Bérkalkulátor 2013

Nettó bér 2013

fizetési felmérés

Tegnapelőtti névnap 10-22 : Orsolya
Tegnapi névnap 10-23 : Előd
Mai névnap 10-24 : Gyöngyi
Holnapi névnap 10-25 : Salamon
Holnaputáni névnap 10-26 : Blanka, Bianka

Juttatások szülés után 2011 - Juttatások szülés után 2012

E-mail

Érdekes a Magyar szociális és ellátási rendszerben, hogy amíg fizetni kell addig minden kötelező, amikor az állam adna a támogatást akkor már semmi sem megy a maga útján, mindent igényelni kell.

Ezt a rögös utat kell végig járnia a boldog kismamáknak is. Rengeteg papírmunka, hisz mindent külön kell igényelni, majd várni az elbírálásra. Ezen a rögös úton való eligazodásban kívánunk egy kicsit segíteni.

 

 

Számos támogatás járhat, de minden feltételekhez van kötve, és mindent külön kell igényelni:

Anyasági támogatás

Az anyasági támogatásra az a nő jogosult, aki terhessége alatt legalább négy alkalommal - koraszülés esetén legalább egyszer - terhes gondozáson vett részt (az anyasági támogatás a jogosultat akkor is megilleti, ha a gyermek halva született). Szintén jogosult az anyasági támogatásra az örökbefogadó szülő, valamint a gyám, amennyiben a szülést követő hat hónapon belül az örökbefogadást, illetve a gyámságot jogerősen engedélyezték.

Az igényt a „Kérelem anyasági támogatás megállapítására" című formanyomtatvány kitöltésével lehet kezdeményezni a szülést követő hat hónapon belül.

Családi pótlék:

A családi pótlék igényléséhez is formanyomtatványt kell benyújtani. A vagyonkezelői joggal felruházott gyám, a vagyonkezelő eseti gondnok, valamint a szociális intézmény vezetője a családi pótlék megállapítása iránti kérelmet „Kérelem családi pótlék megállapítására intézményi elhelyezés esetén" elnevezésű nyomtatványon, a családi pótlékra saját jogon jogosult személynek a „Kérelem saját jogú családi pótlék megállapítására" elnevezésű nyomtatványon, kell benyújtani. A családi pótlékra jogosult a saját háztartásban élő vér szerinti, vagy örökbe fogadott gyermek szülője, a saját háztartásban nevelt gyermek szülőjének házastársa, a nevelőszülő, illetve a gyám. Ezen felül az intézetben elhelyezett gyermek után jogosult az intézmény vezetője amíg a gyermek nem lesz tanköteles.

A családi pótlék igénylésekor a kérelemhez feltétlenül csatolni kell a személyes okmányok másolatát (személyi igazolvány, lakcímkártya), valamint amennyiben fenn áll úgy a gyermek tartós betegségét, súlyos fogyatékosságát igazoló szakorvosi igazolást.

Gyermekgondozási segély (GYES):

A GYES alanyi jogon jár, nincs munkaviszonyhoz kötve. A GYES igénybevételére jogosult a szülő, nevelőszülő, és a gyám a gyerek 3. életévének betöltéséig, 2010. április 30. után született gyermek esetében a gyermek 2. életévének betöltéséig. Ikergyermekek esetében a jogosultság a tankötelessé válás évéig kitolódik, míg a tartós beteg gyermekek esetében a gyermek 10. életévének betöltéséig.

Gyermekgondozási díj (GYED):

A GYED igénybevételére jogosult a vér szerinti szülő, a szülővel együtt élő házastárs, az örökbefogadó szülő, valamint a gyám. Azonban a GYED munkaviszonyhoz kötött, az jogosult igénybe venni, aki a szülést megelőző két éven belül 365 napon át biztosított volt. A GYED legkorábban a terhességi - gyermekágyi segély időtartamának lejáratát követő naptól, legfeljebb a gyermek 2. életévének betöltéséig jár.

Igénylés esetén feltétlenül csatolni kell, a foglalkoztatói igazolást, az igénybejelentőt, születési anyakönyvi kivonat másolatát, valamint a magán-nyugdíjpénztári belépési nyilatkozat záradékolt példányát.

Táppénz:

Táppénzre az jogosult, aki a biztosítás fennállása alatt, vagy a biztosítás megszűnését követő első, második vagy harmadik napon keresőképtelenné (terhessége, ill. szülés miatt nem tudja a munkáját ellátni) válik. A táppénz összege legalább 2 év folyamatos biztosítási idő esetén a figyelembe vehető jövedelem 60%-a, ennél rövidebb biztosítási idő és fekvőbeteg gyógyintézeti elhelyezés esetén 50%.

Hozzászólások  

 
0 #1 RN? 2012-01-07 17:56
2010. 07. 30.-án született meg a kislányom. 1 év 2 hónap biztosítási időm van. Abban kérnék segítséget, miért nem kapom meg a gyed-et 2 éves koráig, 2012. 07. 30-ig? Előre is köszönöm!
Idézés
 

Hozzászólás


Biztonsági kód
Frissítés

You are here: