Munkaerőpiaci Tükör: A Magyarok Nyugat Felé, a Keletiek Hazánkba Indulnak!
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Munkaerőpiaci Tükör: A Magyarok Nyugat Felé, a Keletiek Hazánkba Indulnak!

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

Beleért a Munkaerőpiacba: A Külföldön Dolgozó Magyarok Hatása

Az elmúlt időszakban észlelhető tendencia, hogy egyre több magyar munkavállaló talál szerencsét a nemzetközi munkaerőpiacon, ez pedig érezhetően megnöveli az itthon foglalkoztatottak számát. Az adatok tükrében megfigyelhető migrációs irány Nyugat-Európa felé mutat a magyarok esetében, míg hazánkba főként az eastern országokból érkeznek dolgozni.

Munkaerőpiaci Mozgások: Növekedés és Kihívások

A legfrissebb adatok szerint a foglalkoztatás terén pozitív előrelépés tapasztalható, különös tekintettel az elsődleges, piaci munkaerőpiac élénkülésére. A jelenséget jól mutatja, hogy a múlt év harmadik negyedévében 25 ezerrel több munkavállalót jegyeztek, mint a megelőző év azonos időszakában. Kiugróan magas, 18 ezer fős növekedést könyvelt el a külföldön dolgozó magyar munkavállalók száma, átlépve ezzel a száz ezres határt.

Az Elsődleges Munkahelyek Bővülése És A Külföldi Küldetések

További bővülést mutat az elsődleges munkaerőpiac, ezúttal 13 ezer fővel növekedett, míg a közfoglalkoztatottak száma 6 ezerrel csökkent. Egyre több 55 év feletti munkavállaló talál foglalkozást, ami a korösszetétel változását tükrözi a munka világában.

Szektor-specifikus Változások: Növekedés és Csökkenés

Meglepő módon, az adminisztratív szolgáltatások és a szakmai tudományos tevékenységek bővülése mellett, az ingatlanügyeletek, vendéglátás, valamint az információs és kommunikációs szektor is jelentős növekedést mutatott. Ezzel szemben az építőiparban, kereskedelemben és a szállítási ágazatban létszámcsökkenést tapasztaltunk.

Munkanélküliség Tendenciái: A Számok Beszélnek

A munkanélküliség sajnálatosan emelkedett, jelenleg átlagosan 200 ezer fő található ebben a helyzetben. Kiemelendő az is, hogy a tartós munkanélküliség 37%-ot képvisel, míg az újonnan munkát keresők aránya 42%.

Regionális Különbségek: Hol a Legnehezebb Munkát Találni?

Változatos a kép regionálisan: míg Somogy és Békés megyében a munkanélküliség ráta érzékelhetően nőtt, addig a fővárosban és több dunántúli megyében stabilan alacsony ez az érték.

Munkaerőpiaci Tükör

A magyar munkaerőpiac dinamikus változásaival szembesülünk. Világosan látszik, hogy a foglalkoztatás bővül, de ezzel együtt a munkanélküliség is emelkedő tendenciát mutat. Villámgyors átalakulást élünk meg, amely számos kihívást és lehetőséget is kínál a munkavállalók és gazdasági döntéshozók számára egyaránt.

facebookMegosztás Facebook-on