Bérkalkulátor 2013

Nettó bér 2013

fizetési felmérés

Tegnapelőtti névnap 10-20 : Nándor
Tegnapi névnap 10-21 : Vendel
Mai névnap 10-22 : Orsolya
Holnapi névnap 10-23 : Előd
Holnaputáni névnap 10-24 : Gyöngyi

Minimálbér 2012 - Minimálbér összege 2012

E-mail


Minimálbér 2012 - Mennyi lesz a minimálbér?

Minimálbér 2012 A Nemzetgazdasági Minisztérium álláspontja, hogy minden lehetőséget meg kell ragadni, és ki kell használni annak érdekében, hogy az átalakított adórendszer, és adózási szabályok kárvallottjai a lehető legkevesebbet érzékeljenek ebből.

Az emberek a családjuk eltartása folyamán nem szabad, hogy sokat érzékeljenek a gazdasági válságból, és a válságból való kivezetés rögös útjából.A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye alapján az első lépés, hogy a Társadalmi Tanácsnak (NGTT) olyan javaslatot tegyen, mely a minimálbér emelése mellett szól. Eszerint a minimálbér 92,000 forint, míg a garantált bérminimum (szakmai minimálbér) 108 ezer forintra emelkedhetne. A közlemény a minimálbér mellett kitér arra is, hogy semmilyen változás nem hozhat olyan eredményt, mely az átlagemberek havi nettó keresetét csökkenthetné. Fontos, hogy ez az állapot 2012-ben is fennmaradjon. A kérdés hogy mennyi lesz a minimálbér 2012 évben.

Minimálbér 2012 – Mennyi lesz a minimálbér?


A minimálbér 2012 évben 92 000 forintra való emelése azt jelentené, hogy a rendszerváltozás óta a bruttó átlagkeresethez képest a legmagasabb szintre emelkedne a minimálbér. 2011. első félévében 211 400 forint volt a teljes munkaidőben foglalkoztatottak bruttó átlagkeresete, és ha ez marad az éves átlag, amihez hozzászámoljuk az MNB legfrissebb előrejelzése szerinti 2,3 százalékos bérnövekedési ütemet 2012-re, akkor jövőre ez az érték 216 262 forintra növekszik. Ha a jegybank számításai helyesek és valóban 92 000 forintra emelkedik a minimálbér, akkor 2012-ben minden eddiginél magasabb lesz a legalacsonyabb bér aránya a bruttó átlagkeresetekhez képest.

A kormány jelenlegi nyilatkozataik szerint is a bérminimum folyamatos emelését tervezi, Orbán Viktor éppen a napokban nyilatkozta, hogy négyéves távlatban el kellene érni a 100 ezer forintos minimálbért. De egyelőre mindenkit az foglalkoztat, hogy valójában mennyi lesz a minimálbér 2012-ben.

Tipp: Minimálbér 2012

A nagymértékű minimálbér-emelés könnyen azt eredményezheti, hogy a jegybank által jósolt 2,3 százaléknál nagyobb lesz a bruttó béremelkedés üteme. Az biztosnak látszik, hogy minimálbér a bruttó átlagkereset arányában az idei 36,9 százalékról felfelé fog mozdulni, hiszen elég valószínűtlen, hogy a magasabb keresetű munkavállalók bére is emelkedni fog 20 százalékkal.

Sok szempontból nem mindegy, hogy mennyi lesz a minimálbér jövőre. A jegybank és a vállalkozók egyöntetűen rámutatnak a nagymértékű  minimálbér-emelés negatív hatásaira. A minimálbér 2012-re tervezett emelése miatt megnövekedhet a részfoglalkoztatási arány. Azonban a részmunkaidőben foglalkoztatottak egy része csak papíron lenne részmunkaidős, és fizetése egy részét „zsebbe” kapná, ez pedig újra a munkaerőpiac feketedéséhez vezetne.

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége szerint érthető, hogy tervei alapján a kormány megosztaná a béremelés többletráfordításait a vállalkozásokkal, de ez biztosan kevés ellensúlyozás  ahhoz, hogy a növekvő bérköltségek a foglalkoztatásban és a versenyképességben ne eredményezzenek igen kedvezőtlen következményeket. Lehetetlennek tartják, hogy ki lehessen a vállalatoknál gazdálkodni a minimálbér 2012 évre tervezett összegét, és ez vonatkozik a garantált bérminimum-emelésre is. A vállalatoknak még az ajánlott 5 százalékos béremelési elvárás is szinte kivitelezhetetlen feladat, a cégek többségénél nincs és nem is várható a termelékenység növekedésében olyan érték, hogy ezt ki tudják gazdálkodni. A kormány által tervezett intézkedés nem csak a foglalkoztatás bővülése ellen hatna, de beláthatatlan következményeket okozhatna az iparszerkezetben is, iparágak megszűnését eredményezhetné.

Minimálbér 2012 évre tervezett összegével a Bérkalkulátor oldalán már számolhat és hozzávetőlegesen megnézheti, hogy mennyi lesz a minimálbér amit kézhez kap. Már most látható, hogy 2012-ben ki az aki jobban járhat és ki az aki veszít a minimálbér 2012 bevezetésével.Hozzászólások  

 
0 #2 ercsy 2012-03-21 10:32
Hát igen, a válaszra én is kiváncsi lennék!
Idézés
 
 
+4 #1 Kerek viktor 2012-01-29 15:36
Jó napot azt szettném kérdezni,hogy lehetséges-e a mai jogviszonyok mellet,hogy valaki teljes 8 órás műszakban bejelentve a minimálbér alatt keressen??? Üdvözlettel Kerek Viktor
Idézés
 

Hozzászólás


Biztonsági kód
Frissítés

You are here: