Bérkalkulátor 2013

Nettó bér 2013

fizetési felmérés

Tegnapelőtti névnap 10-25 : Salamon
Tegnapi névnap 10-26 : Blanka, Bianka
Mai névnap 10-27 : Dömötör
Holnapi névnap 10-28 : Szabina
Holnaputáni névnap 10-29 : Simon, Szimonetta

Rokkantsági nyugdíj 2012 - Rokkant nyugdíj 2012

E-mail


Rokkantsági nyugdíj 2012 - Rokkant nyugdíj 2012A rokkantsági nyugdíj 2012 évben megszűnik, helyette sem rendszeres szociális járadék, sem pedig átmeneti járadék nem  lesz, a kormány nagy energiákkal összepontosít helyette a rehabilitációra és a foglalkoztatás elősegítésének megoldására. Ma több mint kilencszázezer ember részesül rokkant nyugdíj vagy ezzel egyenértékű ellátásban, ami óriási terhet jelent az ország számára. A jelenleg rokkantsági nyugdíj ellátásokban részesülők közül az, aki elérte a nyugdíjkorhatárt, az a továbbiakban nyugdíjasként fogja megkapni a támogatását, akik pedig még a nyugdíjkorhatár alatt vannak, azok vagy rokkantsági rehabilitációs ellátásban részesülnek.

Az e hét szerdai kormányülésen elfogadásra került az az előterjesztés, mely a nyugdíjrendszer átalakításáról és a hozzá kapcsolódó új intézményrendszer koncepciójáról szól. A kapcsolódó törvényjavaslat kidolgozását a kormány elrendelte. Az előterjesztés szerint megszűnik a rokkantsági nyugdíj és ezzel együtt a rendszeres szociális járadék és az átmeneti járadék is. Helyükbe egységes táppénzszerű ellátás kerül majd bevezetésre, mely két részre oszlik: a rehabilitációs és a rokkantsági ellátásra. A rokkantsági ellátásban a foglalkoztatásra nem javasolt személyek részesülnek majd, rehabilitációs ellátásra pedig azok, akiknek a foglalkoztatást és rehabilitációt javasol a szakember.

A rokkant nyugdíj 2012
januárjától megszűnik ugyan, de az ellátás mértéke nem változik és a változás nem érinti a nyugdíjkorhatár felett lévő személyeket, valamint nem érinti azokat az embereket sem, akik I-es és II-es csoportba sorolt rokkantsági ellátásban részesülnek. Szintén nem vonatkozik a változás a jelenleg átmeneti járadékban részesülőkre, és azokra akik a jelenlegi III-as rokkantsági csoportba tartoznak, de már öt évvel vannak a nyugdíjkorhatár előtt. Náluk az ellátás összege ugyanannyi marad, mint amennyi jelenleg a rokkantsági ellátás összege.

Megmarad a rokkantsági-, a rehabilitációs- és a bányászok egészségügyi károsodási járadéka, ezen kívül a mezőgazdasági- és a mezőgazdasági szövetkezeti járadék azzal a kitétellel, hogy a rehabilitációs járadék három év alatt kifut és akik ebben részesülnek, azok más ellátást fognak majd kapni. Ha valaki a rehabilitációs ellátás mellett dolgozik, abban az esetben az ellátást fel kell függeszteni. Rokkantsági ellátás mellett lehet munkát vállalni, de abban az esetben, ha éves fizetése eléri a minimálbér tizennyolcszorosát, a támogatást fel kell függeszteni.

A kormányszóvivő a tervezettel kapcsolatban két fontos tényezőre hívta fel a figyelmet, ez a bér- és költségkompenzáció, amely az akkreditált munkáltatóknál támogatja a tranzit munkaerő hosszú távon történő foglalkoztatását olyan formában, hogy tranzitfoglalkoztatásban résztvevő munkáltatók három éven keresztül támogatást kaphatnak az államtól, az első évben száz, a másodikban kilencven, a harmadik évben pedig nyolcvan százalékos mértékben. A másik fontos tényező a rehabilitációs kártya bevezetése, amely bizonyos feltételek mellett mentességet biztosít a munkáltató által fizetendő munkaadói járulékok megfizetését illetően.

Azoknak, akik pillanatnyilag III-as egészségkárosodási csoportba vannak sorolva és most jár nekik a rokkantsági nyugdíj 2012 évben felülvizsgálatra kell jelentkezniük. A vizsgálat eredményétől függően, akik rehabilitálhatók azok rehabilitációs ellátásban részesülhetnek majd, akik nem rehabilitálhatóak, azok rokkantsági ellátást kaphatnak. Ugyanez vonatkozik a jelenleg rendszeres szociális járadékban részesülő személyekre, ők 84 ezren vannak. A rokkantsági nyugdíj 2012. évi megszűnése után nem terveznek rendkívüli felülvizsgálatokat, és aki rehabilitációs ellátásban részesül majd, annak a jövőben néhány száz forinttal növekedni fog a támogatás összege.

 

Hozzászólások  

 
0 #11 Szabó Éva 2012-03-25 10:59
Kérdésem volna a rokkant ellátás melletti jövedelemmel kapcsolatban. 60 éves vagyok és részmunkaidőben dolgozom, pedagógusként. Nem látom tisztán, hogy mennyi lehet a jövedelem és milyen időintervallumb an. Sok helyen, sokfélét olvastam. Kérem, tájékoztassanak mielőbb, ha erre lehetőség van.
Tisztelettel és köszönettel:
Szabó Éva
Idézés
 
 
+1 #10 Kásáné Zsuzsa 2012-03-20 22:37
Üdvözlöm!
58 éves vagyok és rokkantsági ellátásban részesülök.Van mellette egy 4 órás állásom.Kérdésem az lenne,betegség esetén hány nap táppénzre vagyok jogosult.
Válaszát előre is nagyon köszönöm
Idézés
 
 
+6 #9 Zöld János 2012-01-01 14:09
BUÉK
Átmeneti járadékos vagyok, 59éves. Nekem is jelentkezni kell felülvizsgára?köszönöm
Idézés
 
 
+9 #8 Bartók istvánné 2011-12-27 18:24
A jelenlegi III-as rokkantsági csoport véglegesített kategóriába tartozok.1953-es születtem. 3x -ros nyaki gerinc műtéttel. a legutolsó november14-én volt. És egy egy másik gerinc műtét
Mire számíthatok ?
Köszönöm szépen
Idézés
 
 
+2 #7 kozári hajnalka 2011-12-22 18:51
T.C!Veleszületett fejlődési rend elleneséggel születtem!1978 ban!2001 ben véglegesítettek 67%-kal!III.csoportos vagyok!
Milyen esélyem van?Nekem is vissza kell mennem?Köszönöm válaszukat!
Idézés
 
 
+2 #6 Nagy Csabáné 2011-12-18 18:29
II cs. 100./' -os rokkant vagyok,mellette van egy vállalkozásom,a hol alkalmazott dolgozik,lévén, hogy én épphogy eltudom látni magam. Kérdésem: 2012-ben tényleg kell magam után is az 54./'(TB,nyugdíj stb...) járulékot fizetnem?
Idézés
 
 
+4 #5 Szabó Ferenc 2011-12-16 16:50
T.Cím!

A jelenlegi III-as rokkantsági csoport véglegesített kategóriába tartozok.1951-es születésem okán már öt éven belül vagyok a nyugdíjkorhatár előtt.
Jelenlegi ismereteim szerint az ellátás összege ugyanannyi marad, mint amennyi jelenleg a rokkantsági ellátás összege.
Kérdéseim a következők:
-Jól-e értelmezem hogy nem kell felülvizsgálatr a jelentkeznem?
-Ellátásom összege az öregségi nyugdíj kórhatár eléréséig változatlan marad, vagy az öregségi nyugellátással megegyezően a jövőben is változik?

Segítségüket előre is köszönöm.

Szabó Ferenc
Idézés
 
 
+16 #4 Kunyik Katalin 2011-11-29 09:02
Tisztelt Cím!
Én 2009 májusa óta vagyok rokkant nyugdíjas,végle gesített 67%-os, nem rehabilitálható .2012-ben töltöm be 57-ik életévemet. A hírek nem egyértelműek, nekem kell jelentkeznem felülvizsgálatr a, behívnak, beleesek a "védett korba"és jár továbbra is a járadék? Munkát senki nem ajánl,az orvosi papíromon az szerepel: otthon dolgozhatom napi 1-2 órát felügyelet mellett? Mire számíthatok?
Tisztelettel: Kunyik Katalin
Idézés
 
 
+3 #3 Tőke József 2011-11-27 22:58
1954.márciusában születtem,2000 óta III-as rokkantsági csoportba soroltak 57 %-al.Utolsó felülvizsgálato m 2011.januárjában vlt.A határozat szerint nem vagyok rehabilitálható és nem kell már felülvizsgálatr a mennem.Mire számíthatok?
Előre is köszönöm a válaszokat!
Idézés
 
 
0 #2 varga eszter 2011-11-26 18:40
tisztelt Cim.
rokk.ny vagyok.57 ben szül ettem 67 % végleges elsőre
III.fokk.csoportos
betegségem szül. cssipőficam , már van prtézisem a jobb lábamban, de a bal is igen rossz áll van
mellette egyéb apróságök
mire számithatok
varga eszter egy elkeseredett egyedülláló nő
Idézés
 

Hozzászólás


Biztonsági kód
Frissítés

You are here: