Bérkalkulátor 2013

Nettó bér 2013

fizetési felmérés

Tegnapelőtti névnap 10-23 : Előd
Tegnapi névnap 10-24 : Gyöngyi
Mai névnap 10-25 : Salamon
Holnapi névnap 10-26 : Blanka, Bianka
Holnaputáni névnap 10-27 : Dömötör

Juttatások szülés után 2012

E-mail


Ahogy elkezdjük az aktív
életünket mint munkavállalók, azonnal elkezdünk járulékokkal hozzájárulni az államháztartás egyensúlyának kialakításához. Nincs ez másként a nőkkel sem. Tehát nemtől függetlenül fizetni kezdjük a különféle járulékokat. Azonban a nők, ahogy kismamákká válnak, jogosultak lesznek egyes ellátási juttatásokra. Ezekhez azonban közel nem olyan könnyű hozzájutni, mint amilyen könnyen az első fizetésekből a járulékokat levonja az állam. Az juttatások kézhezvételéhez elég rögös úton kell végigmenni. Rengeteg papírmunka, hisz mindent külön kell igényelni, aztán várakozás, míg elbírálják, és néhány esetben még feltételeket is szabnak.
Érdekesség a hazai ellátási
rendszerben, hogy régiónként másképp működnek a dolgok, ezért érdemes mindenkinek mindenre rákérdezni a saját nőgyógyászánál illetve védőnőjénél, hogy feléjük miket kell teljesíteni a különböző támogatások igénybevételéhez!

Az igényelhető támogatások:

Anyasági támogatás:
A támogatásra jogosult az aki,
- terhessége alatt legalább négy alkalommal - koraszülés esetén legalább egyszer - terhes gondozáson vett részt;
- örökbefogadó szülő, ha a szülést követő 180 napon belül az örökbefogadást jogerősen engedélyezték;
- gyám, ha a gyermek a születését követően 180 napon belül - jogerős határozat alapján - a gondozásába kerül.
Nem jár ez a támogatás amennyiben,
- a szülők a gyermek születését megelőzően nyilatkozatban hozzájárultak a gyermek örökbefogadásához;
- a megszületett gyermek a gyámhatóság jogerős határozata alapján családból kikerülést eredményező gyermekvédelmi gondoskodásban részesül.

Terhességi gyerekágyi segély (TGyás):
Ez a támogatás már biztosítási jogviszonyhoz van kötve. Csak az veheti igénybe aki a szülést megelőző két éven belül 180 napon át biztosított volt, valamint:
- a biztosítás fennállása alatt szült
- a biztosítás megszűnését követő 42 napon belül szült
- a biztosítás megszűnését követően 42 napon túl táppénz illetőleg baleseti táppénz folyósításának ideje alatt szült.

A TGyás a szülési szabadságnak megfelelő időtartamra jár. A szülési szabadság szabályait a Munka Törvénykönyve határozza meg. Ennek megfelelően a terhes, illetve szülő nőt 24 hét szülési szabadság illeti meg, amelyet úgy kell kiadni, hogy abból 28 nap lehetőleg a szülés várható időpontja elé essen. A szülési szabadság tehát legkésőbb a szülés napjával kezdődik, ezért a terhességi-gyermekágyi segélyre jogosultság kezdő napja a szülés várható időpontját megelőző 28 nap bármelyike lehet, de legkésőbb a szülés napja. 

Gyermekgondozási segély (Gyes):
Alanyi jogon jár mindenkinek, és nincs előzően munkaviszonyhoz kötve. 2011-től kezdődően az új törvények értelmében a gyermek 2. életévének betöltéséig folyósítható. Ikerszülés esetén a Gyes a tankötelességé válásáig vehető igénybe, míg a tartós beteg gyermekek esetében a gyermek 10. éves koráig.

Gyermekgondozási díj (Gyed):
Ez a támogatási forma nem jár mindenkinek alanyi jogon, munkaviszonyhoz kötött. Az jogosult igénybe venni, aki a szülést megelőző két éven belül 365 napon át munkavállaló, tehát biztosított volt. A Gyed a Tgyás lejáratát követően igényelhető és a folyósítása a gyermek 2. életévének betöltéséig jár.

Az oldalunkon folyamatosan figyelemmel kísérheti az adózásról szóló változásokat, módosításokat, melyek a legtöbb esetben az ellátási rendszert, és a juttatások szülés után 2012 is befolyásolják. Éppen ezért mielőtt nekilátna az igénylések kitöltésének tájékozódjon a segítségünkkel, hogy a juttatások szülés után 2012 évben milyen lehetőségekkel bírnak.

 

Hozzászólás


Biztonsági kód
Frissítés

You are here: