Bérkalkulátor 2013

Nettó bér 2013

fizetési felmérés

Tegnapelőtti névnap 10-24 : Gyöngyi
Tegnapi névnap 10-25 : Salamon
Mai névnap 10-26 : Blanka, Bianka
Holnapi névnap 10-27 : Dömötör
Holnaputáni névnap 10-28 : Szabina

Szociálpolitikai kedvezmény 2012-ben

E-mail


Szociálpolitikai kedvezmény 2012-benAz Otthonteremtési Tanácsadó Testület vitairata elkészült, de számos tervezet még nem végleges, változásoknak néznek elébe, véli a Nemzetgazdasági Minisztérium. A költségvetés 2012. tervezete nem tartalmaz sok konkrétumot a lakásépítésre vagy vásárlásra igénybe vehető szocpolról, nehéz megjósolni mi lesz a végső döntés, kik és mennyi támogatást kaphatnak majd.

A tavasszal már elkészült Otthonteremtési stratégia ad némi támpontot, az új rendszer értelmében a támogatások alapját egy pontrendszer képzi. A pontok a minőségből, az energia hatékonyságából és a gyerekek számából adódnának össze. A túlköltekezés kiküszöbölhető lenne az éves támogatási keretszám megszabásával. Arra azonban semmi garancia nincs, hogy a kormány a tervezetben foglalt javaslatokat el is fogadja, vagy hogy mennyit kíván rajta alakítani.
A tervezet szerint támogatást igényelhetnének magyar állampolgárok, önkormányzatok, bérlakás építő nonprofit cégek. A családok közül azok igényelhetnék, akik gyermeket nevelnek, vagy gyermeket vállalnak, vagyis a régi szocpolhoz hasonlóan „előre is be lehetne vállalni”. A támogatás valószínűleg két gyermektől járna. Az új rendszer a korábbi szocpolt váltaná fel, egységes programba vonná össze a lakásépítések tőketámogatását. Bizonyos mértékű elő-takarékosságot; meghatározott évek óta fennálló bejelentett jövedelmet a támogatások feltételéül lehetne szabni.

A szociálpolitikai kedvezmény keretén belül az érintettek új lakás építésére vissza nem térítendő támogatást igényelhetnének, használt és új lakás vásárlására pedig kamattámogatás járna. Ezek mértékéről egyelőre nincs döntés, de mivel elkerülendő, hogy "100 milliós luxuslakások" épüljenek állami támogatással, ezért valószínűleg lesz egy ésszerű felső határ a rendszerben. Az Otthonteremtési Stratégia kidolgozói szerint az új támogatási rendszer energiahatékonysági, fenntarthatósági és népesedési szempontok alapján jöhetne létre.

A szocpol támogatásokat pontrendszer alapján ítélhetnék oda az igénylőknek. A javasolt pontrendszer szigorú szabályok közé lenne szorítva, az összes támogatás összege: a lakás mérete négyzetméterben kifejezve, szorozva a pontszámmal és a pontszám forint ellenértékével. Pontszámot adnak a minőségre, energia hatékonyságra, gyermekszámra, fenntarthatósági követelményekre. Egy pont értéke az elképzelések szerint, 2012-ben 2500 forint lenne. A túlköltést pedig az éves támogatási keretszámok akadályoznák meg. A támogatás egyik feltétele a költségek számlával való igazolása lenne. A tervek szerint 2012-ben az elérhető maximális pontszám 14 pont lenne, így egy 100 négyzetméteres lakás építése után 3,5 millió forint támogatás járna. A vitairat kidolgozói szerint 130 négyzetméter feletti lakásnál már nem lehet támogatást igényelni és lakásonként csak 3 millió forint lenne a támogatás értéke.

A tervezet megalkotói szerint az lenne az ideális, ha 2012-ben 3500 lakás kapna szocpol támogatást, ami körülbelül 10,5 milliárd forint költségvetési kiadást jelentene. Mivel számítani lehet a nagy túljelentkezésre, így az elbírálásnál figyelembe vennék a gyermekek számát és a vagyoni helyzetet.

Nagy kérdés, hogy ezekből a javaslatokból mennyi talál meghallgatásra és elfogadásra, azonban a célok minden oldalról hasonlónak látszanak, így remélhető, hogy végül is a fenti feltételek érvényesülni tudnak.

 

Hozzászólások  

 
0 #3 abuczki mária 2011-11-28 18:15
használt családi összkomfortos ingatlanra kaphatok valamilyen kedvező feltételt ha munkaviszonyom van
Idézés
 
 
0 #2 abuczki mária 2011-11-28 18:12
érdeklődőm . használt lakásra 35 év aéatti házaspár ha az apa dolgozik .milyen támogatást kapk .hpogyan juthatok használt összkomfortos családi házhoz .köszönöm
Idézés
 
 
0 #1 Kelemen Ildikó 2011-10-19 17:01
Azt nem tudom hogy, mi lesz azokkal akik pont abban a pár évben vettek fel 25 évre lakáshitelt, mint én is, amikor semmilyen szociálpolitika i kedvezmény nem volt érvényben! Most azért vegyek fel még egy lakáshitelt /amit mellesleg nem tudok megtenni/ hogy érvényesíteni tudjam a gyerekek utáni kedvezményt!?
Idézés
 

Hozzászólás


Biztonsági kód
Frissítés

You are here: