Bérkalkulátor 2013

Nettó bér 2013

fizetési felmérés

Tegnapelőtti névnap 10-31 : Alfonz
Tegnapi névnap 11-01 : Farkas
Mai névnap 11-02 : Marianna
Holnapi névnap 11-03 : Achilles
Holnaputáni névnap 11-04 : Győző

Formanyomtatvány adó 1% letöltés és tanácsadás

E-mail


Formanyomtatvány adó 1% letöltés és tanácsadásFormanyomtatvány adó 1%: Tudnivalók az NAV által kiadott "Rendelkező nyilatkozat" kitöltéséhez:

Az adóhatóság, azaz a NAV közleménye szerint közel 1,9 millió adózó élt a lehetőséggel, hogy az adójának az 1+1 %-át valamelyik civil szervezetnek, vagy alapítványnak felajánlja. Ez a 3,5 millió adózó közel fele. Ez az arány magasabb is lehetett volna, derül ki a közleményből, de majd 120,000 formanyomtatvány hiányosan, vagy nem megfelelően lett kitöltve. Azok a szervezetek, melyek számítottak az adományokra majdnem 657 millió forintot buktak. A két leggyakoribb hiba, ami miatt nem jut el az adomány a címzetthez, hogy az adózó nem fizeti meg az 1 plusz 1 százalék számításának alapját képező adót, illetve, hogy rosszul adják meg a kedvezményezett civil szervezetek adószámát, illetve az egyházak és költségvetési előirányzatok 4 jegyű technikai számát.

A rendelkező nyilatkozat, közismertebb nevén a formanyomtatvány adó 1%, az adóbevallás részét képezi. Mint ilyen ennek a leadási határideje is az adóbevallás leadásának határideje, melyet az adóhatóság különösen ellenőriz. A rendelkező nyilatkozatot mindenki megtalálja a adóbevallás vagy egyszerűsített bevallás nyomtatvány megfelelő lapján. Ez a 1053, vagy a 1053E bevallás Egysza lapja. Itt jelölheti meg az adózó a kedvezményezetteket. Természetesen lehetősége van az adózónak, hogy csak egy kedvezményezettet jelöljön meg.

Amennyiben az adózó, és a munkáltató megállapodást kötött, és az adóbevallást a munkáltató végzi, úgy a magánszemélynek legkésőbb május 10-éig kell, a rendelkező nyilatkozatot tartalmazó borítékot a munkáltatónak átadni. Ebben az esetben a munkavállalónak úgy kell leadni a borítékot, hogy a boríték ragasztott felületére átnyúlóan, saját kezűleg legyen aláírva, ezzel megakadályozva azt, hogy a munkáltató a borítékba belenézhessen. A munkáltatóknak az összegyűjtött formanyomtatvány adó 1% papírokat kísérő jegyzékbe kell venniük és továbbítaniuk a NAV felé.

Még egy fontos tudnivaló. A rendelkező nyilatkozat a bevallástól függetlenül is eljuttatható az adóhatósághoz. Tehát mindegy, hogy az adóbevallás miként jut el az adóhatósághoz, a formanyomtatvány adó 1% papírt mindenki önállóan is eljuttathatja az adóhatósághoz. 


 

Hozzászólás


Biztonsági kód
Frissítés

You are here: