Újragondolt költségvetési stratégia: idő a változásra?
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Újragondolt költségvetési stratégia: idő a változásra?

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

Megengedőbb gazdaságpolitika a látóhatáron?

A nemrégiben a középpontba került gazdaságpolitikai vita hőse, Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter újfent tárgyalásra hívja a figyelmet. Belátása szerint az Európai Unió is meríthetne a transzatlanti óriások, az Egyesült Államok és Kína által alkalmazott, lazább költségvetési hiánnyal operáló gazdaságpolitikai modellekből.

Inflációkezelés: a kormány és a jegybank összhangban?

Nagy Márton szerint a kormány által idén várt 5-6 százalékos inflációs rátának a további csökkentése már a Monetáris Tanács asztalára kerül. Az inflációkezelésben azonban továbbra is nagy szerepe van a Magyar Nemzeti Banknak. Korábban a miniszter már hangoztatta: a gazdasági növekedést nem szabadna az infláció alacsonyan tartásának oltárán feláldozni.

Globális trendek: Európának is lépnie kell?

Az EU-n belül párbeszéd indult a gazdasági növekedés és a költségvetési hiány egyensúlyáról, ahol Nagy Márton azt javasolja, hogy az uniós tagállamok is merjenek lazább költségvetési politikát folytatni. A versenyképes maradás érdekében támogatások révén érdemes lenni kockázatvállalóbbnak, nem pedig pengeélen táncoló költségvetési fegyelem fenntartásának híveinek - véli a miniszter.

A magyar valóság: kihívások és dilemmák

Magyarország gazdasági helyzete specifikus. A költségvetési hiány az előzetes tervekhez képest magasabb, a tervezett 3,9 százalékról 5,9 százalékra ugrott. A magyar államadósság szintén kiemelkedő régiós viszonylatban, mely napi szintű gazdasági viták tárgya. A kormány ugyanakkor optimista a közeljövőt illetően, noha a számok és a tervezett politikák komoly kihívások elé állítják a döntéshozókat.

Visszafogottság vagy költségvetési "lazaság": merre tovább, Magyarország?

A költségvetés és a gazdaságpolitika mindig is a nemzet jövőképének tükrözője volt. Az aktuális globális gazdasági kihívások fényében a költségvetési hagyományok újragondolása és a versenyképes stratégiák megteremtése kulcsfontosságú kérdéssé avanzsálódik. Eljött az idő, hogy Magyarország újraértelmezze költségvetési politikáját?

facebookMegosztás Facebook-on