Bérkalkulátor 2013

Nettó bér 2013

fizetési felmérés

Tegnapelőtti névnap 10-22 : Orsolya
Tegnapi névnap 10-23 : Előd
Mai névnap 10-24 : Gyöngyi
Holnapi névnap 10-25 : Salamon
Holnaputáni névnap 10-26 : Blanka, Bianka

Közalkalmazotti bértábla, bértáblázat online

E-mail


Közalkalmazotti bértáblázat
: A közalkalmazotti bértáblázat 2012. évi változatát még jelentettebe és nem tette közzé a kormány, így még a jelenleg a korábbi bértábla van érvényben.

A 2012. évi költségvetés tervezete alapján a kormány befagyasztaná 2012-ben a közszférában dolgozók illetményeit, így az egész közeli jövőben nem lehet számítani az egészségügyi dolgozók és a hivatásos állomány dolgozóinak béremelésére. A tervezet szerint a külső személyi juttatások mértéke is a lehetséges legminimálisabb mértékre kell csökkenteni, és nem emelkedhet a 2011. évi eredeti előirányzathoz képest 2012-ben a nem rendszeres személyi juttatások előirányzata sem.

Ugyanakkor a tervezetben nem szerepel utalás arra, hogy a kis keresetű közalkalmazottak esetében külön keretet kellene képezni  az adójóváírás megszűnését kompenzáló bérkiegészítésre. Erről kizárólag a 2011-2015-re vonatkozó konvergencia programban esik szó. A közalkalmazotti bértáblázat tehát 2012. január elsejétől még nem változik.

A legújabb hírek szerint azonban még ebben a kormányzati ciklusban – 2012-től vagy legkésőbb 2013-tól mindenképpen megemelik – konkrét dátumról nincs szó – az egyetemet végzett, kezdő, gyakornoki pályakezdő pedagógusok alapfizetését, várhatóan 200 ezer forintra, a jelenlegi bruttó120 ezer forintos átlagkeresetről. Az, hogy a változások mikortól léphetnek életbe, kizárólag a gazdasági körülmények alakulásától függ. A közalkalmazotti bértábla két részre bontható, egyik része a fizetési osztályok, a másik a fizetési fokozat. Az, hogy egy közalkalmazott melyik fizetési osztályba sorolandó, az függ az adott közalkalmazott  szakképzettségétől és végzettségétől. Aki alapfokú végzettséggel rendelkezik, azt "A" fizetési osztályba sorolják, a felsőfokú szakképzettséggel rendelkezőket pedig az "E" osztályba. A legmagasabb 'J” fizetési osztályba  sorolandók az akadémiai doktori címmel rendelkezők.

A már osztályba sorolt közalkalmazotti fizetés a fizetési fokozatokban megadott szorzók szerint emelkedik, a munkában eltöltött évektől függő mértékben. A bértábla alkalmazása során még befolyásoló tényező a minimálbér is. Ha valakinek a bértáblázat alkalmazásával kiszámított bére a minimálbér alatt marad, abban az esetben a fizetését fel kell kerekíteni. A közalkalmazotti fizetési osztályok első fizetési fokozata szerinti garantált illetmények havi összege forintban, valamint a fizetési fokozatokhoz tartozó legkisebb szorzószámok 2010. évben – az új bértábla közzétételéig ez van változatlanul érvényben

A közalkalmazotti fizetést a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvényben leírtak szerint lehet kiszámítani:

Közalkalmazotti bértábla, bértáblázat online

A közalkalmazotti bértábla tehát nagy valószínűséggel 2012-ben nem fog változni, de úgy tűnik, esetleg némi bérkompenzáció lesz, legalább akkora mértékben, hogy a nettó reálbérek ne csökkenjenek. A közalkalmazottak illetményei viszont biztosan befagyasztásra kerülnek, így ez is változatlan marad. A költségvetés még arra is kiterjed, hogy a személyi juttatások intézményfejlesztés címen sem növelhetők semmilyen formában, a külső megbízásokat a lehető legminimálisabbra kell leszorítani. Arról azonban nincs szó a közalkalmazotti bértábla útmutatójában, hogy az alacsony keresetű közalkalmazottak esetében az adójóváírás megszűnését kompenzálni kellene.

A közszférára fordítható pénzösszeg 2012-ben majdnem a felére csökken az ideihez viszonyítva, 10,6 milliárd forint helyett 8 milliárd forint lett erre a célra előirányozva, ezen belül is a személyi juttatások tekintetében 20%-kal lesz kevesebb az elkölthető összeg. A bérekre fordítható összeg százalékosan megegyezik az elbocsátandó dolgozók százalékérték  számával, ami tulajdonképpen azt jelenti, hogy ha „elég” embert bocsátanak el a közszférából akkor a maradók bére talán változatlan maradhat. Megdőlni látszik a „senki nem járhat rosszabbul az új adószabályokkal” ígéret is.

Az útmutatásban a bérkompenzáció nem szerepel, ennek szükségszerűségét a konvergencia program megemlíti, de az is 5 éves megvalósítási időszakkal. Azt azonban senki nem veheti el a közalkalmazottaktól, amit Orbán Viktortól személyes, névre szóló karácsonyi ajándékként kaptak, azt a felajánlást, mi szerint minden egyes közalkalmazott lehetőséget kap devizahitele végtörlesztéséhez kedvező kamatozású forinthitel igénybevételére, mely természetesen nem számít bele semminemű kompenzációba, jutalomba, bérkiegészítésbe, mármint ami nem is lesz! Tehát a felajánlás nem változtatja meg a közalkalmazotti bértábla szerinti – jó esetben – változatlan nettó kereseteket.

Hozzászólások  

 
0 #3 Ápolónő1111 2012-05-02 21:08
Gusztustalan!!! Hol a beígért béremelés?? Mit gondol a kormány? Éhbérért dolgozunk már így is, és szabály szerűen csicskának nézik a nővért mint a betegek, mint a hozzátartozók. És nekünk nem lesz béremelés? Könnyű nekik, ők külföldön kezeltetik magukat (lásd Orbán Ausztriában). Felháborító!!!! !!!!!!4
Idézés
 
 
0 #2 közalkalmazott 2012-04-10 09:57
Hát ami a bérkompenzációt illteti, hát tényleg csak elviekben létezik........
Még januárban megkaptam a tavaji béremet, majd most a márciusi fizetésemben kiderült, hogy eddig rosszul számolta a gép a kompenzációt, csak cirka 5000Ft-al lett kevesebb a nettóm....
Köszönjük Viktor!
Idézés
 
 
+1 #1 Teréz 1952 2011-12-20 10:25
Ha befagyasztanák a jelenlegi bértáblát az az abszurd helyzet lenne, hogy akik 15-/netán/16. illetmény szerinti bért kéne kapniok, nem kapnák meg!! Ugyanis nem számol ez a jelenlegi táblázat a nyugdíj korhatár emelésével!! / Nem mindenki rohan nyugdíjba, ahol csak további nyomor várja!!
Idézés
 

Hozzászólás


Biztonsági kód
Frissítés

You are here: