyan minkát is tudok elvégezni. Amiért annyit is fizetnek. Ezután miből éljek meg?Erre nemtudnának a nagyokosok válaszolni?
Idézés
 
 
+3 #3 egy fafejü 2012-03-17 22:25
Ha 2013-ban leszek öregségi nyugdijas ,és 36 évet dolgoztam (tiz éve rokkant vagyok 67 % -os )mennyi nyugdijra számithatok? Az alapbér minimum kétszerese után fizettem járulékot egész életemben.Kaphatok megfelelő választ valakitől ?
Üdv. egy megfásult -tól
Idézés
 
 
0 #2 xy 2012-01-27 01:00
Én rengeteg családot ismerek akik kapják a rokkantsági nyugdijat és bányász egészségi károsodási járadékot és mellette 12 meg 8 orát folyamatossan dolgozznak ezektől miért nem veszik el?vagy hogy tudnak dolgozzni? egyáltalán?
Idézés
 
 
+1 #1 Benedek Gyuláné 2011-12-20 11:39
1 csoportos 100% rokkantnyugdíja s vagyok. Kérdezném,hogy a fogyatékossági támogatás megmarad e?Válaszukat köszönöm
Idézés
 

Hozzászólás


Biztonsági kód
Frissítés

You are here: