Bérkalkulátor 2013

Nettó bér 2013

fizetési felmérés

Tegnapelőtti névnap 10-31 : Alfonz
Tegnapi névnap 11-01 : Farkas
Mai névnap 11-02 : Marianna
Holnapi névnap 11-03 : Achilles
Holnaputáni névnap 11-04 : Győző

Családi adókedvezmény 2012 – Mitől maradna több a családi kasszában?

E-mail

családi adókedvezmény 2012

A járulékemelés, és különösen az adójóváírás eltörlése jelentősen rontja az adózók pozícióját. Az adóváltozások következményeit nem csak az egyes munkavállalók szemszögéből kell vizsgálni, tanulságos megnézni, hogyan alakulhat a családi háztartások anyagi helyzete.

A sokféle változás (adókulcs, adójóváírás, gyerekkedvezmény, járulékok) egyenlege az egy gyermekes háztartásokban 280 ezer forintig, a kétgyermekes családokban pedig 180 ezer forintig negatív, nem beszélve a beharangozott 4 százalékos inflációról. Az biztosnak tűnik, hogy a klasszikus, kétkeresős háztartások közül a túlnyomó többség rosszabbul jár az egykulcsos családi adózással, mint a korábbi progresszív személyi jövedelemadózással.

 

 

A legtöbb család 2012-ben több adót fog fizetni, mint amennyit az idén az eddigi személyi adózással fizetett. A szülők közül csak az egyik egyik részesül gyerektámogatásban adókedvezmény formájában, a másik kereső adózási szempontból gyermektelennek számít, és mivel a háztartásokat ért teljes változást a két kereső fizetésének együttes alakulása mutatja meg, így semmivel sem jön ki egy jobb átlag.

A háromgyerekes adózót az adójóváírás eltörlése ugyan nem érinti, hiszen adója egészen magas jövedelemtartományig sem éri el a gyerekkedvezmény mértékét és ez az adómentes sáv most még feljebb tolódik - hiszen a számított adó a kulcs csökkenésével együtt csökken, így 2012-ben már nem 490 ezer forint bruttó jövedelemig, hanem 620 ezer forintig "fedi be" a gyerekkedvezmény - de valójában a 3 gyermekes adózónak is emelkedik a teher, mivel a munkavállalói egészségügyi járulék 1 százalékponttal emelkedik.

A családi adókedvezmény 2012. január elsejétől már az új szabályok szerint vehető igénybe és ez alapján az év első napjától a családi adókedvezményre való jogosultságnál már nem csak azok a gyermekek számítanak kedvezményezett eltartottnak, akikre a család családi pótlékot kap, hanem már azok is, akikre nézve a család családi pótlékra jogosult. E szerint az a magánszemély is igénybe veheti a családi adókedvezményt, aki jogosultsága ellenére eddig nem igényelte a családi pótlékot, eddig nem folyósították részére, de jogosult rá.

Összegezve, a családi adókedvezmény 2012. évi változásával az a hónap számít a jogosultsági időpont kezdetének, melytől a családi pótlékra való jogosultság életbe lép. A fenti változásokkal egy időben szintén változik a jogosultsági körön belüli eltartott személyek definíciója. Ezentúl nem csak a kedvezményezett eltartott személy számít eltartottnak, hanem az is, aki a családtámogatás szerint családi pótlék megállapítása szempontjából szintén figyelembe vehető személy. Ez alapján a családi adókedvezmény 2012. elejétől igénybe vehető a nappali tagozatos főiskolások, egyetemisták tekintetében is, amennyiben nincs önálló jövedelmük. Fontos tudnivaló a változásokat illetően, hogy a családi adókedvezményt 2012-től kizárólag a saját jogán jogosult gyermek, vagy személy, illetve a rokkantsági járadékban részesülő magánszemély hozzátartozója érvényesítheti, tehát nem nem elég, ha az igénylő magánszemély csak egy háztartásban él a jogosulttal.

2012 Január első napjától már az új szabályozás alapján igényelhető a családi adókedvezmény 2012. évben. E szerint az idén a családi adókedvezményre való jogosultság szempontjából már nem csak azok a gyermekek vehetők figyelembe kedvezményezett eltartottként, akikre a családi pótlék kifizetésre kerül, de már azok is, akik után a család jogosult a családi pótlékra. Így az a magánszemély is élhet a családi adókedvezmény 2012. évi igénylésével, akinek jogosultsága ellenére eddig nem folyósítottak családi pótlékot, mert azt nem igényelte. A jogosultsági időpont kezdete a családi adókedvezmény 2012. évi módosulásával az a hónap, amikortól a családi pótlékra való jogosultság életbe lép.

A családi kedvezményt érvényesítő magánszemély az összevont adóalapját a családi kedvezménnyel csökkentheti. A családi adókedvezmény 2012. évi levonható összege az eltartottak számától függ, összegszerűen kedvezményezett eltartottanként és jogosultsági hónaponként egy, illetve kettő eltartott esetén 62.500 forint, három és minden további eltartott esetén 206.250 forint.

Lényeges változás az is, hogy a családi adókedvezmény 2012. évtől kizárólag a saját jogán jogosult gyermek, vagy személy, illetve a rokkantsági járadékban részesülő magánszemély hozzátartozója részéről érvényesíthető, tehát amennyiben az igénylő magánszemély csak egy háztartásban él a jogosulttal, abban az esetben nem igényelheti az adókedvezményt. A módosulásokkal együtt megváltozik a jogosultsági körön belüli eltartott személyek fogalmának értelmezése, ezért már nem csak a kedvezményezett eltartott személy számít eltartottnak, de az a személy is, aki a családtámogatás szerint családi pótlék megállapítása szempontjából szintén figyelembe vehető. Éppen ezért a családi adókedvezmény 2012. elejétől a nappali tagozaton tanuló egyetemisták és főiskolások tekintetében is igénybe vehető abban az esetben, amennyiben nem rendelkeznek saját jövedelemmel.

 


Hozzászólások  

 
0 #1 Starkné Vörös Eleonó 2012-01-17 15:50
Tisztelt Bérkalkulátor!

A köv. szöveget az Önök oldaláról idézem:
"A fenti változásokkal egy időben szintén változik a jogosultsági körön belüli eltartott személyek definíciója. Ezentúl nem csak a kedvezményezett eltartott személy számít eltartottnak, hanem az is, aki a családtámogatás szerint családi pótlék megállapítása szempontjából szintén figyelembe vehető személy. Ez alapján a családi adókedvezmény 2012. elejétől igénybe vehető a nappali tagozatos főiskolások, egyetemisták tekintetében is, amennyiben nincs önálló jövedelmük."
Ey pontosan mit jelent? Azt, hogy a nappali tagozatos egyetemista után is jár, azaz a a nappali tagozatos egyetemista is kedvezményezett eltartott, nem pedig csak eltartott? Hol lehet ennek pontosan utánanézni? Gondolom az SZJA törvényben benne kell lennie, nem?
Köszönöm
Starkné Vörös Eleonóra
Idézés
 

Hozzászólás


Biztonsági kód
Frissítés

You are here: