Bérkalkulátor 2013

Nettó bér 2013

fizetési felmérés

Tegnapelőtti névnap 10-21 : Vendel
Tegnapi névnap 10-22 : Orsolya
Mai névnap 10-23 : Előd
Holnapi névnap 10-24 : Gyöngyi
Holnaputáni névnap 10-25 : Salamon

Minimálbér összeg alakulása 2012-ben

E-mail


Minimálbér 2012Minimálbér összeg alakulása 2012-ben: A leghátrányosabban a minimálbért keresőket érinti a jövő évi kormányzati megszorító csomag. Ahhoz, hogy a minimálbérre bejelentett munkavállaló nettó fizetése valóban ne csökkenjen, 93 ezer forintra kellene emelni a bruttó összeget. A minimálbér jelenlegi bruttó összege képzetlen munkavállaló esetén 78 ezer forint, a középfokú végzettségűeké 94 ezer forint.

A tervezettnél jóval magasabbra emelt minimálbérrel lehetne esetleg szinten maradni. A kormánynak jóval nagyobbat kéne emelnie a minimálbéren, ha szeretnék elérni, hogy a jövő évi adótörvények okozta átalakítások mellett is a legrászorultabb 1,2 millió munkavállaló a következő választásokon erre emlékezzen. Ha marad a mostani minimálbérszint, a munkavállalók havi tízezerrel visznek haza kevesebbet jövőre, hiszen 2012-ben ugyanekkora havi keresetből levonásra kerül a 10 százalék nyugdíj-, a 8,5 százalékra megemelt egészségbiztosítási járulék, valamint a 16 százalékos személyi jövedelemadó, így a nettó kereset havi 60.600 forintot lesz.





Ahhoz, hogy a minimálbéren dolgozók ne bukjanak az új adótörvényeken, a képzettség nélküliek minimáljövedelmét az érettségihez, illetve szakiskolai végzettséghez kapcsolódó ún. garantált bérminimum szintjére kellene megemelni már most. A kormány azért, hogy az adórendszer átalakításának hátrányos hatásait semlegesítse, javaslatot fog tenni második lépésben a garantált bérminimum 108.000 forintra emelésére ( a dátum még nem ismert).

Bárhogy osztunk – szorzunk, a tervezett 19 százalékos emeléssel, azaz 93 000 forintra emeléssel a négy százalék körüli inflációt figyelembe véve a minimálbért keresők 2012-ben esetleg annyit kapnak kézhez, mint idén a bruttó 78000 forintból.

A révészt mindenképpen ki kell fizetni, csak nem mindegy, hogy ki fizeti!

Jelen esetben, ha a Parlament megszavazza az egykulcsos, 16 százalékos személyi jövedelem adót, valamint az adójóváírás megszüntetését, - amire igen nagy az esély-  akkor ezzel az alacsony jövedelműek fizetik meg az "adócsökkentést". Nem ringathatunk illúziókat, amíg az ország nem költ kevesebbet, addig tőlünk vesz el. Ez egy igen egyszerű, de fájdalmas számítás eredménye. Úgy tűnik, a „hagyomány tisztelete” nem szakad meg a jelenlegi helyzetben sem, ezzel magyarázható talán, hogy a lyukak betömésénél is a legrosszabb helyzetben élők nadrágszíján kívánnak még egyet rántani.


 

Hozzászólások  

 
+2 #1 János 2011-12-02 18:25
Nem értem az egészet,ígyse tudunk megélni.
Hogy lehet az , egyre kevesebbet keresünk,de a rezsi az nő.
Mindig a szegény ember szívja meg..
Idézés
 

Hozzászólás


Biztonsági kód
Frissítés

You are here: