Bérkalkulátor 2013

Nettó bér 2013

fizetési felmérés

Tegnapelőtti névnap 10-25 : Salamon
Tegnapi névnap 10-26 : Blanka, Bianka
Mai névnap 10-27 : Dömötör
Holnapi névnap 10-28 : Szabina
Holnaputáni névnap 10-29 : Simon, Szimonetta

Bérkalkulátor - hírek és információk naprakészen

Táppénz kalkulátor 2013 - Táppénz összege és tudnivalói

E-mail

A táppénz annak az anyának és egyedülálló apának is jár, akinek egy évesnél fiatalabb gyermeke kórházi kezelésre szorul és őt ápolja, illetve amennyiben az 1 és 12 év közötti gyermek fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátásban részesül betegségének megállapítása miatt. A bérkalkulátor oldalán működő táppénz kalkulátor 2013 évre vonatkozóan megmutatja, hogy az ellátást az a munkavállaló is igénybe veheti, akit az orvosok közegészségügyi okból eltiltanak foglalkozásától de nem tudnak más beosztást felajánlani részére, illetve az is jogosult táppénzre, aki például járvány okozta egészségügyi zárlat miatt nem jelenhet meg munkahelyén.

Munkanélküli segély 2013

E-mail

A munkanélküli segély 2013 évben már álláskeresési járadék néven lesz közismert. A segély összege változott már ebben az évben, a folyósítás időtartama az előzőnél jóval rövidebb lett. A Munkanélküli segély összege a jövő évben változatlan marad, remélve, hogy az év végi büdzsé rendezésben a kormány nem kényszerül változtatásra. Az álláskeresők részére három féle formát határoz meg a jogszabály támogatásként, így az álláskeresési segélyt, az álláskeresési járadékot, illetve a költségtérítést.

Adókedvezmény 2013 mértéke

E-mail

A kisebbik kormánypárt javaslatának lényege, hogy azok, akik alacsonyabb kerestük miatt az adóalap tekintetében nem érvényesíthetik az adókedvezményeket, azok esetében a kedvezmény érvényesítéséhez számítsák be jövedelmük járulékait is. Ez azt jelenti, hogy az eddig ki nem használható adókedvezmény 2013-ban a megfizetendő járulékokból is levonható legyen.

Szolgálati idő nyugdíj 2013

E-mail

Hazánkban az állami nyugdíjellátás rendszeréről az 1997. évi LXXXI. törvény rendelkezik, mely az utóbbi években – így 2012. januárjában is - alapos változtatásokon ment át. Megszűnt többek között a korhatár előtti nyugdíj, mely korhatár előtti ellátássá alakult át és. 2012. január 1-től megszűnt a korhatár előtti öregségi nyugdíjba vonulás lehetősége is. Az nem változott, hogy az öregségi nyugdíj megállapításának feltétele a fennálló biztosítási jogviszony alapjául szolgáló jogviszony, munkaviszony megszüntetése. Az öregségi nyugdíj összegének alapja elsősorban a szolgálati idő nyugdíj 2013 tekintetében is, valamint fő meghatározó szempont az 1988-tól a szolgálati idő végéig elért jövedelem.

NAV árverés menete és tudnivalói jármű, ingatlan és ingóság esetén

E-mail

nav_arveresAz adózás szabályait a 2003. évi XCII. törvény tartalmazza. Az adóhatóság végrehajtásai során lefoglalt ingóságokat és ingatlanokat árverésen, elektronikus árverésen illetve nyilvános pályázatokon értékesíti az adóhatóság. Az említett törvény  rendelkezik a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, azaz a NAV árverés szabályairól is.

Ez a törvény Art. 156 §-a különböző fejezeteiben található; a részletes árverési szabályozást az Üzemeltetési Szabályzat írja le. Az árverés résztvevői és a nyertes az árverés bejezéséig névtelen marad. Az árverés nyertese az árverési vételár kifizetése ellenében az adóigazgatóságnál veheti át az árverésen  megnyert ingóságot vagy ingatlant.

Fordított ÁFA bevezetése a mezőgazdaságban

E-mail

forditott_afa_a_mezogazdasagban2012. július 1.-től kerülhet sorra a fordított ÁFA bevezetése a mezőgazdaságban. Jelenleg előterjesztés formájában van az eljárás, amiről társadalmi vita indult. A fordított ÁFA lényege az, hogy az eladó nem számít fel ÁFÁ-t, azt a vevőnek közvetlenül a költségvetésbe kell befizetnie, azaz az állam részére.

Amennyiben a fordított ÁFA bevezetése a mezőgazdaságban megtörténik, akkor az eladónak az ÁFA bevallásában meg kell jelölnie az adóhatóság felé a vevő adószámát. Természetesen ez kölcsönös, azaz a vevőnek az eladó adószámát kell közölnie az adóhatóság felé.

Bérkompenzáció igénylése 2012 évre, mert a kicsi is számít!

E-mail

berkompenzacio_igenylese_2012Bérkompenzáció igénylése 2012 évben azért szükséges, mert a vállalkozásoknak problémát okoz a többkulcsos adórendszerből az egykulcsos adórendszerre való átállás. 2012. január 1. óta működik a bérkompenzációs rendszer, ami pótolja egyrészt a megemelt minimálbért és garantált rminimumot, mivel ezek összege ez évben nőtt, másrészt kiegyenlíti az évi 216.800 forint alatti bérek nettó összegének csökkenését.

Ez 5%-os béremelést ró a vállalkozásokra. Előbbi körülbelül 800 ezer munkavállalót érint, utóbbi mintegy 1,2 milliót. A munkaadók 2-3%-os bérkompenzációra pályázhatnak, így a kezdeti 21 milliárd forintból 2%-os igények esetén 650 ezer, 3%-os igények esetén 450 ezer dolgozóra jutó bérkompenzációt tudnak megoldani.

Telefonadó - Távközlési szolgáltatási adó

E-mail

A kormány 2012. július 1.-től tervezi a távközlési szolgáltatási adó bevezetését. A Magyar Telekom-nak 2011. év végén a lakossági előfizetőinek száma a következő volt: 1,6 millió vezetékes telefon és 4,8 millió mobil telefon. Az átlagos beszélgetés a vezetékes telefonokon 166 perc/hó volt, a mobil telefonokon 161 perc/hó. Amennyiben a jelenleg bejelentett 2Ft/perc adó kerül bevezetésre, ez az előbbinél évi 4 ezer forint adót, az utóbbinál évi szintén közel 4 ezer forint adót jelent. A nagyvállalati előfizetőknél a vezetékes telefonon történő beszélgetések átlaga havi 188 perc, a mobil telefonok esetében ez 288 perc. A vezetékes telefonok esetében az adó így évente 4.500 forintot, a mobil telefonok esetében évi majdnem 7 ezer forintot tenne ki.

Pénzügyi tranzakciós illeték 2013-01-01-től

E-mail

2013. január 1.-től kerül sor a pénzügyi tranzakciós illeték bevezetésére. Ez az illeték 1 ezrelék nagyságrendű lesz. Fajtáját tekintve egy forgalmi típusú adó, amely az indirekt adók kategóriájába sorolható. Nagyon sok tranzakciót érint, ezért várhatóan viszonylag kis kulccsal is jelentős bevételt fog hozni a költségvetés számára. Érinti a lakossági, vállalati, banki és postai pénzügyi műveleteket, tehát a készpénz felvételt és befizetést, a banki átutalásokat, a csoportos beszedéseket, a bankkártyás vásárlásokat, a postai csekkbefizetéseket. A kormány azt várja, hogy ettől az illetéktől minimum 130 milliárd forintos éves bevételhez jut a költségvetés.

Adózás rendjéről szóló törvény

E-mail

Az adózás rendjéről a 2003. évi XCII. törvény rendelkezik. Az adózás rendjéről szóló törvény ez évben több vonatkozásban módosításra került. A törvény fejezetek szerint csoportosítja az adózással kapcsolatos rendelkezéseket. A módosítások egy része az I.-VI. fejezetekre irányul, melyek az eljárás és az adminisztráció egyszerűsítését, és az adózás elmulasztásával járó szigorításokat tartalmazza. 

Adószám felfüggesztése

E-mail

Az adóhatóság – indokolt esetben –  határozatot hozhat az adózó adószámának felfüggesztéséről. Az adószám felfüggesztésének eseteit a törvény meghatározza. Ezek a következők:

Adó 2012 - Adóbevallás 2012 határidő

E-mail

Az adó 2012 rendje évben is a 2003. évi XCII. törvény előírásai szerint történik, figyelembe véve az aktuális módosításokat. Adóalap kiegészítés 2012.-től csak az évi bruttó 2.424 ezer forint feletti jövedelem után fizetendő. A korábbi években érvényes szuperbruttósítás már csak az e feletti összegű jövedelemre vonatkozik. 27%-os adóalap növeléssel kell kalkulálni a szuperbruttósítás esetében. A magánszemélynek nyilatkoznia kell, hogy jövedelme várhatóan el fogja-e érni ezt az összeghatárt. A nyilatkozat elmulasztása bírságot vonhat maga után. A munkáltatónak kötelező a szuperbruttósítás elvégzése akkor is, ha a nyilatkozat ellenére látható, hogy a nála kifizetett jövedelem a 2.424 ezer forintos értéket az év folyamán már meghaladta.

Tranzakciós adó - Banki adó a tranzakciók után

E-mail

Svédországban 1984.-ben vezettek be tranzakciós adót. A mértéke fél százalék volt és a társasági részesedésekre vonatkozott. Minden olyan tranzakciót érintett, amelyet bankok, vagy brókerek közreműködésével bonyolítottak le. Az évek során az adó mértékét egyre jobban növelték, és egyre több tranzakcióra terjesztették ki. A tranzakciós adó hatása annyira negatív volt, hogy a svéd kormány 1991.-ben eltörölte azt. Az egyik legkedvezőtlenebb hatás az volt, hogy a svéd tőzsdei forgalom fele Londonban került lebonyolításra a bevezetés után 6 évvel.

A korkedvezményes nyugdíj utódja

E-mail

Már tavaly második félév óta téma, hogy a korkedvezményes nyugdíj utódja egy olyan rendszer legyen, ami fenntartaná a korkedvezményt, de szociális ellátássá alakítaná azt át. A korkedvezményes nyugdíj lehetséges esetei munkakörönként kerültek be a korkedvezményes munkaköri jegyzékbe, ami a 60-as években készült. Természetesen az akkori műszaki színvonalhoz igazodva más munka volt egészségre átralmas, mint manapság. A munkakörök helyett indokoltabb lenne a munkakörülmények figyelembe vétele, mivel azonos elnevezésű munkakörökben azok teljesen eltérőek lehetnek. Ma például fontos szempont a munkavédelem, és más a foglalkoztatáspolitika is, mint 50 évvel ezelőtt. Legjobb példa erre, hogy a vegyipari munkaköröknek csak csekély része, a gyógyszeripari munkakörök pedig egyáltalán nem szerepelnek a jegyzékben.

Adószám igénylése

E-mail

Adóköteles tevékenységet csak olyan adózó végezhet, aki adószámmal rendelkezik. Az adózónak bejelentkezési kötelezettsége van; ez jelenti egyben az adószám igénylés elindítását. A bejelentkezésnek a tevékenység megkezdése előtt kell megtörténnie. Ez egy írásbeli kötelezettség, melyre formanyomtatvány szolgál, amit le lehet tölteni honlapról és elektronikus úton a NAV-hoz beküldeni, vagy meg lehet vásárolni és postai úton beküldeni vagy beadni. Az elektronikus továbbításhoz ügyfélkapus regisztráció szükséges. A nyilvántartásba vétel 30 napon belül megtörténik; ekkor értesíti az adóhatóság az adózót az adószámáról. Az adószámra minden hivatalos beadványon hivatkozni kell.

Adóelőleg nyilatkozat 2012

E-mail

A munkavállalóknak adóelőleg nyilatkozat 2012. évi kiállítása szükséges a kifizetők felé. Adóelőleget az adószámos magánszemélytől is vonni kell. A nyilatkozatnak már nem tárgya az adójóváírás, tekintettel arra, hogy azt már 2012.-től eltörölték. Az adóelőleg nyilatkozat vonatkozhat:

MÁV bérlet árak 2012

E-mail

Vasúti bérletet leginkább az vásárol, aki a munkába járáshoz veszi igénybe a MÁV szolgáltatásait. A MÁV bérletárak 2012 évi felsorolását bérletfajták szerinti csoportosításban a tarifa rendszer tartalmazza. A munkába járásra szolgáló bérleteknél a költség jelentős részét a munkáltató átvállalja. A munkáltató  által fizetendő költségtérítésről Kormányrendelet intézkedik. Ez a cikk - a hely mérete miatt -  nem alkalmas tételes árfelsorolásra, de felsoroljuk, hogy milyen bérletek léteznek a MÁV-nál, és a MÁV bérletárak 2012. évi nagyságát, illetve a munkáltató és a dolgozó közötti költségmegosztást 1-2 példával bemutatjuk.

Jövedéki adó 2012

E-mail

A kormány dohányzás elleni intézkedéseihez sorolhatja a dohánytermékek jövedéki adójának emelését, ami természetesen jó az általános egészségi állapotnak, de hasznos a költségvetési bevételnek is. A jövedéki adók 2012. évi emelését májusra és novemberre tervezték. Az emelésekre előbb került sor, a májusi terv februárban valósult meg, a novemberi megvalósítására júliusban fog sor kerülni.

Járás - Járási Hivatalok - Járások listája Magyarországon

E-mail

Járások Magyarországon

E hét szerdán a kormány újból tárgyalja a járások kialakításával összefüggő teendőket. Dönteni kell arról, hogy egyes települések mely járások lesznek kapcsolva, illetve, hogy hol kell járásokat kialakítani és ezek milyen jogkörökkel, feladatokkal lesznek felruházva. Az elképzelések szerint azok a feladatok, melyek a helyi érdekeket és identitást szolgálják, mindenképpen az önkormányzatoknál maradjanak. A Fidesz frakció lépésről lépésre nyomon fogja követni az átalakulás folyamatait és felügyeli, hogy a változások könnyítsenek a helyi lakosság életén, ne pedig megnehezítsék azt.

Csekkadó - Magyarország legújabb adóját mutatjuk be!

E-mail

A kormány tanulmányozza annak hatását, ha bevezetésre kerülne a számlaműveletek utáni adózás. Ez az adónem a csekkel történő fizetéseket is érintené. Franciaországi példa adta az ötletet, ahol a pénzügyi műveletek megadóztatására készül a kormány, ahol azonban egyértelműen a részvénypiacokat célozza meg a tranzakciós adó terve. Az eddigi információk szerint a „csekkadó” Magyarországon minden számlaműveletet megadóztatna, még a sárga csekkel történő befizetéseket is. A tervezett nagyságrend 1 ezrelék, ami talán egy-egy sárga csekk esetén nem jelentős összeg, a vállalkozások esetében azonban tetemes nagyságrendet tenne ki.

BKV bérletár 2012 ára

E-mail

A Budapesti Közlekedési Vállalat járműveivel utazók természetesen válthatnak különféle jegyeket és bérleteket. A sűrűn és rendszeresen utazók számára a bérlettel történő utazás a gazdaságosabb. A gazdaságossági kalkuláció alapja az, hogy egy vonaljegy ára – ha csak egy megállót utazik is az utas – 320 forint. Ennél olcsóbb csak a metrószakaszjegy, ami 260 forint. A nem rendszeres, de nem is egy-egy alkalommal történő utazási szokás esetén gyűjtőjegyet érdemes venni, melynél 10 db jegy esetében 1 db jegy árát meg lehet takarítani. Aki azonban rendszeresen utazik, annak bérletet érdemes vásárolnia. A bérlet vásárlás gazdaságosságát elsősorban az utazás rendszeressége, másodsorban az útszakasz hossza dönti el. A BKV bérletár 2012. évben az alábbiak szerint alakult három fő típus megkülönböztetésével:

Adóalap kiegészítés

E-mail

Adóalap kiegészítés 2012.-től csak az évi bruttó 2.424 ezer forint feletti jövedelem után fizetendő. Fenti összeg feletti jövedelemrészre 27%-os adóalap növelés /azaz szuperbruttósítás/ kötelező. Az egykulcsos adó tehát azt jelenti, hogy az adókulcs valóban egyféle, azaz 16%, de az adóalap függ a jövedelem szinttől, ezért ez tulajdonképpen kétféle kulcsot jelent. Meghatározott esetekben nem kell alkalmazni az adóalap kiegészítést. Ezek az esetek a következők:

Adókártya igénylés

E-mail

Adókártya igénylés célját szolgáló nyomtatvány letölthető a Nemzeti Adó- és Vámhivatal internetes honlapjáról. Természetesen beszerezhető az adatlap a NAV ügyfélszolgálatokon is. A nyomtatvány 2012. évben a 12T34 számot viseli.  2008. december 8. után született gyermekek esetében az adókártya automatikusan készül, és postázásra kerül. 14 év alatti gyermekek esetében nem kötelező, de az ügyintézést gyorsítja, ha benyújtásra kerül születési anyakönyvi kivonat és lakcímkártya. 14 éven felüli állampolgár esetében a benyújtandó dokumentum a személyi igazolvány, vagy útlevél, vagy jogosítvány /új típusú/ és lakcímkártya. Külföldi állampolgárnak az útlevelét és a lakcímkártyáját kell benyújtania. Gyámhatósági határozat szükséges akkor, ha az adókártya igénylője cselekvőképességében korlátozott személy.

Jegyrendszer Magyarországon - Lehet még ilyen is!

E-mail

Lehet még jegyrendszer Magyarországon


A kormány április 15-ig rendelt el egy vizsgálatot, melynek azt kell áttekintenie, hogy hogy lehet kiszélesíteni az utalvánnyal történő fizetés körét. Konkrétan a kérdés úgy merül fel, hogy lehet-e pénz helyett utalvánnyal fizetni a családi pótlékot, a foglalkoztatást helyettesítő támogatást, a lakásfenntartási támogatást, a rendszeres szociális és átmeneti segélyeket. A családi pótlék és a pénzbeni gyermekvédelmi támogatás révén az állam komoly bevételhez jutna a Nemzeti Üdülési Szolgálattól. A teljes összeget szociális célra kellene fordítania, mivel ez az Erzsébet-utalványra meghatározott előírás.

A minimálbér károsultjai

E-mail

Egyelőre még nem lehet pontosan tudni, milyen számszerűsíthető hatásai vannak az ez évi minimálbér emelésnek a foglalkoztatásra nézve. Az azonban már teljesen világosan látható, hogy a versenyszférában már tavaly év végén hatalmas létszámcsökkenés mutatkozott. A Magyar Nemzeti Bank szakértője szerint 2012. elején a kereseti- és létszámstatisztika egyaránt magas csökkenést mutat.

Orvos politikus bérarányok

E-mail


Magyarország a politikusi bérek tekintetében közép-európai viszonylatban az előkelő második hellyel büszkélkedhet, az orvosokéval is – csak hátulról a második helyet birtokoljuk. Így van ez annak ellenére, hogy röviddel ezelőtt némi béremelést hajtott végre a kormány az egészségügyben. Ezzel együtt az egészségügyi dolgozók fizetése még mindig nagyon alacsonynak számít az európai országokkal összehasonlítva. Egy rezidens most az emelés után bruttó 210.000 forintot kereshet, a gyakorlattal rendelkező idősebb orvosok fizetése 300.000 forintra változott. Lengyelországban a legalacsonyabb orvosfizetés 809 euró, Romániában 376 euró, szlovákiai viszonylatban pedig a legkevesebb kereset 149 euró.

Munkaszerzés, mi a siker záloga?

E-mail

A társadalom egy jelentős rétege ma munkanélküliséggel küzd. Őket a munkaszerzés, mi a siker záloga kérdések egyaránt foglalkoztatják. Akinek munkahelye van, azok közül is sokan teszik fel a kérdést a megélhetéssel kapcsolatban. Ez a probléma a társadalom szinte minden rétegét érinti. Kiemelt helyzetben vannak természetesen a fiatalok, akik most kezdik életük megalapozását. Mindnyájan hozunk otthonról, a családból bizonyos szemléleteket. Egyénenként eltérő, hogy ki mennyire őrzi ezeket felnőtt korában is, esetleg egész életén keresztül.

Öregségi nyugdíj 2013

E-mail

Az öregségi nyugdíj 2013.-ban változik.  Az öregségi nyugdíj összege az elismert szolgálati idő és a nyugdíjba beszámítható  havi bruttó átlagkereset összegétől függ. Aki a magánnyugdíj kasszában összegyűlt megtakarításával átment az állami nyugdíjkasszába, vagy nem volt tagja csak az állami nyugdíjkasszának, az első oszlopban szereplő százalékok szerinti öregségi nyugdíjra számíthat. Aki tagja maradt a magánnyugdíj pénztárnak, az a második oszlop szerinti öregségi nyugdíjat fogja kapni:

Korengedményes nyugdíj

E-mail

2012. január 1-től hatályon kívül helyezte a kormány a korengedményes nyugdíjról szóló 181/1996. (XII.6.) Kormányrendeletet  és módosította a korengedményes nyugdíjba vonulás lehetőségének meghosszabbításáról szóló 283/2009. (XII.11.) Kormányrendeletet. 2011. december 31-ig lehetőség volt – egyéb feltételek teljesülése esetén – arra, hogy megállapodást kössön a munkáltató és a munkavállaló korengedményes nyugdíj igénybe vételére.

13. havi fizetés

E-mail

2011. év végén lényegesen kevesebben kaptak 13. havi fizetést, mint 2010.-ben. A csökkenés 20%-os volt, így a dolgozók 14%-a részesült ebben az év végi jutalomban. A kifizetett összeg viszont 12%-kal növekedett, átlagosan mintegy 240 ezer forintot tett ki. A statisztikai adatok azt mutatják, hogy a munkavállalók hierarchiájában felfelé haladva a kifizetésre került összeg lényegesen növekedett. A képzetlen segédmunkások 6%-a átlagosan 71 ezer forintot kapott, míg a felső vezetők 25%-ának 13. havi fizetés címén kifizetett jutalma ennek tízszerese, 700 ezer forint volt.

Nyugdíj utalás - Utalási időpontok

E-mail

A nyugdíjak folyósítási rendjéről az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság ad ki tájékoztatást. A nyugdíj kifizetése havonta történik, arra a hónapra, amikortól  a jogosultságot megállapították. A kifizetés a jogosultság megszűnéséig tart, haláleset következményeként annak a hónapnak az utolsó napjáig, amikor az elhalálozás megtörtént. A nyugdíj utalás történhet postai úton. Ebben az esetben a Posta az összeget a tárgyhónap 14.-ig kapja meg. A Posta egy éves kifizetési naptárt hoz nyilvánosságra minden évben, amelyből a nyugdíjas megtudhatja, hogy a postás mely napon kézbesíti nyugdíját. A nyugdíj utalás történhet belföldi bankszámlára, ha a címzett úgy rendelkezik. 2012.-ben erre a tárgyhónap 15.-ig kerül sor.

Ötkulcsos áfa, harminc százalékos felső határral

E-mail

2012. április 15-ig várja tőlünk az Európai Unió a konvergencia programot. A megfelelő program letételéhez további megszorítások szükségesek a költségvetésben. Az eddigi – a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval történt- konfrontálódás miatt e szervezetek konkrét kiadáscsökkentést várnak a magyar kormánytól. Ez az elvárás további megszorításokat jelent, melyek közül jelenleg az ÁFA-emelés és egy új – pénzügyi tranzakciós –  adó esetleges bevezetését jelezte a nemzetgazdasági miniszter.

40 év után nyugdíj - Ennyi munkaviszony már elég?

E-mail

2012. január 1-től megszűnnek a korhatár előtti nyugdíjak, ami a következő nyugdíjkategóriákra vonatkozik: előrehozott és csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíj, korkedvezményes nyugdíj, bányásznyugdíj, művésznyugdíj, országgyűlési, európai parlamenti képviselők, polgármesterek korhatár előtti öregségi nyugdíja, korengedményes nyugdíj, fegyveres testületek hivatásos tagjainak szolgálati nyugdíja.

Járulék fizetés

E-mail

2012. január 1.-től változott a járulék fizetés. Korábban munkaerő piaci  és egészségbiztosítási járulék alóli mentességet lehetett igénybe venni a szabadság megváltásra, végkielégítésre, újrakezdési támogatásra, jubileumi jutalomra; ez a mentesség most megszűnt. Az eddigi társadalombiztosítási járulék helyett bevezetésre került a szociális hozzájárulási adó. Az eddigi 2%-os egészségbiztosítási járulék 3%-ra emelkedett. A munkaadónak a következő járulékokat kell fizetnie:

Előrehozott nyugdíj - előrehozott öregségi nyugdíj

E-mail

2011 novemberében úgy döntött az Országgyűlés, hogy 2012. január 1-től megszűnnek a korhatár előtti nyugdíjak. Az előrehozott nyugdíj tekintetében egyetlen kivétel maradt meg, ez a nők 40 év szolgálati idő utáni nyugdíjjogosultsága. A változás a következő eddigi nyugdíjkategóriákat érinti:

Fizetés nélküli szabadság

E-mail

A fizetés nélküli szabadság kivételéről a Munka Törvénykönyve rendelkezik. A munkáltató nem küldheti fizetés nélküli szabadságra a munkavállalót, mivel fizetés nélküli szabadságot kizárólag a munkavállaló kérésére lehet kiadni. Köteles a munkaadó fizetés nélküli szabadságot kiadni az alábbi esetekben:

Milyen vállalkozást indítsak? Tippek és tanácsok itt!

E-mail

A „milyen vállalkozást indítsak” kérdést meg kell előznie egy nagyon fontos döntésnek, éspedig annak, hogy alkalmazottnak vagy vállalkozónak lenni jobb-e, hasznosabb-e manapság. Mindkét választásnak megvannak a rizikói. Alkalmazottnak lenni kevesebb felelősség és kevesebb rizikó, de ez a status is nagy bizonytalansággal jár, és munkát találni sem könnyű. Aki vállalkozásba kezd, szintén nagy kockázatot vállal. A vállalkozást meg kell előznie egy alapos és szakszerű piackutatásnak, akár termelésről, kereskedelemről vagy szolgáltatásról van szó.

Milyen névnap van ma és lesz holnap

E-mail

Mai névnap, ma névnap! Tudja milyen névnap van ma?

Magyarországon szokás a névnapok megünneplése. Reggelente sűrűn nézik az emberek a naptárakat és a média is foglalkozik azzal, hogy „milyen névnap van ma és lesz holnap”. A hazánkban használatos keresztnevek leginkább a katolikus egyház mártírjainak, szentjeinek nevéből alakultak ki. A katolikus egyház a névnapok megünneplését pártolta és híveinek javasolta; a születésnapok megünneplését pogány szokásnak tartotta.

Szocpol autóra - Na ez nem rossz ötlet!

E-mail

A készülő Népesedési akcióterv részeként a nemzetgazdasági miniszter nyilatkozata szerint bevezetnék a szocpol autóra lehetőségét. A kedvezménnyel azok a kisgyermekes családok élhetnének, akik nagy családi autó vásárlását tervezik. Persze a terv ötletszinten áll egyelőre, de az elemzők nem látják még, milyen haszonnal járna akár a családoknak, akár az amúgy is rosszul álló autópiacnak. Az ötlet melegágya talán Orbán Viktor egykori szállóigévé vált mondása –  „három gyerek, három szoba, négy kerék”- lehet, csak hát azóta sok minden megváltozott. A családok többsége azért küzd, hogy kis lakását fenn tudja tartani,a hiteleit tudja fizetni. Kérdés, hányan lennének, akik megengedhetik maguknak az autóvételt és persze hányan, akik megfelelnek a szocpol autóra feltételeinek.

Lemondott a Köztársasági Elnök

E-mail

Mai napirend előtti felszólalásában lemondott a köztársasági elnök. Lemondásában Schmitt Pál úgy indokolt, hogy plágium ügye és a kisdoktori cím tényleges visszavonása igen megosztóvá tette a nemzetet. Az elmúlt időszakban kemény támadások érték személyét, így végül is a lemondás mellett döntött annak ellenére, hogy köztársasági elnöki tevékenysége miatt nem érheti támadás, a munkáját becsülettel és tisztességgel látta el. A felszólalásában azt is jelezte, hogy a Semmelweis Egyetem szenátusi döntését megfellebbezi, ismeretei alapján a cím visszavonásáról kizárólag a bíróság dönthet.

Nyugdíjas társas vállalkozó 2012

E-mail

Kiegészítő tevékenységet folytató társas vállalkozónak minősül az a személy, aki saját jogú nyugdíjasként vagy öregségi nyugdíjkorhatárt elért özvegyi nyugdíjasként folytat vállalkozói tevékenységet. A nyugdíjas társas vállalkozó 2012. évi besorolását illetően lényeges változás történt; ide tartoznak:
-    akik az öregségi nyugdíjkorhatárt elérték
-    azok a nők, akik 40 év jogosultság alapján öregségi nyugdíjat kaphatnak
-    az 1954.-ben vagy annál korábban született szolgálati nyugdíjban részesülők
-    a rehabilitációs járadékban részesülők.

Nyugdíjas munka - Figyeljen a keretösszegre!

E-mail

Nyugdíjas munka nyugdíj mellett addig vállalható, míg a munkavállaló az éves keretösszeget nem éri el. A keretösszeg elérése után a nyugdíj folyósítását szüneteltetni kell. Az éves keretösszeg 2012.-ben a minimálbér 18-szorosa. A minimálbér jelenleg 93 ezer forint, tehát az éves keretösszeg 1.674 ezer forint. Amennyiben a nyugdíjas keresete ezt az összeget nem éri el, nyugdíját is korlátozás nélkül felveheti.

Nyugdíjas kedvezmények

E-mail

A nyugdíjas kedvezmények egyik lényeges csoportját alkotják az adókedvezmények. Annak a nyugdíjasnak, aki a keretösszeget nem éri el, 4% egészségbiztosítási járulékot kell fizetnie a nyugdíj mellett végzett munka ellenértékéből, és nem kell fizetnie munkaerő piaci járulékot. A kiegészítő tevékenységet végző nyugdíjas vállalkozóknak a 10% nyugdíjjárulékot kell fizetniük, és a 6.390.- Ft/hó egészségügyi szolgáltatási járulék terheli még munkavégzésüket. Az utazási kedvezmények között legjelentősebb az „Ellátottak utazási utalványa”, amely vasúton és közúton 16 kedvezményes utazást tesz lehetővé évente. A Budapest bérlet szintén kedvezményes utazásra jogosítja fel a nyugdíjasokat. Vannak olyan kerületi önkormányzatok, ahol a 60 év felettiek számára egy sor kedvezményes programot kínálnak, mint például színházjegy, nyelvklub, kirándulások, többféle sportolási lehetőség stb.

Elúszott a nyugdíjpénz a tőzsdén

E-mail

2011. január 31.-ig lehetett dönteni afelől, hogy ki marad a magánnyugdíj pénztáraknál, és ki lép át az állami nyugdíjrendszerbe. 100.000 tag döntött úgy, hogy átlagosan 2,4 milliós vagyonával – összesen tehát mintegy 240 milliárd forinttal – a magánnyugdíj pénztáraknál marad. A magánnyugdíj pénztárak működési feltételei természetesen lényegesen meggyengültek azoknál is, akik megmaradtak a piacon. A pénztári tagdíjak megszüntetésével szinte lehetetlen a kasszák továbbműködtetése. A tagok számára is nehezíti a döntést az a tény, hogy nem tisztázott, hogy 75 vagy 100%-os nyugdíjat fognak-e kapni, ha továbbra is a magánnyugdíj pénztárnál maradnak. Készült egy hivatalos összeállítás a 2011. évi magánnyugdíj pénztári tevékenységről, valamint az átcsoportosított vagyon felhasználásáról, illetve mindkettő hozamáról. Az összehasonlítás sajnálatos módon azt mutatja, hogy elúszott a nyugdíjpénz a tőzsdén az átcsoportosított vagyont illetően.

Nyugdíjasok utazási utalványa 2012

E-mail

A nyugdíjasok utazási kedvezményéről a 85/2007.(IV.25.) Korm. rendelet rendelkezett, ami 2012. március 21-én 44/2012.(III.20.) számú kormányrendelettel módosításra került. A korábban kiállított nyugdíjasok utazási utalványa 2012. április 30. után nem használható; helyébe lép az ellátottak utazási utalványa.

Elektronikus kérelem

E-mail

Az adóval kapcsolatos fizetési könnyítésekre - fizetési könnyítésre (részletfizetés, fizetési halasztás) és mérséklésre – vonatkozó kérelmét 2012. január 1-től már kizárólag elektronikus kérelem formájában lehet igényelni. Papír alapú ilyen tárgyú beadványra a jövőben már nem reagál az adóhatóság. Az elektronikus kérelem beadásának feltétele, hogy a kérelmező felhasználói névvel és jelszóval rendelkezzen, ami a regisztrációs eljárás során realizálódik, az ügyfélkapu nyitáskor.

Nyugdíj 2012-2013 fogalma, kiszámítása /Nyugdíjkalkulátor nők-férfiak

E-mail

Nyugdíj 2012 – 2013: A nyugdíj fogalma a jelenleg érvényben lévő nyugdíjtörvény alapján meghatározott. A törvény kimondja, hogy az öregségi teljes nyugdíjra az a személy jogosult, aki betöltötte a rá nézve irányadó nyugdíjkorhatárt, és minimum húsz év szolgálati időt szerzett, valamint e mellett nem áll biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyban. Persze a gyakorlatba átültetve ez nem ilyen egyszerű. Főleg mostanában, amikor a kormány folyamatos nyugdíjreformot végez, alapjaiban átalakítja a szociális ellátások intézményét. Éppen ezért a folyamat vége megjósolhatatlan, nem lehet tudni, hogy alakul a nyugdíj 2013-ra.

Téli időszámítás

E-mail

A téli időszámítás kezdetekor az órát visszaállítjuk egy órával, ezáltal visszatérünk a csillagászati időszámításhoz. Ekkor nyerjük vissza azt az egy órát, amit a nyári időszámításra való átállással tavasszal elveszítünk. Az óra átállítása hatással van az emberi szervezetre; okozhat levertséget, fejfájást. A különösen a repülésben tapasztalt időeltolódások alapján az a tapasztalat, hogy 1 óra eltérés 1 nap alatt regenerálódik a szervezetben. A kutatók véleménye eltérő az óra átállítással kapcsolatban, de az megállapítható, hogy a téli időszámítás nyári időszámításra való váltásakor  az emberi közérzet általában javul. Ez összefüggésben lehet azzal, hogy több a fény és a kellemes meleg a környezetben.

Nyári időszámítás - Ezzel sokat spórolunk

E-mail

A nyári időszámítás ötlete Benjamin Franklin amerikai elnöktől származik. 1916.-ban került sor a bevezetésre az USA-ban energiatakarékossági okok miatt. Ugyanekkor került bevezetésre Nagy-Britannia-tan, Ausztráliában, Németországban és Magyarországon is. A nyári időszámításra történő időátváltás nem volt folyamatos; voltak évek, amikor szüneteltették. A cél mindenütt az energia megtakarítás volt, üzemanyag, közvilágítás stb. területe volt a legfontosabb motiváló szempont. A módszer annyira bevált, hogy az USA-ban például 2007.-től 1 hónappal meghosszabbították ezt az időszakot, ami így most március második vasárnapjától november első vasárnapjáig tart. Az Európai Unió a nyári időszámítást 1996.-ban egységesítette a tagországok vonatkozásában. Eszerint Európában a nyári időszámítás március utolsó vasárnapjától október utolsó vasárnapjáig tart, ebben az évben március 25-től október 28-ig. A nyári időszámítás azt jelenti, hogy az órát egy órával előre állítják.

Fogyasztóvédelmi törvény

E-mail

A fogyasztóvédelemről az 1997. évi CLV. törvény rendelkezik. Ez a törvény most a kormány javaslata alapján módosításra kerül. A törvény alaprendelkezései szabályozzák a kereskedelem és a szolgáltatás értékesítésével kapcsolatos legalapvetőbb követelményeket.

Saját részvény visszavásárlása

E-mail

A saját részvény visszavásárlása tekintetében új törvény jelent meg 2012. január 1-jén. A törvény arról rendelkezik, hogy saját részvény és saját  üzletrész visszavásárlása esetén azok névértékével azonos összeggel a társaság jegyzett tőkéjét csökkenteni kell. Módosítani szükséges az eredménytartalékot is, mégpedig attól függően, hogy milyen előjelű a névérték és a nyilvántartás szerinti, azaz a visszavásárlási érték közötti különbség. A saját tulajdoni részesedés levonásából nem keletkezhet rendkívüli eredmény.

Kötvény adó fogalma

E-mail

A kötvény egy olyan speciális értékpapír, amely mögött hitelviszony jön létre. A kötvény kibocsátója az adós, a kötvény tulajdonosa, illetve jogosultja a hitelező. A kibocsátó arra vállal kötelezettséget, hogy a kötvényben szereplő pénzösszeget /ez a névérték/ és annak előre megállapodott kamatát vagy egyéb jutalékait meghatározott időben és módon a hitelezőnek megfizeti.

IMF megállapodás 2012

E-mail

Európa szerte nagy találgatásokba kezdtek a piaci elemzők és a hitelminősítők azzal kapcsolatban, hogy mikor kerül sor az IMF megállapodás 2012. évi megkötésére. Több időpont is megjelölésre került áprilistól egészen a harmadik negyedévig. Az IMF megállapodás 2012. évi létrejöttének feltétele, hogy a magyar kormány egy olyan deficitcsökkentő programot dolgozzon ki, amelyet az  Európai Unió a 3%-os deficithatár megvalósításaként elfogad. Az IMF megállapodás megkötésére csak ezután kerülhet sor.

Utazási kedvezmények változása 2012-ben

E-mail

2012 Január 1 – től megszűnik a Nyugdíjasok utazási utalványa, helyébe az  Ellátottak utazási utalványa kerül. A tavalyi utazási utalvány 2012. április 30-áig használható fel.

Elektromos cigaretta szabályozás

E-mail

Régóta ismert megállapítás, hogy a dohányzás károsítja az egészséget. Ugyanakkor egy olyan szenvedélybetegség, melyről nagyon nehéz leszokni. A leszokásnak egyik eszközeként terjedt el az elektromos cigaretta. Az elektromos cigaretta szabályozás alá esik, mivel kiderült, hogy az nikotint tartalmaz. Ezt az eszközt nikotinpótló eszközként hozzák forgalomba és reklámozzák, mint a dohányzásról való leszokás egyik hatékony segítőjét.

Béremelés az egészségügyben

E-mail

2011. május végén 2500 rezidens helyezte letétbe felmondó levelét arra az esetre, ha nem történne meg záros határidőn belül a fiatal orvosok bérének rendezése. Mint az ismeretes, számosan a már gyakorló orvosok és egyéb egészségügyi dolgozók közül külföldön vállaltak munkát. Ez a tendencia folyamatos, ami miatt jelentős hiány keletkezett már eddig is az egészségügyben. A külföldi munkavállalás egyik oka kifejezetten anyagi természetű, ezért a Magyar Rezidens Szövetség és a Magyar Orvosok Szövetsége lépcsőzetes béremelést követelt. A célkitűzés az volt, hogy az orvosok átlagbére háromszorosa legyen az országos átlagbérnek, ezen belül a kezdő orvosok nettó 200 ezer, a szakorvosok nettó 300 ezer forintot keressenek. E követelések eredményeként napirendre tűzte a kormány a „béremelés az egészségügyben” témát. A rezidensek ekkor három hónapra felfüggesztették a felmondó levelek érvénybe helyezését.

Az új adózási szabályok áldozatai

E-mail

Az egyéni vállalkozó
tágabb körben számolhat el költségeket, kihasználhatja a kisvállalkozói kedvezményt, az adóév veszteségét a következő év nyereségével szemben, a szabályozások betartásával, elszámolhatja. Ugyanakkor meg kell fizetnie maga után a munkavállalói és munkaadói járulékokat. Az adószámos magánszemély kevesebb költséget számolhat el, egy adott évben keletkezett nyereségét és veszteségét csak abban az adóévben számolhatja el, adót és járulékot a kifizető nem a teljes számlázott összeg után von le. A munkavállalói és a munkáltatói járulékokat a kifizetőnek kell rendeznie.

Tűzgyújtási tilalom 2012

E-mail

Magyarországon 2011-ben több mint 8 ezer erdőtűz volt, amit legtöbb esetben emberi gondatlanság okozott. Az országos tűzgyújtási tilalom jelenleg 2012. március 11. óta van hatályban Magyarországon. A tiltás fokozatosan került elrendelésre, először csak néhány megyében, azután országosan. A csapadék hiánya és a szeles időjárás számos esetben okozott avartüzet. Tűz ütött ki sok helyen a kiszáradt árokpartokon, vasúti töltések mentén, ami könnyen átterjedhet erdőkre és mezőgazdasági területekre.

Árfolyam gát 2012 - Megszavazták, így ha tudja használja ki!

E-mail

2012. március 19-én elfogadta az Országgyűlés az árfolyamrögzítésről szóló új törvényt. Az árfolyam gát 2012. évi igénylésénél a 20 millió forintos adóssághatár a maximum lehetőség.

NAV nyomtatványok 2012

E-mail

A nyomtatványok 2012-ben is a törvényi rendelkezések alapján készülnek, segítség nyújtásra szolgálnak, de nem pótolják a törvényt. A kiegészítő dokumentumokat /pl. munkáltatói igazolás/  mindig figyelmesen tanulmányozni kell, mielőtt a nyomtatványok kitöltéséhez hozzáfog az adózó. A nyomtatványok mellé útmutatók is készülnek, melyek a kitöltést könnyítik meg.

Nyugdíjpénztárban maradók - Neml lesznek vesztesek Ők sem!

E-mail

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint 100 százalékos nyugdíjra számíthatnak azok, akik a magánnyugdíjpénztárnál maradnak, akik visszalépnek, azok számára pedig a tárca garantálja a reálhozam adómentes felvételét. Most fel van adva a lecke azoknak az ügyfeleknek, akik több millió forintos magánnyugdíjpénztári megtakarítással rendelkeznek. Nem egészen két hét áll rendelkezésre a tagoknak, hogy döntsenek, kilépnek, vagy fenntartják tagságukat. Március 31-ig kell nyilatkozni azoknak, akik úgy döntenek, hogy visszalépnek az állami nyugdíjrendszerbe.

Gyes Apának - Egy hónap GYES az apukáknak

E-mail

Skandináviában sok éve működik az a modell, miszerint a szülési szabadság egy részét az apa veheti igénybe. Ez nem kötelező, de az apák fele ezt az időt a gyermekével tölti. A jog nem ruházható át, ha tehát az apa nem él vele, akkor a szülési szabadságnak ez a része elvész. A modell természetesen nagyon előnyös a gyermek-apa viszony, és az apa-anya közötti munkamegosztás szempontjából. Az „egy hónap GYES az apukáknak” egy olyan követelése az LMP-nek, ami egy uniós előírás, és amit egyre több tagország valósít meg.

Óraátállítás 2012 tavasz - nyár

E-mail

Magyarországon a számítások szerint évente 120 gigawattóra villamosenergia és ezzel hatmilliárd forintnyi összeg takarítható meg az óraátállítással. A magyar villamosenergia-rendszert irányító vállalat szakemberei hosszú évek óta végeznek adatgyűjtéseket, folyamatosan elemzik a fogyasztási adatokat, mely adatok alapján megállapítható, hogy a nyári időszámítás bevezetése során óriási mértékben csökken az esti órák villamos energia terhelése. Az óraátállasítás 2012 tavaszán is hasonló reményekkel kecsegtet, sokat spórolhatunk magunknak és az egész országnak is.

Változás előtt állnak a számviteli szabályzók

E-mail

A jövőre nézve biztosan számítani lehet arra, hogy változás előtt állnak a számviteli szabályzók. Ez a tény a standardokat alkalmazó magyar cégekre igen nagy terhet róhat, mert maximálisan meg kell majd felelni a Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardoknak (IFRS). Ez persze igen jótékony hatással lehet az elég ingatag üzleti bizalom megerősítésére, hiszen a senkinek sem kedvező világméretű gazdasági folyamatok hatására bekövetkezett üzleti bizalomvesztést a mindenre kiterjedő számviteli beszámolók készítése kompenzálhatja. A nemzetközi standardok szerinti beszámolót készítő cégek a külföldi befektetőket és partnereket könnyebben megnyerhetik.

Nyugdíj adózása 2012

E-mail

A hárompilléres nyugdíjrendszer túl nagy terhet jelentett a kormány szerint az államnak, ezért szükségessé vált a nyugdíjrendszer, ezen belül a nyugdíj adózása 2012.-re történő átalakítása. A magyarországi nyugdíjrendszer egyensúlyát az biztosítaná, ha a jelenlegi 90 ezres éves születési szám legalább 150 ezerre emelkedne. A jelenlegi számok – születés, halálozás, várható élettartam, nyugdíjkorhatár – figyelembe vételével azt a megállapítást kell tenni, hogy ma egy nyugdíjas év finanszírozásához 3 munkában eltöltött év lenne szükséges, ami teljes irrealitás, mivel 20 év nyugdíjhoz 60 évet kellene dolgozni. Probléma a társadalom kor szerinti összetétele is, mivel az aktív korú lakosság száma túl kevés a nyugdíjkorúakhoz képest.

Nyugdíjak 2012 - Nyugdíjügyben nehéz a döntés

E-mail

2010. év végén a parlament azt a döntést hozta, hogy a munkavállalói nyugdíjjárulék 14 hónapig a magánnyugdíj pénztárak helyett az állami nyugdíjkasszába kerül. 2011. évben ez a rendelkezés úgy változott, hogy nem 14 hónap időtartamú, hanem végleges az átlépés. Nyugdíjügyben nehéz a döntés sokféle ok miatt. Az átlépési lehetőséget mintegy 100 ezer tag nem vette igénybe, azaz maradt a nyugdíjpénztáraknál. Ez a tagdíj létszám azonban nem elegendő ahhoz, hogy a pénztárak működni tudjanak, ezért sok közülük már befejezte, vagy éppen befejezi tevékenységét. Most március végéig a tagok újra dönthetnek, hogy átlépnek-e az állami nyugdíjrendszerbe azzal a változtatással, hogy míg korábban ez nem járt volna teljes nyugdíjjal, most ez megváltozott, de nagyon sok a bizonytalanság.

Adóvisszatérítés 2012 - adó visszatérítése 2012

E-mail

Az adóvisszatérítés 2012 évben egyik legjelentősebb formája a családi adókedvezmény. Ez az összevont jövedelem adóalapjából az eltartottak számától függő nagyságrendben havonta levonható. Abban az esetben, ha a családi viszonyok e tekintetben nem eléggé áttekinthetőek, az összeg levonható az éves adóbevallás készítésekor is. Az összeg gyermekenként havi 62.500.- forint.

Önéletrajz németül - Német önéletrajz minta letöltése

E-mail

Önéletrajz németül készülhet hagyományos, klasszikus formában, de hatásosabb az amerikai típusú önéletrajz német nyelven. Ez egy maximum két oldalas ismertető a jelentkező legfontosabb adataival. A minta interneten letölthető, csak a személyes adatokkal kell kitölteni a megadott formát.  Az önéletrajz először is tartalmazza az alapvető személyes adatokat, mint a pályázó neve, születési helye, dátuma, lakcíme, vezetékes és mobil telefonszáma, e-mail címe, családi állapota. Nagyon fontos, hogy a megadott adatokban tévedés ne legyen.

Munkaszerződés 2012

E-mail

2012. január 1.-től változott a Munka Törvénykönyve. Az 1992. évi XXII. törvény a Munka Törvénykönyvéről szigorú előírásokat tartalmaz a Munkaszerződés 2012. évi formai és tartalmi követelményeit illetően. A munkaviszony akkor jön létre, ha a munkáltató és munkavállaló írásban munkaszerződést kötöttek. A munkaviszony érvénytelenségére – a szerződés létre nem jötte esetén – csak a munkavállaló hivatkozhat, de ezt ő is csak 30 nappal a munkába lépést követően teheti.

Erzsébet kártya elfogadóhelyek listája

E-mail

A korábbi cafeteria-rendszer többféle étkezési utalványát ez évtől egyféle kártya, az Erzsébet kártya váltotta fel. A munkaadók a dolgozók részére havi 30 ezer forintot is adhatnak étkezésre, ami állhat 12.500 forint munkahelyi étkeztetésből, 5.000 forint értékű Erzsébet utalványból és 12.500 forintos Szép kártyából. Az Erzsébet kártya kibocsátásra került papír-és elektronikus alapon is. Kezelője a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány. Az Erzsébet kártya elfogadóhelyek 5.000 forint értékben váltják be az utalványt  hideg- és meleg ételre.  A munkaadók által befizetett díjakból fedezi a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány az ú.n. Erzsébet-programot, amely kezdetben 2 milliárd forintos kerettel hátrányos helyzetűek számára biztosít üdülési lehetőséget.

Ingatlan bérbeadás 2012 számlázása és adózása

E-mail
A személyi jövedelemadó mértéke 2012. évben 16%. Ennyi adót kell fizetni a bérjellegű jövedelem, az ingatlan bérbeadásából vagy átruházásából származó jövedelem, a 200 ezer forint feletti ingóságból származó jövedelem, a béren kívüli juttatások, és a tőkejövedelmek után. Az ingatlan bérbeadás 2012.-ben sem von maga után olyan kötelezettséget, miszerint adóalanyként kellene az adóhatóságnál bejelentkezni, azaz emiatt adószámot kérni. Ebből következően nem kell számlatömböt használni, hacsak nem cégnek adja bérbe az ingatlant, aki számlát kérhet természetesen.

Egészségügyi hozzájárulás 2012 mértéke

E-mail

A 2012. évi költségvetés – 4%-os bruttó keresetnövekedéssel és 4,2%-os fogyasztói árnövekedéssel kalkulálva – kerekítve 1.721 millió forint bevételt és 1.756 ezer forint kiadást tervez az Egészségbiztosítási Alappal kapcsolatosan. Ez 35 millió forintos negatívum. Az egészségügyi hozzájárulás 2012 éves, azaz a munkaadói és munkavállalói, illetve biztosítottak által fizetett tervezett bevétele 721 millió forint, azaz 42%.

Albacomp csőd, csődeljárás

E-mail

A Cégközlöny online alapján:

"A Fejér Megyei Bíróság 1.Cspk.07-12-000002/2. sz. végzése az ideiglenes fizetési haladék közzétételéről

A bíróság közzéteszi, hogy a(z) ALBACOMP IT Informatikai Zártkörűen Működő Részvénytársaság (cégjegyzékszáma: 07 10 001389) adós 2012. március 9. napján csődeljárás iránti kérelmet nyújtott be, ezért a bíróság további döntéséig ideiglenes fizetési haladék illeti meg.

Székesfehérvár, 2012. március 9.

A közzététel időpontja: 2012. március 10."

Fizetésképtelen az Albacompt zrt.

AZ ALBACOMP A MAGYARORSZÁGI INFORMATIKAI PIAC EGYIKLEGNAGYOBB MÚLTRA VISSZATEKINTŐ VÁLLALATA (volt?)

Adózási határidők 2012

E-mail

Az adózási határidők 2012. évben is pontosan betartandók, hiszen a késedelemre súlyos szankciókat ír elő az adótörvény. Ezúttal a legfontosabb adókra és befizetési határidőkre térünk ki. Létezik néhány olyan fontos határidő, ami előfeltétele az adó időben történő és pontos bevallásának, valamint befizetésének, ilyen többek között
-    a munkaadóknak /kifizetőknek/ január 31-ig kell a dolgozók részére a jövedelemigazolásokat átadni
-    a dolgozók január 31-ig jelezhetik munkáltatóiknak, ha igényt tartanak arra, hogy a munkáltató készítse el adóbevallásukat /ha a munkáltató erre vállalkozik/
-    az önkéntes pénztáraknak február 15-ig kell igazolást küldeni a munkavállalói befizetésekről
-    az egyszerűsített adóbevallás választását a munkavállaló február 15-ig jelezheti a NAV felé

Új MALÉV - Előkészületben a Malév utódja

E-mail

Új MALÉV - Úgy tűnik, előkészületben a Malév utódja, hiszen a nemzeti légitársaságunk hiányának pótlására alakult egy civil egyesület, a Malért- Magyar Légiközlekedésért Egyesület – melynek célja egy új magyar nemzeti légitársaság megalakítása piaci alapon. Úgy tűnik, lehet még esély egy új magyar légitársaság elindítására, sőt a Malért elnöke szerint akár két hónap múlva fel is szállhatnának az első gépek. A tárgyalások széles körben folynak különböző befektető csoportokkal, minden esetre az elkövetkezendő hetekben ki fog derülni, hogy elképzelés megvalósítható-e. Vécsei Mihály Malért elnök nyilatkozata alapján lázasan folyik a munka az utód létrehozásában, és ő úgy látja, többféle kezdeményezés is irányul arra, hogy megfelelő körülmények biztosítása esetén az ötlet támogatásra találjon. Lehetséges partnerként a napilapokban felmerült Déri Tamás volt Malév vezérigazgató által vezetett befektetői csoport is, de Vécsei szerint ez a csoport csak egy, a lehetséges partnerek között.

Hatoslottó sorsolás, lottószámok, joker, feladási határidők online

E-mail

A játék Ausztriában már működött, onnan vettük át a 6+1 sorsolásos szisztémát és az 5+1 nyereményosztályt. A Hatoslottó játékban 45 számból 6 számot kell megtippelni; ez az alapjáték. A legkisebb nyeremény a 3 találat. Egy szelvényen több játék is beküldhető. Kezdetben a játék nem volt rendszeres; 1988 decemberében több, mint 15 millió db fogadás érkezett be. 1989. közepétől rendszeres havi játék lett, 1993. óta pedig lehet 1 vagy 5 hetes időtartamra játszani.

Önéletrajz Angolul - Angol önéletrajz minta letöltése

E-mail

Az amerikai típusú önéletrajz angolul történő elkészítése egy angol nyelvterületű munka megcélozása esetén elvárás. Ez egy nagyon tömör összefoglaló a jelentkező részéről, de minden - a munkavállalás szempontjából - lényeges adatot tartalmaz. Oldalunkról letölthetők olyan minták, melyekbe a munkát keresőnek személyes adatait kell csak beírnia, a formát nem kell kitalálnia. A „száraz adatok”, mint a név, születési dátum, lakcím, telefonszám, e-mail cím, családi állapot természetesen kiegészítendőek.

Van-e valójában ingatlanadó?

E-mail

Az önkormányzatok jelenleg maguk döntik el, hogy kérnek-e kommunális adót, így felmerül a kérdés, hogy van-e valójában ingatlanadó. Kevés ma az az önkormányzat, amelyik el tud tekinteni ettől az adóféleségtől. A kommunális adót önbevallás alapján kell befizetni, azaz a helyi lakosnak kell utánajárnia, hogy az ő településén van-e valójában ingatlanadó. Egy esetleges ellenőrzés alapján kiderülő mulasztás azonban 5 évig visszamenőleg behajtható, sőt büntetés is kiszabható. A kommunális adó összege földrajzi hely szerint nagyon változó. Vidéken általában kisebb összeget kell fizetni, ami reálisabb is, mivel általában alacsonyabbak a bérek, és nagy a munkanélküliség.

Ötöslottó számok, sorsolás időpont, joker, mindezeket online megtudhatja!

E-mail

Minden, amit az Ötöslottóról tudni kell

Az Ötöslottó napjainkban is az egyik legnépszerűbb szerencsejáték, amely a – Totó után - a legrégebbi múltra tekinthet vissza Magyarországon, kezdete: 1957. Az eddigi legnagyobb heti szelvény forgalom 1990. májusában volt: 21 148 405 db.
A nyereményalap minden héten változik.  A nyeremény nagysága függ a következőktől:
-    a beérkezett szelvények száma
-    a halmozódó nyeremény az előző hétről
-    az egyes nyerőosztályok nyerteseinek száma

Kötelezővé tehetik a munkáltatónak a bérlet kifizetést

E-mail

A vállalkozók számára kötelező a minimálbér 19%-os és a garantált bérminimum 14%-os emelése 2012. január 1.-től. Ezenkívül javasolt számukra az 5%-os bérkompévienzáció annak érdekében, hogy a nettó jövedelmek szintje ne csökkenjen az előző évihez képest. A bérkompenzáció egy része egy márciusban megjelenő pályázat révén állami támogatásból fedezhető lesz, aminek azonban igen szigorú feltételei vannak.

Vezetünk a Minimális Minimálbér terén

E-mail

Az Európai Unió tagországainak statisztikái évekkel ezelőtt egységesítésre kerültek a legfontosabb gazdasági és szociális felmérések vonatkozásában. Az egységesítés lehetővé teszi a tagországok közötti összehasonlításokat. Ezt a statisztikát az Európai Közösségek Statisztikai Hivatala, rövidített nevén az EUROSTAT vezeti és értékeli. A legutóbbi összehasonlítás a minimálbérekről szólt.

Szociális hozzájárulási adó

E-mail

2012. január 1-től a kormány rendelkezett egyrészt a kötelező béremelésekről, ami a  minimálbért és a garantált bérminimumot illeti, másrészt a javasolt béremelésről. Ez utóbbi a bérkompenzáció, ami azt a célt szolgálja, hogy a munkavállalók nettó bére ne legyen kevesebb a 2011. évinél. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal fokozottan fogja ellenőrizni a munkabérek nettó értékének megőrzését, amikor a szociális hozzájárulási adó utáni kedvezményeket fogja vizsgálat alá vonni.

A törvény szövegének egy részlete:

 

Külföldi rendszám 2012 - mit tegyünk ha Svájcban élünk?

E-mail

A külföldi rendszámos autók kérdésköre Magyarországon ismét slágertéma lett, sok minden hallható ezzel kapcsolatban, de a legtöbb esetben csak általános információt kapunk, konkrétumokkal nemigen találkozunk.

Miközben valóban sokan élnek vissza hazánkban a külföldön regisztrált autók itthoni használatával, ne feledkezzünk meg arról, hogy vannak olyanok is akik jogszerűen szeretnének külföldi rendszámos autójukkal Magyarországon közlekedni.

Mit tegyenek Ők, hogyan bizonyosodjanak meg arról, hogy nem éri (drága) meglepetés őket egy esetleges közúti ellenőrzés során?

Egy svájcban elő ismerős járt utána a követségnél, mit javasolnak ott.

Jogsértő a külföldi rendszámú autók kiszűrésének jogszabálya

E-mail

Az alapvető jogok biztosának ma közzé tett jelentése szerint az illegálisan használt külföldi rendszámú autók kiszűrésére alkotott jogszabály sértheti az uniós alapjogokat, és talán alkotmányellenes is. Dr. Szabó Máté azzal a kéréssel fordult a kormányhoz, hogy módosítsa a jogszabályt A törvény nehezen betarthatónak látszik, a benne foglalt bírság pedig irreálisan magasnak. A legalacsonyabb bírság összege 100 ezer forint, de a büntetés akár 800 ezer forintra is rúghat. Ez abban az esetben érhető el a törvény szerint, ha a gépkocsi 2000 köbcentisnél nagyobb, valamint a tulajdonosa nem magánszemély, hanem egy Magyarországon kívül működő vállalkozás. Annak ellenére, hogy az új szabályozás bevezetésével kevesebb magyar tulajdonban lévő osztrák, amerikai és szlovák rendszámú autó fut a hazai utakon, nem oldódtak meg egészen a külföldi rendszámmal kapcsolatos visszaélési problémák. 2011. szeptembertől ez év januárig összesen 248 eljárást indítottak külföldi rendszámok illegális használatával összefüggésben. A büntetés eltúlzottnak tűnik a közlekedési szabálysértésekkor általánosságban megállapított bírságokhoz képest, ezen kívül nehézkesnek tűnik a betarthatósága is.

A Tesco megelőzné az elbocsátásokat

E-mail

2012. évben 18%-kal emelkedett a minimálbér és 15%-kal nőtt a garantált bérminimum. Ezeknek a minimumként meghatározott bérjövedelmeknek az alakulását a munkaadóknak kötelező követni. Jelentős a teher emiatt azoknál a cégeknél, ahol a bérek nagy arányát teszi ki a minimálbér és a garantált bérminimum. Javasolt a kormány részéről ugyanakkor a bérkompenzáció is, illetve bizonyos szankciókkal jár, ha a munkaadók ezt nem tudják teljesíteni. A bérkompenzáció szintén főként azokat a cégeket terheli, ahol az alacsonyabb keresetek vannak túlsúlyban.

Bérek változása 2012

E-mail

A bérek változása 2012 évben három alapvető változásból adódik:
-    a személyi jövedelemadó változásából
-    a járulékok változásából
-    a juttatások változásából.

A személyi jövedelemadó változása alapvetően két tényezőből adódik. Egyrészt emelkedett a minimálbér 78 ezer forintról 93 ezer forintra, a garantált bérminimum pedig 94 ezer forintról 108 ezer forintra. A változás végrehajtása minden munkaadó számára kötelező. Másrészt pedig megszűnt a szuperbruttósítás az évi bruttó 2.424  ezer forint alatti jövedelmek vonatkozásában. Az egykulcsos  személyi jövedelemadó ezeknél a jövedelmeknél 16%. Nem szűnt meg a szuperbruttósítás az ennél nagyobb jövedelmeknél, ezért kapta ez az átmenetileg még megmaradt számítási módszer a félszuperbruttó elnevezést. Ezeknél a jövedelmeknél a személyi jövedelemadó a bruttó 2.424 ezer forint feletti részre  20,32%.

Kamarai törvény 2012

E-mail

A gazdálkodó szervezetek kamarai nyilvántartásáról az 1999. évi CXXI. törvény rendelkezett. Ez a törvény most módosításra került; az új módosított törvény a 2011. évi CLVI.jelölést kapta. A kamarai törvény 2012 évben hatályba léptetett módosításának leglényegesebb két egymással összefüggő pontja a kamarai regisztráció és az ezáltal  megvalósítható cégnyilvántartás.

Tőzsde 2012 - Nálunk mindent megtudhat!

E-mail

A tőzsde egy olyan intézmény, amit nagyon szélsőségesen ítélnek meg az emberek, mivel a hétköznapi ember számára azt misztikum veszi körül. André Kostolany, a magyar származású Amerikában élt, pár éve elhunyt tőzsde szaktekintély a következő frappáns nyilatkozatot tette /spekuláción a tőzsdei részvételt értve/: „Akinek sok pénze van, annak lehet spekulálni, akinek kevés a pénze, annak nem szabad spekulálni, akinek pedig egyáltalán nincs pénze, annak muszáj spekulálni”. A tőzsde egy speciális koncentrált piac. Ez azt jelenti, hogy egy helyre koncentrálja az áruk keresletét és kínálatát az áruk fizikai jelenléte nélkül.

Gyógyszerárak 2012 - Emelkedés várható!

E-mail

A gyógyszerárak 2012. évi meghatározásánál is figyelembe kell venni, hogy az egészségügy szereplőinek anyagi terhei az utóbbi évek során folyamatosan növekednek, akár a gyártókról, forgalmazókról, kórházakról, vagy magukról a betegekről essék szó. A betegek célja természetesen a minél olcsóbb vásárlás, ami egyrészt a támogatás növelésével, másrészt árcsökkentéssel lenne elérhető. Ez a két út nem járható, egyrészt a gyártási költségek – főként energiaköltségek –  állandó növekedése, másrészt a gazdasági válság és a magyar gazdaság helyzete miatt sem. Cél az, hogy a szakmai és gazdasági szempontok összeegyeztetésével egyre olcsóbb termékek jelenjenek meg a piacon. Ez a gyógyszerárak 2012. évi kialakítása során csak úgy lehetséges, ha tért hódítanak a generikumok.

Útdíj 2012 - Már biztos, hogy bevezetik!

E-mail

Az útdíj 2012 évben is kötelező, bár a rendszer nagyon sok átalakításon ment keresztül az évek során. Az 1990-es évek közepétől kötelező az útdíj a magyarországi utakon. A díjfizetés bevezetésekor a kapus fizetési módot alkalmazták, majd ezt követte a matricás rendszer, ami többszöri átalakítással, de ma is érvényben van.

Cégalapítás illetéke 2012

E-mail

2012. január 1.-től új Gazdasági- és Cégtörvény lépett életbe. Ez a törvény több korábbi törvény rendelkezéseit módosítja; tulajdonképpen változtatja az Illetéktörvényt, a Gazdasági törvényt, a Csődtörvényt és a Cégtörvényt. A cégalapítás illetéke 2012 évben egyéb cégalapításra vonatkozó módosításokkal együtt változik.

Megszorítások 2012 - 2013 - Mert biztos ami biztos

E-mail

Ahhoz, hogy az államháztartási hiány a GDP három százaléka alatt tartása megvalósítható legyen, a kormány nyilatkozata szerint nem szükséges a költségvetésen kiigazítást végrehajtani, a körül minden a legnagyobb rendben van. Elégnek gondolják pár megszorító intézkedés bevezetését, ezzel a nemzetgazdasági miniszter szerint helyreállítható a költségvetési egyensúly és minden úgy zajlik majd, ahogy az el lett tervezve, tehát tartható lesz az a terv, hogy az államháztartás hiánya tartósan a GDP 3 százaléka alatt maradjon és ez évről évre folyamatosan tovább csökkenjen. Az elkészült elemzések kimutatják, hogy a cél eléréséhez nem elegendőek a költségvetésben meghozott intézkedések, hiszen a 2011-es költségvetési hiány az előirányzott tétel két és félszerese lett, ez pedig már önmagában veszélyezteti az idei évben vállaltakat, főként, ha még további gazdasági visszaeséssel is számolunk.

Gyógyszerár támogatás 2012

E-mail

A gyógyszerár támogatás 2012 új rendszerét a Széll Kálmán Tervben kidolgozott gyógyszer-támogatási rendszer átalakítási program tartalmazza, melynek alapján e témakörre vonatkozóan kormányhatározat született. Egy átfogó programról van szó, amely a 2012-2013-as évekre került meghatározásra.

Cégalapítás 2012 - Tudja meg a részleteket!

E-mail

2012. január 1.-től új cégtörvény lépett életbe. Az új törvény több törvény módosítását foglalja magába, hatással van a Gazdasági törvény, az Illetéktörvény, a Csődtörvény és a Cégtörvény jogszabályaira. Az új cégtörvény célja, hogy minimálisra csökkentse a cégek működtetésével kapcsolatos visszaéléseket, és meggyorsítsa a felszámolási eljárást.

Kötelező kamarai tagság 2012

E-mail

A gazdasági kamarákról az 1999. évi CXXI. törvény rendelkezik. Ennek a törvénynek a módosítására került sor 2011. év végén. A módosított törvény 2012. január 1.-től lépett érvénybe. A kötelező kamarai tagság 2012 évi érvényességét meg kell különböztetni a kötelező kamarai regisztrációtól, a törvény módosítása egyenlőre ez utóbbira tér ki. A kötelező kamarai regisztráció azt jelenti, hogy minden egyéni és társas vállalkozónak regisztráltatnia kell magát a területileg illetékes kereskedelmi – és iparkamaránál. A regisztráció nyilvántartásba vételt jelent.

Szakképzési hozzájárulás 2012

E-mail

2012. január 1-től új törvény, a 2011. évi CLV. törvény határozza meg a szakképzési hozzájárulás 2012. évi szabályait. A törvény rendelkezik a képzés fejlesztésének támogatásáról is. A szakképzési hozzájárulás minden munkáltató számára kötelező járulék. Lehetséges azonban a munkáltatók számára, hogy a fizetendő járulék meghatározott részét saját dolgozóinak képzésére, vagy képzést folytató intézmények támogatására használja fel.

Kötelező kamarai regisztráció 2012

E-mail

Kötelező kamarai regisztráció 2012. január 1-től lépett életbe. A kamarai nyilvántartásról az 1999. évi CXXI. törvény rendelkezik, miszerint minden gazdasági vállalkozás részére kötelező a regisztráltatás a területileg illetékes kereskedelmi – és iparkamaránál. A regisztráció alól csak az őstermelők és a mezőgazdasági tevékenységet főtevékenységként végző gazdálkodó szervezetek mentesülhetnek.

Minimálbér járulékai 2012

E-mail

Ez év elejétől új kormányrendelet szabályozza a minimálbér, azaz a kötelező legkisebb munkabér és a garantált bérminimum, azaz a legalább középfokú végzettséget, illetve szakképzettséget igénylő munkakörben dolgozók garantált bérét. A havi minimálbér 93.000.- Ft, a garantált bérminimum 108.000.- Ft. Ezek az összegek bruttó összegek, így mind a minimálbér járulékai, mind a garantált bérminimum járulékai egyéb bérek járulékaival azonos módon és időben fizetendőek.

Dönteni kell a nyugdíjpénztári tagságról

E-mail

Mintegy 100 ezer magán-nyugdíjpénztári tag van, aki 2011-ben úgy nyilatkozott, hogy marad a nyugdíjpénztárában, ehhez a számhoz képest minimális azoknak a száma, akik azóta a visszalépést választották. Ez év március utolsó napjáig van idejük a magán-nyugdíjpénztári tagoknak a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe valóvisszalépésre, eddig az időpontig dönteni kell a nyugdípénztári tagságról. Az természetes, hogy a pénztárak minden tagnak azt javasolják, hogy várjanak és csak az utolsó pillanatban lépjenek ki, remélve, hogy esetleg változnak a jogszabályok. Minden esetre az biztos, hogy dönteni kell a nyugdíjpénztári tagságról időben.

Nyugdíjkorhatárok változása

E-mail

Magyarországon az állami nyugdíjrendszerről az 1997. LXXXI. törvény rendelkezik. Ez a törvény 2012.-ben lényegesen módosult, az egyik legfontosabb módosítás a nyugdíjkorhatárok változása. Ez év elejétől megszűntek a korhatár előtti nyugdíjak. A jelenleg e címen folyósított  nyugdíjak szociális ellátássá kerültek átalakításra. Ennek az ellátásnak a finanszírozási forrása nem a társadalombiztosítás, hanem a költségvetés. Tekintettel arra, hogy már nem nyugdíjról van szó, a szociális ellátásban részesülők számára természetesen nem járnak a nyugdíjasokat megillető kedvezmények. 2012. év elejétől korhatár előtti öregségi nyugdíj már nem állapítható meg, utoljára 2011.-ben kerülhetett sor ilyen nyugdíj megállapítására az 1953.-ban születettek részére.

1. oldal / 5

You are here: